Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΚ - ΟΤΕ
Πρόταση για κατοχύρωση κατακτήσεων

Το δικό της πλαίσιο διεκδίκησης για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 1999, που θα κατοχυρώνει αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, το σταθερό ωράριο και τη μονιμότητα και μια φιλολαϊκή μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ η παράταξη της ΕΣΚ.

Είναι μία συγκεκριμένη πρόταση που βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής της πλειοψηφίας της ΟΜΕ - ΟΤΕ, η οποία, μετά από 2 χρόνια πλήρους αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας και σε μια περίοδο που τα κέρδη του ΟΤΕ ξεπέρασαν τα 600 δισεκατομμύρια δραχμές, σήμερα προτείνει μια σειρά θέσεων που βάζουν σε κίνδυνο τις κατακτήσεις και τα εργασιακά δικαιώματα των 24.000 εργαζομένων του Οργανισμού.

Κάτω από το απατηλό σύνθημα "Νέο σύστημα αμοιβών", η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ προωθεί ένα σύστημα που υπονομεύει το μισθολόγιο, συνδέει την αμοιβή με την "αποτελεσματικότητα" και αναθέτει στην επιχείρηση το ρόλο εκτιμητή της απόδοσης κάθε εργαζομένου, που θα γίνεται σε ατομική βάση. Αν και διακηρύσσει το 35ωρο, δε δέχεται το πενθήμερο, 7ωρο με βελτίωση των αποδοχών, ενώ για το ασφαλιστικό επαναφέρει τη γνωστή θέση για παράδοση των αποθεματικών στα χέρια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Στον αντίποδα αυτής της αντίληψης, η ΕΣΚ - ΟΤΕ, όσον αφορά στο μισθολογικό, πρότεινε τη διεκδίκηση ενός τακτικού μισθού 200.000 δραχμών για τους εργαζόμενους του 9ου μισθολογικού κλιμακίου και πάνω εκεί να οικοδομηθεί το νέο μισθολόγιο ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, τη μόρφωση και τη θέση του κάθε εργαζόμενου, με παράλληλη συμμετοχή όλου του προσωπικού, σε ένα ποσοστό, στα κέρδη του ΟΤΕ, τα οποία θα προέρχονται από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Με το νέο ΓΚΠ, η ΕΣΚ ζητάει να κατοχυρώνεται η μονιμότητα, το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας, η πλήρης απασχόληση και άλλες θεσμικές και οικονομικές κατακτήσεις του προσωπικού. Τέλος, απαιτεί την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων 1902, 1976 και 2084 και την εφαρμογή του 35ωρου, πενθήμερου, 7ωρου, απορρίπτοντας την ελαστικοποίηση του ωραρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ