Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φρένο στο μεθοδευμένο κατήφορο της υγείας

Τις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου για την Υγεία" ακολουθεί η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Τις κατευθύνσεις αυτές έχει θεσπίσει το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο, που προβλέπει τη συρρίκνωση των δημοσίων νοσοκομείων, τις συνεχόμενες περικοπές δαπανών μ' όλες τις συνέπειες, τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας τους, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και τμημάτων "φιλέτων" αυτών.

"Η σημερινή κατάσταση στα μεγάλα νοσοκομεία είναι η κορυφή του παγόβουνου, όταν η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει αφεθεί ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν υπάρχουν τα "κάποτε" προβλεπόμενα Αστικά Κέντρα Υγείας, ενώ τα Επαρχιακά Κέντρα Υγείας σιγά σιγά μετατρέπονται σε αγροτικά ιατρεία και αυτά με τη σειρά τους "εξαφανίζονται". Οταν σήμερα ουσιαστικά η λεγόμενη "αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας" δουλεύει ανεξέλεγκτη, προς δόξαν "ο έχων να πληρώσει έχει την υγεία του"", τονίζεται στην ανακοίνωση. Απ' αυτή την κατάσταση, υποστηρίζει η ΟΣΝΙΕ, σίγουρα θα βγει χαμένο όλο το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και η υγεία συνολικά του ελληνικού λαού. Κερδισμένοι βγαίνουν σίγουρα μια χούφτα μεγαλέμποροι της "αγοράς παροχής υπηρεσιών υγείας", που περιμένουν τις καλύτερες μέρες τους.

Η ΟΣΝΙΕ κάνει αναφορά στις περιγραφές της κατάστασης από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι οι δακρύβρεχτες περιγραφές δείχνουν μέρος της αλήθειας. "Το υπόλοιπο μέρος, συνεχίζει η ανακοίνωση, έντεχνα αποσιωπάται, γιατί έτσι εξυπηρετεί τη σημερινή αντιανθρώπινη και ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή κινείται στη συστηματική απαξίωση και αποδιάρθρωση του υπάρχοντος Εθνικού Συστήματος Υγείας, όταν σε "άλλες εποχές" θεσπίστηκε και σήμερα είναι σοβαρό εμπόδιο στις "αναδιαρθρώσεις της οικονομίας και της κοινωνίας", δηλαδή, πιο συγκεκριμένα, στη ραγδαία αναπτυσσόμενη "αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας" και της κερδοφορίας της".

Η ΟΣΝΙΕ καλεί την εργατική τάξη και τους συνδικαλιστικούς της φορείς να αντιδράσουν οργανωμένα, να βάλουν φρένο στο μεθοδευμένο κατήφορο της Υγείας και στην πολιτική που συνεχώς τη σπρώχνει σ' αυτόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ