Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για τους Ελληνες εκλογείς εξωτερικού

Λήγει στις 31 Μάρτη η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους νέων εκλογέων, δηλαδή όσων γεννήθηκαν μέσα στο έτος 1981 και αυτών που γεννήθηκαν πριν το 1980 αλλά έχουν παραλείψει να εγγραφούν.

Η ίδια προθεσμία - όπως επισημαίνεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών - ισχύει και για τους Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό. Οι σχετικές αιτήσεις για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και απόκτηση εκλογικού βιβλιαρίου υποβάλλονται στις ελληνικές προξενικές αρχές από τους ίδιους, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτά θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών από όπου και θα προωθηθούν στα αρμόδια νομαρχιακά γραφεία εκλογικών καταλόγων, τα οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία θα πρέπει να συντάξουν τις καταστάσεις εγγραφής εκλογέων, μεταγραφής, κλπ. μέσα σε δέκα μέρες, δηλαδή μέχρι τη 10η Απρίλη.

Στην εγκύκλιο αναγνωρίζεται πως το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέχρι την κατάρτιση των παραπάνω καταστάσεων είναι πολύ μικρό. Γι' αυτό κρίνεται αναγκαία η συγκέντρωση των στοιχείων σε κεντρική, κατά χώρα του εξωτερικού, προξενική ή πρεσβευτική αρχή και η αποστολή τους στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών με συνοδευόμενο ταχυδρομείο.

Τέλος, σημειώνεται πως οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας δεν πρέπει να κλείσουν τις καταστάσεις εγγραπτέων εκλογέων πριν από τη 10η Απρίλη, ώστε να είναι δυνατή η καταχώριση σ' αυτές και των εκλογέων των Ελλήνων του εξωτερικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ