Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη των αγωνιστών ΘΑΝΑΣΗ ΒΕΛΑΝΗ,ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΕΛΑΝΗ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ,προσφέρω στο ΚΚΕ 200.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αλμυρού.

Δημήτρης Βελάνης

* * *

Την 1η Φλεβάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο πάντα πρόσχαρος και γελαστός ΚΩΣΤΑΣ ΑΚΡΙΔΑΣ,ο αγαπητός σε όλους μπαρμπα - Κώστας.

Στη μνήμη του ο Θ. Κ. πρόσφερε 100.000 δρχ. στην Οικονομική Εξόρμηση για τις Ευρωεκλογές.

* * *

Στις 10 Φλεβάρη συμπληρώνονται 2 χρόνια απ' όταν έφυγε από κοντά μας ο συνάδελφος και σύντροφός μας ΝΤΙΝΟΣ ΖΗΚΟΣ.

Διαπρεπής δικηγόρος, πρωτοπόρος στους κοινωνικούς, πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, πρωτεργάτης και πρωταγωνιστής του κινήματος των απόδημων Ηπειρωτών και πρωτεργάτης της Συντονιστικής Επιτροπής των Αποδημικών Οργανώσεων όλης της Ελλάδας (ΣΕΤΟΕ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Πανηπειρωτικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ Ηπείρου) και μετά στέλεχος του Συμβουλίου Περιοχής Ηπείρου της Πανελλαδικής ΕΠΟΝ.

Στην Κατοχή βγήκε με την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη Μουργκάνα, για να πολεμήσει τους κατακτητές.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στη Μακρόνησο, όπου τραυματίστηκε σοβαρά, στα γεγονότα του Μάρτη 1948. Απολύθηκε από το στρατό "ως φρενοβλαβής".

Αγωνίστηκε για την αναβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος, μέσα από τις γραμμές της "Νέας Κίνησης Δικηγόρων", της οποίας υπήρξε πρόεδρος επί σειρά ετών.

Προδικτατορικά, διατέλεσε Γεν. Γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Δάφνης, στην οποία κατοικούσε.

Ως μέλος της προδικτατορικής ΕΔΑ και οργανικό μέλος του Νομικού Τμήματος, υπερασπιζόταν, χωρίς ποτέ να αμείβεται, τους διωκόμενους αγωνιστές και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές δίκες.

Αυτή η δράση του, εκτός των άλλων, στάθηκε το σίγουρο εισιτήριο για τη Γυάρο, αφού τον συνέλαβαν το πρωί της 21ης Απριλίου 1967.

Στη διάρκεια της δικτατορίας, βασανίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ - ΕΣΑ και του ΚΕΣΑ, όπου έμεινε κρατούμενος σχεδόν 3 μήνες.

Στο χώρο της αποδημίας: Υπήρξε μέλος του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας πάνω από 40 χρόνια, πρόεδρος του ΔΣ επί 6ετία και μέχρι το θάνατό του επίτιμος πρόεδρός της.

Στην εφημερίδα "Πανηπειρωτική" κρατούσε τη στήλη του χρονογραφήματος με τον τίτλο "Λιανολίθαρα" με το ψευδώνυμο Ν. Καλαμάς και στη "Δικηγορική" την ίδια στήλη με τον τίτλο "Επειδή και διά ταύτα" και το ίδιο ψευδώνυμο.

Συγχρόνως δημοσίευε κατά καιρούς, υπογράφοντας με το πραγματικό του όνομα, άρθρα ιστορικού, λογοτεχνικού και πολιτικού περιεχομένου, σε ηπειρώτικες εφημερίδες και στο "Ριζοσπάστη", στον καθημερινό του σύντροφο. Φεύγοντας αιφνίδια από τη ζωή, άφησε ένα τεράστιο ανέκδοτο συγγραφικό έργο, σε όλα τα είδη του γραπτού λόγου| Ποιήματα, διηγήματα, χρονογραφήματα, ιστορικές, λαογραφικές και γλωσσολογικές μελέτες.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 50.000 δρχ. στη "Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση", για τις ανάγκες του προεκλογικού της αγώνα.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΡΜΕΓΚΑ,ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,ΣΤΕΦΑΝΟΥ και ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ,προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ "Τρεις Γέφυρες", 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η οικογένεια των δύο τελευταίων

* * *

Συμπληρώθηκαν 49 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ.

Στη μνήμη του και στη μνήμη των συγγενών τους που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία, η γυναίκα του Ζωή Σταμαστίου πρόσφερε 100.000 δρχ. στην Οικονομική Εξόρμηση για τις Ευρωεκλογές, μέσω ΚΟ Καλλιθέας, 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στις 7 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΚΩΣΤΑΣ ΧΟΥΔΕΛΟΥΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου, 10.000 δρχ. για τις Ευρωεκλογές.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια

* * *

Στις 17 Γενάρη συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ από την Κατερίνη. Ηταν υπόδειγμα κομμουνιστή και γι' αυτό τον εκτιμούσαν φίλοι και εχθροί.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Κίτσα Μακρίδου πρόσφερε 5.000 δρχ. στην οργάνωση της ΚΝΕ Πιερίας και 25.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας για τις Ευρωεκλογές.

* * *

Ο Νίκος Πολυχρονίδης από την Κατερίνη πρόσφερε 50.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας στη μνήμη και αντί για μνημόσυνο της γυναίκας του ΕΛΕΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ.Καθώς και στη μνήμη του πατέρα του ΣΑΒΒΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ και των εξαδέλφων της γυναίκας του ΚΙΤΣΟΥ και ΙΟΡΔΑΝΗ ΨΩΜΙΑΔΗ,μαχητών του ΔΣΕ, που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο, της πεθεράς του ΠΑΛΑΣΗΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ και της ΔΟΜΝΑΣ ΨΩΜΙΑΔΟΥ,αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΝΙΚΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΔΕΛΑ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που οι δύσκολοι καιροί τους χώρισαν αναγκαστικά, "ας είναι οι ψυχές τους ενωμένες και αναπαυμένες", προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές.

Τα παιδιά τους: Αδαμαντία Παδέλα σύζυγος Δημήτριου Τσιμίνη

Ελευθερία Παδέλα σύζυγος Βασ. Μεταξά

Τα εγγόνια Σταματίνα, Χρήστος και Ελένη

* * *

Στις 31 Γενάρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.Γεννήθηκε το 1917 στην Ιστιαία Εύβοιας. Μαθητής Γυμνασίου παίρνει μέρος στους λαϊκούς αγώνες και συνεχίζει την κοινωνική και πολιτική δράση ως φοιτητής της Νομικής και γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Το 1941, ως ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνίζεται για την Απελευθέρωση της πατρίδας, για κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία. Με αυτοθυσία και τόλμη ξεσηκώνει και οργανώνει την Εθνική Αντίσταση, τόσο στην Εύβοια, όσο και στη Βοιωτία. Η αγάπη του για την Ελλάδα, το λαό και το Κόμμα ήταν τα ιδανικά και "πιστεύω" του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Κούλα και η κόρη του Επη πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη", που ήταν ο καθημερινός σύντροφός του, 50.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη της μητέρας μου ΜΑΡΙΑΣ ΖΕΥΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ και του γαμπρού μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ προσφέρω στη Δημοτική Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης 50.000 δρχ.

Σάββας Ζευγαρόπουλος

*. * *

Στις 13 του περασμένου Δεκέμβρη έγινε στα Βάγια Θήβας το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗ ΒΟΥΔΟΥΡΗ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Γαρυφαλιά και τα παιδιά του Γιάννα και Χρήστος πρόσφεραν 25.000 δρχ. στην Οικονομική Εξόρμηση για τις Ευρωεκλογές. * * *

Ο Παντελής Μαγκλάρας πρόσφερε στην ΚΕ του ΚΚΕ 100.000 δρχ. για τις Ευρωεκλογές, στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών που κατάγονταν από τη Λοκρίδα, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα.

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΤΣΑΝΑΚΟΣ,που πέθανε στις 24 Οκτώβρη 1998, ύστερα από πολύμηνη αρρώστια, και θάφτηκε στο χωριό του Καρβελάς Γυθείου, ήταν ένας από τους πολλούς αντάρτες συγχωριανούς του. Μαζί με τα δυο αδέρφια του και τα άλλα παιδιά της Ελλάδας αντιμετώπισε τους Ιταλούς επιδρομείς στα αλβανικά βουνά. Και όταν η πατρίδα λύγισε κάτω από το δεύτερο χτύπημα του σιδηρόφρακτου στρατού του Χίτλερ και την προδοσία των Ελλήνων στρατηγών του δικτάτορα Μεταξά, ο Γιάννης Γεωργιτσανάκος, δεν κούρνιασε στη θέση του Αγρονόμου, που υπηρετούσε, περιμένοντας άλλοι να του φέρουν τη λευτεριά, αλλά μαζί με τα άλλα αδέρφια του, ανέβηκε στις βουνοκορφές του Ταϋγετου και πλαισίωσε τον ΕΛΑΣ. Στην Αντίσταση τον ακολούθησαν οι γονείς, οι αδερφές του και ο μικρότερος ΕΠΟΝίτης αδελφός του. Γι' αυτή τους την ολόψυχη συμμετοχή στην Αντίσταση, οι κατακτητές και συνεργάτες τους έκαψαν το σπίτι τους, τουφέκισαν τον γέροντα πατέρα και βασάνισαν τη γριά μάνα. Τον Γιάννη το μεταβαρκιζιανό κράτος τον απέλυσε από τη θέση του αγρονόμου, τον φυλάκισε, όπως και τα αδέρφια του, τον εξόρισαν στην Ικαρία, στα Γιούρα, στη Λέρο και στο Μακρονήσι.

Από τα βασανιστήρια και τις ταλαιπωρίες κλονίστηκε ανεπανόρθωτα η υγεία του.

Ως το τέλος της ζωής του του συμπαραστάθηκε η σύζυγός του Αντιγόνη Δαμιανάκου, που καταγόταν από αγωνιστική οικογένεια και τον πατέρα της τον δολοφόνησαν στις 21 Μάη 1944 με φριχτά βασανιστήρια τρομοκράτες συνεργάτες των Γερμανών.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Αντιγόνη προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 15.000 δρχ. στο Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

* * *

Στη μνήμη του ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ.Φτάσαμε κιόλας στα 2 χρόνια που δε σε έχω κοντά μου, αγαπημένε μου σύντροφε. Ολον τον καιρό, μα ξεχωριστά αυτές τις μέρες, θυμάμαι έντονα ένα θαυμάσιο σύζυγο, ένα φλογερό αγωνιστή. Ησουν πάντα κοντά στο Κόμμα και στο λαό. Υπερασπίστηκες το Κόμμα, σε όλες τις δύσκολες στιγμές και με θυσίες της δικής σου ζωής. Εξορία συνέχεια επί 11 χρόνια, σε έδιωξαν από τη θέση σου και όταν επέστρεψες, συνέχισες να αγωνίζεσαι ως την τελευταία σου πνοή για το Κόμμα.

Στην άσβηστη μνήμη σου προσφέρω για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ 70.000 δρχ.

Επίσης προσφέρω στη μνήμη του αδερφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ Θύμιου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ,μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στην ΚΟΒ Θέρμου Τριχωνίδας 20.000 δρχ., 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", 20.000 δρχ. στην ΚΝΕ, 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Κολωνού.

Η συντρόφισσά σου Σταυρούλα Παπαγεωργίου - Θ. Παπαϊωάννου

* * *

Στη μνήμη των σκοτωμένων αγωνιστών της Εθικής Αντίστασης, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΦΩΤΗ και ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΡΑΝΙΑ,ο αδελφός τους Σωτήρης Κράνιας, αντιστασιακός, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Φρυγίας Βύρωνα, 20.000 δρχ. για τις Ευρωεκλογές, ως πρώτη δόση.

* * *

Στη μνήμη των αλησμόνητων: Του πατέρα μας ΚΩΣΤΑ ΠΑΜΦΙΛΗ,της αδελφής μας ΑΝΝΑΣ Παμφίλη - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ και του κομμουνιστή και Ανθρώπου ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ,προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών Καλλιθέας, 20.000 δρχ. για τις Ευρωεκλογές.

Μιχάλης - Δέσποινα Κουκουβλή

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο γιος του Στέλιος Καλαμάς προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών Πάτρας, 50.000 δρχ. για τις Ευρωεκλογές.

* * *

Στις 9 Γενάρη 1999 πέθανε στην Πάτρα ο ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ,μέλος του ΚΚΕ και στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια της Κατοχής. Για την πολυσχιδή δράση του στους αγώνες του λαού, γνώρισε φυλακίσεις και εξορίες. Εμεινε όμως σταθερός υπερασπιστής των ιδανικών του σοσιαλισμού.

Το μνημόσυνο του Τάκη Χρυσανθόπουλου θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, την επόμενη Κυριακή, 14 Φλεβάρη.

Στη μνήμη του προσφέρω 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η συντρόφισσα της ζωής του Φιλάνθη

* * *

Σήμερα, 7 Φλεβάρη συμπληρώνονται 6 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου πατέρα μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της αγαπημένης μητέρας μας ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ,προσφέρουμε 7.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Λούλα και Θόδωρος Διακουμής

* * *

Στη μνήμη του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ η Σοφία Πανταζίδη πρόσφερε 5.000 δρχ. για τις Ευρωεκλογές, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων, της οποίας ήταν μέλος.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ,μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω για τις Ευρωεκλογές 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας.

Ο αδελφός του Μιχάλης

* * *

Στη μνήμη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΣΙΚΑ η εξαδέλφη του Κυριακή πρόσφερε 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Π. Καισαριανής.

* * *

Σήμερα 7 Φλεβάρη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΟΛΑΚΗ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Χαραυγή και τα παιδιά του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

* * *

Στη μνήμη της ΣΟΦΙΑΣ ΛΟΥΚΙΣΑ,της γυναίκας που ανέδειξε το μεγαλείο των απλών ανθρώπων με την αδιάκοπη και συνεπή πάλη, σε όλες τις φάσεις και τους ρόλους της ζωής της - αντάρτισσα - εργάτρια - επαναστάτρια - συνδικαλίστρια - μάνα και γιαγιά δηλαδή Ανθρωπος - προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ελένη, Μαρία και Παναγιώτα Μαυραγάνη.

* Επίσης στη μνήμη της Σοφίας Λουκίσα η οικογένειά της, τα αδέρφια και τα ανίψια της προσφέρουν 40.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" με την υπόσχεση ότι δε θα την ξεχάσουν ποτέ.

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου συντρόφου μου ΜΙΜΗ ΧΑΛΙΩΤΗ,μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω στην Οικονομική Εξόρμηση για τις Ευρωεκλογές 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου.

Τασία Μικρώνη - Χαλιώτη

* * *

Στις 10 Φλεβάρη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου πατέρα μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Π. ΤΣΟΒΟΥ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Ελένη Τσοβού


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ