Πέμπτη 4 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "νέα κατάσταση" στα Βαλκάνια

Εστω και καθυστερημένα διαπιστώνει η "Καθημερινή" ότι η εφαρμογή του σχεδίου της "Ομάδας Επαφής" θα προκαλέσει "ανατροπή των υφιστάμενων γεωπολιτικών ισορροπιών για τα Βαλκάνια", ενώ για το Κοσσυφοπέδιο "θέτει ουσιαστικά την επαρχία αυτή σε τροχιά απόσχισης από τη Σερβία" καιακόμα ότι το Κοσσυφοπέδιο "θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Δύσης".

Ομως, σε αυτή τη γενικά σωστή διαπίστωση της κατάστασης στα Βαλκάνια εξαντλείται η συμβολή της συντηρητικής εφημερίδας. Γιατί αποφεύγει να κάνει και την παραμικρή αναφορά για τις αιτίες και τους υπαίτιους για την αλλαγή του χάρτη και των συνόρων στην περιοχή, για το μακέλεμα των λαών. Αποφεύγει, δηλαδή, αν και είναι αναμενόμενο, να διαπιστώσει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι αυτοί που ευθύνονται για το "ανακάτωμα" στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ειρήνη. Φυσικά, δεν είναι τυχαία αυτή η δήθεν "ουδέτερη" προσέγγιση. Ακριβώς γιατί στόχος είναι η αποδοχή και "προσαρμογή" στην κατάσταση που διαμορφώνεται ως κάτι αναπόφευκτο και νομοτελειακό. Ακριβώς, γιατί στόχος είναι να επανεκτιμηθούν οι δυνατότητες της ντόπιας άρχουσας τάξης για παρέμβαση στη "νέα κατάσταση" που διαμορφώνεται, προκειμένου να υλοποιηθούν τα πάγια σχέδια για "οικονομική και πολιτική διείσδυση" στις γειτονικές χώρες.

Αυτή η προσέγγιση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη σκοπιά από αυτή που κάνουν οι εργαζόμενοι, οι πατριώτες και οι φίλοι της ειρήνης, οι οποίοι αυτό που αξιώνουν και αγωνίζονται είναι να σταματήσουν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, να αφεθούν ήσυχοι οι λαοί να βρουν το δρόμο τους για ένα καλύτερο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ