Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παιχνίδια "προθέσεων" και αποπροσανατολισμού

Ο χαρτοπόλεμος μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, γύρω από τις "προθέσεις" του Κ. Σημίτη, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική ζωή εισέρχεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Στόχος, ο αποπροσανατολισμός και εγκλωβισμός των λαϊκών μαζών στα δικομματικά διλήμματα

Αντιδράσεις, κυρίως από το χώρο της ΝΔ, προκάλεσαν οι αναφορές του Κ. Σημίτη για τις "πολιτικές προθέσεις" του, με τις οποίες δήθεν ξεκαθάρισε, όπως ισχυρίζονται συνεργάτες του, το πολιτικό σκηνικό.

Η ανταλλαγή δηλώσεων και ο χαρτοπόλεμος που έγινε χτες γύρω από τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού - ότι δηλαδή δε θα κάνει "διπλές" εκλογές τον Ιούνη, δε θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θα προτείνει και πάλι τον Κ. Στεφανόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας - επιβεβαιώνει ότι η πολιτική ζωή εισέρχεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με βασικό στόχο τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών μαζών και τον εγκλωβισμό τους στα γνωστά δικομματικά διλήμματα.

Με τις παραπάνω αναφορές ο Κ. Σημίτης αποσκοπεί να δημιουργήσει "πρόβλημα" και "διείσδυση" στον κεντροδεξιό χώρο και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, απ' όπου πιστεύει ότι μπορεί να αντλήσει νέους ψήφους. Ετσι, αφ' ενός έθεσε τη ΝΔ μπροστά στην πρόκληση και το δίλημμα να ψηφίσει ή όχι τον Κ. Στεφανόπουλο, ενώ ταυτόχρονα έδωσε "πράσινο φως" στον Δ. Αβραμόπουλο να προχωρήσει στην κίνησή του, από την οποία περιμένει να υποβοηθηθεί στο στόχο της ανακοπής της ανόδου της ΝΔ.

"Ομοβροντία" δηλώσεων από Ρηγίλλης

Ακριβώς αυτές οι "προθέσεις" του Κ. Σημίτη ήταν που προκάλεσαν ομοβροντία απαντητικών δηλώσεων από ηγετικά στελέχη της ΝΔ. Ο Πρ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι "προσπάθησε να ωραιοποιήσει τη μετριότητα της πολιτικής του και να πείσει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ευχαριστημένος από τη μετριότητα αυτή" και εκτίμησε ότι επιβεβαίωσε πωςείναι κατώτερος των περιστάσεων. Ειδικά για τους "S-300" κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "έλλειψη πολιτικού θάρρους και μικροπρεπή πολιτική ανειλικρίνεια, αφού απέκρυψε ότι ή υπογραφή και κατάρτιση της σχετικής σύμβασης για τους ρωσικούς πυραύλους έγινε τον Ιανουάριο του 1997, με δική του ευθύνη και πρωτοβουλία". Αναφορικά με την πρόταση για τον Κ. Στεφανόπουλο επέκρινε τον Κ. Σημίτη ότι εμπλέκει το θεσμό στις μικροκομματικές του σκοπιμότητες, 14 μήνες πριν τη λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ θεωρεί αναξιόπιστη τη διαβεβαίωσή του ότι δε θα γίνουν διπλές εκλογές τον Ιούνη.

Από την πλευρά του ο Γ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να πάρει θέση για την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου, γιατί είναι πρόωρο, ενώ δήλωσε ότι αισθάνθηκε σαν ηλίθιος ακούγοντας τα όσα είπε για τα Ιμια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δ. Σιούφας,ενώ ο Μ. Εβερτ χαρακτήρισε στημένη υπόθεση τη συνέντευξη, με προκατασκευασμένες ερωτήσεις, γεγονός που τον έκανε να ντρέπεται για τους δημοσιογράφους - οικοδεσπότες.

"Ικανοποίηση" και "παράπονα"

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονταν χτες ικανοποιημένο από τη συνέντευξη του Κ. Σημίτη στο "Μέγκα" και καλλιεργούσε την εικόνα ότι ήταν πετυχημένη. Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας δήλωσε ότι η πρόταση για τον Κ. Στεφανόπουλο είναι"αναγνώριση στο πρόσωπό του της αξίας και της ικανότητάς του".

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη εμφανίζονται "παραπονεμένοι" για την αποποίηση των ευθυνών του για τους "S-300" και τη μεταφορά τους στον Α. Παπανδρέου, ενώ θεωρούν θετική τη διαβεβαίωση για τη μη διεξαγωγή των διπλών εκλογών. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η πρόταση για τον Κ. Στεφανόπουλο είναι προσωπική απόφαση του Κ. Σημίτη, αφού το θέμα δεν έχει συζητηθεί σε κομματικά όργανα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ