Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Εντονο παρασκήνιο με ύποπτες σκοπιμότητες

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η "πληροφορία" (ποιος τη διέρρευσε; ) που δημοσίευσαν χτες οι "Financial Times" ότι δήθεν έχουν διογκωθεί τεχνητά τα μεγέθη της Ιονικής, με στόχο την υποβάθμιση της αξίας της εκποιούμενης Τράπεζας

Εντονο παρασκήνιο, με σαφή κατεύθυνση την πώληση της Ιονικής Τράπεζας "αντί πινακίου φακής", δημιουργείται στο παρά πέντε της λήξης προθεσμίας υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για την εξαγορά της τράπεζας "φιλέτο". Ετσι, ενώ η εν λόγω προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φλεβάρη, χτες οικονομική εφημερίδα επέλεξε να κάνει πρώτο θέμα της "πληροφορία" σχετική με την Ιονική, που είδε το "φως" της δημοσιότητας στους "Financial Times", που έκανε λόγο για "περίεργη" συναλλαγή μέσω του υποκαταστήματος της Ιονικής στο Λονδίνο, αποτέλεσμα της οποίας είναι η διόγκωση των στοιχείων του ενεργητικού της Ιονικής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των "Financial Times" - που αναπαρήγαγε η "Ναυτεμπορική" - μια μεγάλη ελληνική τράπεζα που δεν κατονομάζεται, "είχε καταθέσει 550 δισ. δραχμές από το χαρτοφυλάκιο αμοιβαίων κεφαλαίων στο όνομά της στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στη βρετανική πρωτεύουσα. Τα χρήματα αυτά χορηγήθηκαν ως δάνειο στον καταθέτη, με αποτέλεσμα να διογκωθούν τεχνητώς τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων και καταθέσεων της Ιονικής". Για το παραπάνω θέμα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η "J. P. Morgan", σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας στην πώληση, ενημέρωσε τους υποψήφιους αγοραστές με εμπιστευτικό υπόμνημα. Πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες κατονόμαζαν χτες την Κτηματική ως την τράπεζα που πραγματοποίησε την παραπάνω συναλλαγή καθ' όλα νομίμως στα πλαίσια πράξεων swaps, που πραγματοποιούσε με το υποκατάστημα της Ιονικής στο Λονδίνο τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το αν υπήρξε ή όχι τεχνητή διόγκωση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων καταθέσεων και χορηγήσεων από την Ιονική, η τελευταία από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες, με αφορμή το παραπάνω δημοσίευμα δηλώνει κατηγορηματικά ότι "δεν έχει προβεί σε καμία τεχνητή διόγκωση των στοιχείων του ενεργητικού της. Η Ιονική Τράπεζα" - συνεχίζει η ανακοίνωση - "όπως όλες οι τράπεζες, ελέγχεται από την Τράπεζα Ελλάδος σε τακτική βάση, καθώς και από Ορκωτούς Λογιστές, τα δε στοιχεία δημοσιεύονται ανελλιπώς στις μηνιαίες και τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της". Η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας, με δεδομένα τα παραπάνω, δηλώνει στην ανακοίνωση υποχρεωμένη "να εξετάσει όλα τα νόμιμα μέτρα που θα πρέπει να λάβει για τη διασφάλιση του κύρους και της αξιοπιστίας της, καθώς και των συμφερόντων των μετόχων και των πελατών της".

Πάντως παράγοντες από την πλευρά των ενδιαφερομένων, για την εξαγορά της Ιονικής, τραπεζών (Πίστεως, Eurobank, Πειραιώς) δήλωναν χτες ότι ήταν ήδη ενημερωμένοι για την παραπάνω συναλλαγή, πράγμα που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα δε συνιστά αλλαγή αφ' ενός μεν στις αρχικές τους προθέσεις για την εξαγορά ή μη της Ιονικής αφ' ετέρου δε στο ύψος του τιμήματος που θα προσέφεραν.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η χτεσινή διαρροή της συγκεκριμένης παραμέτρου, η οποία υποτίθεται πως προκαλεί αμφιβολίες σχετικά με την εταιρική εγγυοδοσία της Ιονικής Τράπεζας, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητές της σε σχέση με το λεγόμενο "εύλογο" τίμημα. Η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει πάση θυσία αυτή τη φορά την Ιονική Τράπεζα, σε τίμημα που ούτως ή άλλως θα είναι εξευτελιστικό σε σχέση με την πραγματική της αξία, είναι γνωστή. Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι πώς θα κατορθώσει να θεωρηθεί από την κοινή γνώμη "εύλογο" και αποδεκτό ένα εξευτελιστικό τίμημα πώλησης του 51% των μετοχών Ιονικής, χωρίς παράλληλα να κατηγορηθεί για ξεπούλημα. Και τέτοιου είδους δημοσιεύματα, σε τέτοιες χρονικές συγκυρίες, εξυπηρετούν τέτοιες κυβερνητικές βλέψεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ