Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπό πίεση η κυβέρνηση

Εντονη κριτική δέχεται η κυβέρνηση Ερμπακάν - Τσιλέρ, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από το στρατό, ο οποίος έκανε και "άσκηση" με άρματα σε προάστιο της Αγκυρας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Συνεχή πυρά πανταχόθεν δέχεται η κυβέρνηση Ερμπακάν - Τσιλέρ στην Τουρκία: από το στρατό, για την "προσπάθεια των ισλαμιστών να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του κοσμικού κράτους", από την αντιπολίτευση, εξ αφορμής του ίδιου λόγου, από τους Δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, για τις αμετροεπείς δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών... Και μάλιστα, στις δύο πρώτες περιπτώσεις, οι αντίπαλοι της κυβέρνησης δεν αρκούνται σε φραστικές διατυπώσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν χτες άλλη μια πρόταση μομφής στο Κοινοβούλιο, εξαιτίας της προσπάθειας που υποστηρίζουν ότι πραγματοποιεί το Κόμμα Ευημερίας να "εξισλαμίσει" τη χώρα. Η πρόταση μομφής θα συζητηθεί εντός δύο βδομάδων.

Στην ένταση προστίθεται η κίνηση του στρατού να βγάλει άρματα μάχης σε προάστιο της Αγκυρας, με την πρόφαση της "άσκησης", που όμως δεν αρκεί για να αποκρύψει την πρόθεση των στρατηγών να μεταφέρουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα: ο "τοποτηρητής του κοσμικού κράτους" αγρυπνά...

Ο δήμαρχος του Σιντζάν (ανήκει στο Κόμμα της Ευημερίας), ο οποίος είχε οργανώσει μια συγκέντρωση όπου αναφέρθηκαν απόψεις για τη μετατροπή της Τουρκίας σε "ισλαμικό κράτος", παραδόθηκε χτες στην Αστυνομία, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του προχτές.

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ο Ντέρια Σάζακ της "Μιλιέτ" σχολιάζει σαρκαστικά ότι "με λίγη προσπάθεια ακόμη, θα φέρουν τα τανκς στο Κοινοβούλιο", και υπενθυμίζει ότι των πρότερων πραξικοπημάτων είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις από το στρατό.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, αναμένεται πολλοί βουλευτές του (συμμετέχοντος στην κυβέρνηση) Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ να υπερψηφίσουν την προσεχή πρόταση μομφής. Αλλωστε, υπάρχουν εν εξελίξει κινήσεις πίεσης προς την Τσιλέρ για να αποσύρει την υποστήριξή της από την κυβέρνηση.

Ο Χαβιέρ Σολάνα

Ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, από τη Βουδαπέστη όπου βρίσκεται, εξέφρασε την άποψη ότι η πιθανότητα να ασκήσει η Τουρκία "βέτο" στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αν διαψευστεί η προσδοκία της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι "ασθενής", αφού "οι δύο αποφάσεις είναι ανεξάρτητες".

Στα "ψιλά";

Με τη δαμόκλειο σπάθη του πραξικοπήματος να επανέρχεται στο προσκήνιο, η είδηση της απόρριψης της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα διαφθοράς της Τανσού Τσιλέρ πέρασε "στα ψιλά". Αλλά δεν είναι καθόλου ασήμαντη: η Τσιλέρ έχει απαλλαχτεί από σκάνδαλα όπως της Tofas, της Tedas, της έρευνας για την προσωπική της περιουσία... Με δυο λόγια: έσωσε την πολιτική της καριέρα - προς το παρόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ