Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
"Δε διαπραγματευόμαστε ζητήματα ζωής"

Καθολική απαίτηση για την παραμονή των 14 θεραπευτών στην Κοινότητα

Σε διαδήλωση καταδίκης της ανάλγητης στάσης της κυβέρνησης απέναντι στο "18 Ανω", μετατράπηκε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας οι υπεύθυνοι της κοινότητας ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας τους. Παρόντες στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων - πλην του ΠΑΣΟΚ - μαζικών φορέων και γονέων.

"Αν φύγουν οι 14 θεραπευτές από τη μονάδα, επισήμανε η επιστημονική υπεύθυνη του "18 Ανω" Κατερίνα Μάτσα,διαταράσσεται η θεραπευτική σχέση μεταξύ θεραπευτών και χρηστών και η επόμενη δόση μπορεί να είναι η μοιραία. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται ζητήματα ζωής". Παράλληλα, επισήμανε πως αυτή η απόφαση της κυβέρνησης εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στον τομέα των ναρκωτικών. Πολιτική, που, εναρμονισμένη με τις επιταγές της ΕΕ, προωθεί τα προγράμματα υποκατάστασης, δηλαδή της συντήρησης του προβλήματος. Με αυτή την πολιτική, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ χειρότερες μέρες.

Από χτες ο Συμβουλευτικός Σταθμός είναι κλειστός και θα αντιμετωπίζει μόνο τα επείγοντα περιστατικά από προσωπικό ασφαλείας, μέχρι να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Η απόφαση αυτή, όπως τόνισαν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι της μονάδας, υπαγορεύτηκε από την υποχρέωση (επιστημονική, ηθική, κοινωνική) της μονάδας να προασπίσει τις θεμελιακές επιστημονικές και ηθικές αρχές της θεραπευτικής συνέχειας, της απρόσκοπτης λειτουργίας της θεραπευτικής σχέσης, της διασφάλισης του θεραπευτικού πλαισίου από την παρέμβαση εξωτερικών, μη επιστημονικών και άλλων παραγόντων.

Καταπέλτης ήταν τα λόγια των ίδιων των παιδιών, που παρακολουθούν τα προγράμματα του "18 Ανω": "Είδαμε, είπε ο Παύλος, την αδιαλλαξία στην πράξη, τρίπλες και όπου δεν περνάγανε ανοιχτό ψέμα. Θέλουν να περάσουν το μήνυμα να σκύψουμε το κεφάλι. Αν το κάνουμε, είναι υποτροπή στα ναρκωτικά. Μόνο τα νεκρά ψάρια ακολουθούν το ρεύμα του ποταμού".

"Ο αγώνας όμως δεν τελείωσε", είπε ο Κωστής."Είναι, συνέχισε, ένας αγώνας άνισος. Αυτοί έχουν όλα τα μέσα. Εμείς προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Κάπου στην εφηβεία μας, χάσαμε το χαμόγελό μας. Αυτοί οι άνθρωποι δε θέλουν να μας αφήσουν να ξαναχαμογελάσουμε. Τον αγώνα αυτόν όμως θα τον κερδίσουμε".

Η Παγώνα Λιβανού,μάνα ενός απ' τα παιδιά, κάλεσε την κυβέρνηση "να στρέψει τα μάτια της στην Ομόνοια".

Ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Μπ. Πουλόπουλος χαρακτήρισε "παραλογισμό, από τη μια, να έχουμε αύξηση των ναρκωτικών και, από την άλλη, η κυβέρνηση να περικόπτει προσωπικό για ανάγκες που αυξάνονται. Ακόμη κι αν λυθεί το πρόβλημα, όλη αυτή η ιστορία θα έχει επιπτώσεις για το 18 ΑΝΩ".

"Για προσπάθεια υποταγής της επιστήμης στην πολιτική που θυμίζει εποχές βαρβαρότητας", έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων και θεραπευτής στη Μονάδα Ηλίας Μιχαλαρέας.Η Λούλα Καρατζά

Η Λ. Καρατζά,υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε: "Το πρόβλημα το αντιμετωπίζει όλη η κοινωνία, γιατί μας θέλουν ναρκωμένους. Δε θα τους γίνει η χάρη. Θα τους το πούμε αποφασιστικά".

"Οποιαδήποτε προσπάθεια να παρεμποδιστεί το έργο της μονάδας είναι ζήτημα για όλους τους νέους", δήλωσε το μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Παν. Παλαβός και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση θέλει τα παιδιά στα δικαστήρια, στις κλούβες και στους ψεύτικους παραδείσους. Πρέπει να μπει φραγμός".

Παρόντες στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου και σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα για την απεξάρτηση, αλλά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ήταν επίσης ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών Βασ. Μάνος,εκπρόσωπος της βουλευτού της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου,η υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά,εκπρόσωπος του τοπικού Αναπτυξιακού Συμβουλίου της ΔΕΗ,ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλαν οι κρατούμενοι τοξικομανείς στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού,το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών,το Συνδικάτο Μετάλλου,η ΠΕΜΕΝ,η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά,η ΕΙΝΑΠ,οι νεολαίες των κομμάτων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ