Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά...

Οι κομμουνιστές είχαν καταγγείλει το γεγονός από τότε. Πολύ λίγοι, όμως, τους πίστεψαν. Και αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του 20ού αιώνα. Μιλάμε για τη δήθεν επιστολή του Ζινόβιεφ, προέδρου τότε της Κομμουνιστικής Διεθνούς, και η οποία καλούσε τους Βρετανούς κομμουνιστές, να κινητοποιηθούν με στόχο τον επηρεασμό του Εργατικού Κόμματος, ώστε το τελευταίο να υποστηρίξει τη συζητούμενη τότε βρετανοσοβιετική συμφωνία, όπως και να ενθαρρύνουν την "ανατρεπτική προπαγάνδα" στις βρετανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Ντέιλι Μέιλ", στις 25 Οκτώβρη 1924, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές και είχε τον τεράστιο τίτλο: "Συνωμοσία Εμφυλίου Πολέμου από τους αφέντες των σοσιαλιστών: Διαταγές της Μόσχας στους δικούς μας Κόκκινους". Η "συνωμοσία" αποκαλύφθηκε και οι Εργατικοί υπέστησαν δεινή ήττα στις εκλογές, χάνοντας την κυβερνητική εξουσία.

Ερχεται, λοιπόν, τώρα η Τζιλ Μπένετ, κορυφαίος ιστορικός του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, και αποδείχνει, πως η περιβόητη επιστολή ήταν κατασκεύασμα της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας Μ16, η οποία και την προμήθευσε στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Ισως, σκεφθείτε, ότι τέτοια γίνονταν εκείνα τα χρόνια. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, πως και σήμερα παρόμοιες και ακόμη χειρότερες είναι οι μέθοδοι, που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες και τα διάφορα αφεντικά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ