Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταδικάζουν τις δηλώσεις Σημίτη
  • Με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την υποτέλεια και την υποταγή στο ΝΑΤΟ
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί στην απόσυρση όλων των ελληνικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια

Οι προχτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ, με στρατιωτική συμμετοχή στη σχεδιαζόμενη επέμβαση στο Κόσσοβο, έχουν ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων μαζικών φορέων, αλλά και απλών ανθρώπων.

Οχι στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με ανακοίνωσή της εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε αυτά τα σχέδια και αναφέρεται στην υποτελή στάση της κυβέρνησης. Σημειώνει συγκεκριμένα:

"Τη θλιβερή υποτέλεια, τη συμμετοχή και συνενοχή της χώρας μας με την επιλογή της κυβέρνησης στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε η συνάντηση - επιθεώρηση του ΓΓ του, Χ. Σολάνα με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Η περιοδεία του ΓΓ του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον τον προσεχή Απρίλη, όπου με ανοιχτό και κυνικό τρόπο θα επικυρωθεί η νέα του στρατηγική. Μια στρατηγική επεμβάσεων, επιθετικών ενεργειών, πολέμων. Μια στρατηγική παγκόσμιας τρομοκρατίας για τους λαούς και τα κινήματά τους. Σ' αυτή ακριβώς τη στρατηγική έδωσε γην και ύδωρ και η ελληνική κυβέρνηση στη Βοσνία και στην Αλβανία. Σ' αυτή τη στρατηγική έδωσε όρκους πίστης ο Ελληνας πρωθυπουργός με τις δηλώσεις περί "στενής συνεργασίας" Ελλάδας - ΝΑΤΟ".

Και η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ συνεχίζει: "Είναι πράγματι προκλητικό - και η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνεί με αυτό - να ονομάζεται από τον κ. Σολάνα "μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης" η νέα δομή του ΝΑΤΟ, που ενιαιοποιεί το Αιγαίο, υπάγοντάς το κάτω από την αμερικανονατοϊκή διοίκηση του στρατηγείου της Νάπολης. Η δήλωση του κ. Σημίτη για συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο αποκαλύπτει πως οι μέχρι τώρα δηλώσεις περί ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης αποτελούσαν υποκρισία. Εξάλλου η επέμβαση και η συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτή δημιουργούν κινδύνους ανάφλεξης σε ολόκληρη την περιοχή με ολέθρια αποτελέσματα".

Η ΕΕΔΥΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, "εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε αυτά τα σχέδια. Καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης να ενημερώσουν το λαό για το δολοφονικό ρόλο του ΝΑΤΟ, την υποταγή της κυβέρνησης και τη συμμετοχή της σ' αυτόν. Να κινητοποιήσουν το λαό, να συμπαραταχτούν με όλους όσοι αγωνίζονται στα κοινωνικά μέτωπα, που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης".

Καμία συμμετοχή και εμπλοκή

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου σε ανακοίνωση του προς τα ΜΜΕ και τα κόμματα υπογραμμίζει: "Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Σημίτη στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και σε στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο". Και συνεχίζει: "Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού υποδηλώνουν την πλήρη υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των λαών της περιοχής. Απαιτούμε η χώρα μας να μη συμμετέχει στις πολεμικές αυτές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, που οδηγούν στην αντιπαράθεση λαών και χωρών της περιοχής, αμφισβητώντας την εθνική τους κυριαρχία και ανεξαρτησία. Απαιτούμε να αποσυρθούν τώρα όλα τα ελληνικά στρατεύματα από χώρες των Βαλκανίων".

Με τη νέα δομή ουδετεροποιείται το Αιγαίο

Αντίθετος στις κυβερνητικές επιλογές σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής φέρεται και πρώην υφυπουργός Αμυνας, πτέραρχος Ν. Κουρής,με δηλώσεις σε ραδιοφωνική εκπομπή του "Αθήνα 9,84", που αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ότι "εάν είναι τα ίδια με εκείνα που γνώριζα, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό υπέρ της Ελλάδας", ενώ για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι "στην ουσία ουδετεροποιείται το Αιγαίο και αποκτά δύο αφεντικά, την Ελλάδα και την Τουρκία, κάτι που δε μας συμφέρει καθόλου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ