Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κυνήγι του "πολιτικού εξτρεμισμού... "

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στις 2 Φλεβάρη συνεδρίασε η Ειδική Επιτροπή παρά του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν για την Καταπολέμηση του Εξτρεμισμού. Κύρια θέματα (από τα 9 της ημερήσιας διάταξης) ήταν η εξέταση του προγράμματος αντιμετώπισης του πολιτικού και θρησκευτικού εξτρεμισμού και το κυριακάτικο επεισόδιο με το κίνημα "Ρωσική Εθνική Ενότητα" (ΡΕΕ). Και η ημερήσια διάταξη και η εμφάνιση της ίδιας της Επιτροπής δεν είναι καθόλου τυχαίες. Τελευταία οι ρωσικές αρχές και τα εντεταλμένα ΜΜΕ εκφοβίζουν όχι μόνο τον ντόπιο μικροαστό, αλλά και όλο τον κόσμο με την εμφάνιση του "ρωσικού φασισμού" και "εξτρεμισμού". Και αυτό είναι ευνόητο: Η ταξική πάλη δυναμώνει, στο βαθμό που βαθαίνει η κρίση και χειροτερεύει, σε σχέση μ' αυτό, η κατάσταση της πλειονότητας του πληθυσμού, η δυσαρέσκειά του που μεγαλώνει, οι όλο και περισσότεροι άνθρωποι που πυκνώνουν τις γραμμές των απεργών, πραγματοποιούν πικετοφορίες και συμμετέχουν σε άλλες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Αυτό δημιουργεί πολλές δυσκολίες στους κυβερνώντες. Πώς να σφίξουν τα λουριά του λαού; Πώς να του φορέσουν φίμωτρο και έτσι να εξασφαλίσει το καθεστώς την ησυχία και την άνετη ζωή του; Οπως φαίνεται, αυτές οι περιστάσεις υπαγόρευσαν την εντολή του Προέδρου της Ρωσίας να επεξεργαστεί η Επιτροπή το προαναφερόμενο πρόγραμμα. Αν και οι βασικές θέσεις του έχουν εγκριθεί στις αρχές Γενάρη από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η δουλιά δεν προχωρεί, διότι, όπως ανακοινώθηκε, δεν έχει καταλήξει ακόμα στον ακριβή ορισμό της έννοιας "πολιτικός εξτρεμισμός". Και τότε μπαίνει το ερώτημα: Υπάρχει άραγε πολιτικός εξτρεμισμός στη Ρωσίας;

Σ' αυτό το ερώτημα οδηγεί, ειδικότερα, το επεισόδιο με το ΡΕΕ. Την περασμένη Κυριακή μέλη της ΡΕΕ (περίπου 200 άτομα), με μαύρες στολές με κόκκινα περιβραχιόνια και κάποιο σύμβολο που θύμιζε τη σβάστικα, πραγματοποίησαν πορεία σε συνοικία της βόρειας Μόσχας, μοίραζαν προκηρύξεις και την εφημερίδα τους "Ρούσκι Ποριάντοκ" (Ρωσική Τάξη). Η αστυνομία συνέλαβε μερικά άτομα, αλλά όλη η φάλαγγα πήγε στο αστυνομικό τμήμα, εκεί έγινε έλεγχος των ταυτοτήτων τους και μετά κάποιος αξιωματικός ζήτησε συγνώμη για την ενόχληση και όλη η φάλαγγα, φωνάζοντας "Δόξα στη Ρωσία!" συνέχισε την πορεία της. Το επεισόδιο αυτό παρουσιάστηκε επανειλημμένα την Κυριακή και τη Δευτέρα από τα περισσότερα κανάλια της τηλεόρασης εντείνοντας την ατμόσφαιρα. Οι περισσότερες αστικές εφημερίδες δημοσίευσαν δυσοίωνα υλικά για τον ερχομό του "ρωσικού φασισμού". Ενώ η εφημερίδα "Κόμερσαντ" με τεράστια γράμματα στο πρωτοσέλιδο έγραφε: "Ο φασισμός πέρασε". Επικαλούμενη τα στοιχεία δημοσκόπησης του (Πανρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης", η εφημερίδα αυτή υποστηρίζει ότι τάχα το 43% των Ρώσων "βλέπουν θετικά την ιδέα "η Ρωσία για τους Ρώσους"". Και ενώ ρωτήθηκαν μόνο 1.600 άτομα, η εφημερίδα κατέληξε στο εντυπωσιακό συμπέρασμα: "Αυτοί κατηγορηματικά ή με επιφυλάξεις υποστηρίζουν τα φασιστικά συνθήματα. Το 43% αυτών που συμπαθούν τους φασίστες στη Ρωσία είναι καταπληκτικό. Πρόκειται για 50.000.000 ενήλικοι με εκλογικό δικαίωμα".

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε και το Συνέδριο του κόμματος "Δημοκρατική Επιλογή της Ρωσίας" (ΔΕΡ), που επίσης παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ. Τη στιγμή που ο Γεγκόρ Γκαϊντάρ παρουσίαζε την εισήγηση και εκφόβιζε τους πάντες με τους κομμουνιστές, βάζοντάς τους σ' ένα τσουβάλι με τους φασίστες και με πάθος, θεατρινίστικα, αναφώνησε τη φράση περί "φαιάς μούρης που εμφανίζεται με κόκκινη σημαία", στις πίσω σειρές της αίθουσας σηκώθηκε μια μικρή ομάδα νεαρών ατόμων με μαύρα πουκάμισα. Χαιρετώντας ναζιστικά, φώναζαν ρυθμικά: "Γκούλαγκ, Στάλιν, Μπέρια!". Τους έδιωξαν από την αίθουσα, δημιουργήθηκε καυγάς. Αμέσως ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για μπράβους του "Εθνομπολσεβίκικου Κόμματος" του Εντουάρντ Λιμόνοφ, συγγραφέα και απεχθούς φυσιογνωμίας, ο οποίος, όμως, διέψευσε στις εφημερίδες ότι ήταν δικοί του άνθρωποι.

Οταν αυτά τα γεγονότα μπουν σε λογική αλυσίδα, δεν είναι δύσκολο να φανεί η αλληλοσύνδεσή τους. Και η πορεία της ΡΕΕ και το επεισόδιο στο συνέδριο της ΔΕΡ ήταν προβοκάτσιες που σκηνοθέτησαν ορισμένες υπηρεσίες και προορίζονταν για τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής που προαναφέραμε. Δεν υπάρχει φασισμός στη Ρωσία, άρα πρέπει να επινοηθεί. Και, να, δημιουργείται, όπως θεωρούν πολλοί αναλυτές, υπό την αιγίδα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών το κίνημα ΡΕΕ, μ' επικεφαλής τον Αλεξάντρ Μπαρκασόφ, οπαδοί του οποίου μερικά τώρα χρόνια ανοιχτά, επιδεικτικά εμφανίζονται με τα ναζιστικά σύμβολά τους, χαιρετούν ναζιστικά και σαν να μη συνέβη τίποτα. Αρα, είναι απαραίτητοι στο καθεστώς. Επαναλαμβάνοντας αυτά τα θέματα στην τηλεόραση, οι σχολιαστές αναφέρουν τις δηλώσεις αξιωματούχων των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για την ανάγκη να ψηφιστεί αμέσως ο νόμος για την καταπολέμηση του πολιτικού και θρησκευτικού εξτρεμισμού, αν και είναι ευνόητο ότι αυτός ο νόμος θα στραφεί ενάντια σε κείνους που θα τολμήσουν να ταχθούν κατά του καθεστώτος και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Σ' αυτή τη σκέψη οδηγεί και η πληροφορία ότι η Ειδική Επιτροπή του Προέδρου θα υπογράψει μια διάταξη για τη δημιουργία Κέντρου Τύπου ως ομάδας εργασίας, η οποία θα ασχολείται με την προπαγάνδα και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Θα συγκεντρώνει και θα αναλύει τις πληροφορίες για εκδηλώσεις πολιτικού και θρησκευτικού εξτρεμισμού και θα δημοσιεύει σχόλια πάνω σ' αυτές. Στις εργασίες αυτού του Κέντρου Τύπου θα μετέχουν ενεργά εκπρόσωποι όλων των δομών της εξουσίας - ειδικοί του υπουργείου Εσωτερικών και της εισαγγελίας, βουλευτές της Κρατικής Δούμας, συνεργάτες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, καθώς και της προεδρικής διοίκησης και της Κρατικής Επιτροπής Τύπου. Σχεδόν δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι η αιχμή όλης αυτής της πάλης θα στραφεί ενάντια στους κομμουνιστές και τους πραγματικούς πατριώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ