Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τα ζητήματα που σχετίζονται με τον προσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, τα προβλήματα δημοκρατίας που υπάρχουν στη λειτουργία τους και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτά αναδείχτηκαν, χτες το βράδυ, στην ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα που οργάνωσε στο ΤΙΤΑΝΙΑ η ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα: "Η κατάσταση που επικρατεί στα Σώματα Ασφαλείας και οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων. Θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ". Συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και απλοί εργαζόμενοι και πολλοί ακόμα παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Ανοίγοντας την ημερίδα ο Δ. Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι, τελευταία, επιχειρείται μια θεωρητική προπαρασκευή περί της νομιμότητας άσκησης του αναφαίρετου δικαιώματος των εργαζομένων, της νεολαίας να υπερασπίζονται με τους αγώνες τους δικαιώματα και κατακτήσεις ή να διεκδικούν τη διεύρυνσή τους ή να αμφισβητούν νόμους και πράξεις της κυβέρνησης που θίγουν ή περιορίζουν τα συμφέροντά τους. Προειδοποίησε πως θα ήταν τραγικό λάθος να υποτιμηθούν και να ερμηνευτούν μια σειρά γεγονότα ως εκδηλώσεις ορισμένων ιδιόμορφων κυβερνητικών στελεχών ή στιγμιαίες ενέργειες και αντιδράσεις της κυβέρνησης, μπροστά σε ογκούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, π.χ. των μαθητών ή των αγροτών.

Τις θέσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας και τις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων σ' αυτά ανέπτυξε ο Γιάννης Νάκης,μέλος της ΚΕ. Τόνισε πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει, στην πραγματικότητα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά τη δίωξη του λαϊκού κινήματος και την προσαρμογή των Σωμάτων Ασφαλείας σε διεθνείς διακρατικούς ιμπεριαλιστικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, που έχουν στόχο τα λαϊκά κινήματα (υλοποίηση της Συμφωνίας Σένγκεν, EUROPOL κλπ).

Στην ημερίδα έγιναν πολλές αξιόλογες παρεμβάσεις, κυρίως εκπροσώπων συλλόγων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίοι αφού χαιρέτισαν την προσπάθεια του ΚΚΕ να αναδειχτούν τα πραγματικά ζητήματα, που αφορούν τα Σώματα Ασφαλείας και τα προβλήματα των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την απαίτηση εκδημοκρατισμού και διαφάνειας, αναφέρθηκαν σε γενικότερα, αλλά και επιμέρους προβλήματα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Α. Μαγκάκης,τέως υπουργός, στάθηκε ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στο εσωτερικό των Σωμάτων Ασφαλείας για να υπογραμμίσει πως πρόκειται για ρυθμίσεις "Γερμανικής έμπνευσης" που συρρικνώνουν δημοκρατικά δικαιώματα και νομιμοποιούν την κατάργηση του απορρήτου, το φακέλωμα κλπ και οδηγούν σε περισσότερη ασυδοσία και διαφθορά.

Ο ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδης,στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην πολιτική του υπουργείου για ορισμένα ζητήματα που απασχολούν τα Σώματα Ασφαλείας, όπως απαλλαγή τους από εξωαστυνομικά καθήκοντα, εκπαίδευση, καινούριο σύστημα αξιολόγησης κλπ.

Ο Τάκης Παπάς,μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος, έθεσε το ζήτημα ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών για την αντιμετώπιση της "Οργουελιανής Κατάστασης" που δημιουργείται με τους υπερεθνικούς μηχανισμούς καταστολής κλπ, για την προστασία πολιτικών, κοινωνικών και προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Στην ημερίδα έγιναν επίσης παρεμβάσεις από εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος και πολλούς από τους συμμετέχοντες που γέμισαν την αίθουσα. Ο "Ρ" στις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσει όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και ομιλίες που έγιναν στην ημερίδα του ΚΚΕ για την κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας και τις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ