Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτή ενθάρρυνση Αβραμόπουλου

Πιο αποφασιστικά και πρακτικά αποφάσισε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος να "αβαντάρει" και ενθαρρύνει τον Δ. Αβραμόπουλο να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος, προφανώς γιατί πιστεύει ότι το εγχείρημά του εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Ετσι, μετά τη διαβεβαίωση του Κ. Σημίτη ότι δε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Ιούνη, χθες, κυβερνητικά στελέχη προχώρησαν σε φραστικές επιθέσεις κατά του δημάρχου Αθηναίων, με προφανή στόχο να τον δικαιώσουν στους ισχυρισμούς του ότι δήθεν το κόμμα του αποτελεί "απειλή" συνολικά για το πολιτικό σύστημα και όχι αποκλειστικά για τη ΝΔ.

Προχθές το βράδυ, ο Κ. Σημίτη, μιλώντας στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, έκανε την πρόβλεψη ότι ο Αβραμόπουλος θα προχωρήσει στην κίνησή του μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το Μάρτη.

Το σύνθημα για τις αβανταδόρικες δηλώσεις έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ο οποίος υποστήριξε ότι "ο κ. Αβραμόπουλος ασχολείται περισσότερο με το να καλλιεργεί το "φαίνεσθαι" της πολιτικής και λιγότερο ενδιαφέρεται για το "είναι", για το περιεχόμενο της πολιτικής, το οποίο μάλιστα συχνά στρεβλώνει". Ταυτόχρονα, όμως, συμπλήρωσε με νόημα ότι για τα προβλήματα που υπάρχουν "χρειάζονται πολιτικές προτάσεις, προγράμματα, διάλογος, συνεννόηση, σύνθεση και κοινή προσπάθεια για την Ελλάδα του μέλλοντος".

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και αρκετοί υπουργοί προσερχόμενοι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι "θα ήμασταν πολύ καθυστερημένη χώρα αν περιμέναμε τον κ. Αβραμόπουλο να σώσει τη δημοκρατία", ενώ ο Χ. Πρωτόπαππας αποφάνθηκε ότι "πολιτική δεν είναι οι παράτες και τα φλας των δεξιώσεων". Πιο συγκρατημένος ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι "θα απαντήσουμε στον κ. Αβραμόπουλο όταν ξεκαθαρίσει τη θέση του". Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν με αφορμή προχτεσινοβραδινή ομιλία του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος συνέχισε τις βολές του κατά του "πολιτικού συστήματος", καλλιεργώντας το κλίμα για την εμφάνιση της κίνησής του. Ο δήμαρχος Αθηναίων, επανέλαβε τις γνωστές αερολογίες, όπως ότι "είμαστε στο τέλος μιας εποχής" και ότι "η επινόηση ψεύτικων τεχνητών αντιπαλοτήτων ή διλημμάτων για τη συντήρηση υπερτροφικών, δύσκαμπτων και γερασμένων μηχανισμών, που έχουν αποσπαστεί από το κοινωνικό σώμα, και αδυνατούν να συνδεθούν με τα πραγματικά αιτήματα του σήμερα, δεν πείθει".

Από τη ΝΔ, ο Δ. Σιούφας απάντησε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική ανάγκη για τη δημιουργία νέου κόμματος, ενώ κάλεσε τον Δ. Αβραμόπουλο "να βοηθήσει τη ΝΔ για να έχει ακόμα πιο μεγάλη νίκη".

Ο Μ. Μαϊλης

Το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο σχολίασε, μιλώντας στον "Πλάνετ", ο Μ. Μαϊλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Είπε συγκεκριμένα: "Υπάρχουν οικονομικές και άλλες δυνάμεις που θέλουν την αναμόρφωση του σημερινού πολιτικού σκηνικού στη βάση της ενίσχυσής του, διαμορφώνοντας κόμματα που μπορεί να συμμετέχουν σαν μπαλαντέρ σε συμμαχικές κυβερνήσεις, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να απορροφήσουν τη λαϊκή αγανάκτηση από την αντιλαϊκή πολιτική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ