Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Γερμανία να επιστρέψει τα κλεμμένα

Στο θέμα της επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών, που έκλεψαν οι Γερμανοί στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕΣτρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Στο κείμενο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι "σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις (λ.χ. κατά τη συζήτηση της 3/3/1996 Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή στις 26 Απρίλη 1996) στο υπουργείο Πολιτισμού είχε συσταθεί Επιτροπή για τη συλλογή στοιχείων και τη συγκρότηση φακέλου,σχετικά με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα έργα τέχνης που κατέκλεψαν οι Γερμανοί ναζιστές από την πατρίδα μας στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου".

"Τρία χρόνια μετά, είναι άγνωστο, αν αυτή η Επιτροπή λειτουργεί ακόμη, ποιο είναι το έργο της και, εν τέλει, πού βρίσκεται η υπόθεση αυτή. Πολύ περισσότερο, δε φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση και, πάντως, δεν ανακοινώνεται αν και ποιες ενέργειες έχει κάνει η χώρα μας, προκειμένου να επιστραφούν τα κλαπέντα".

"Γίνεται λόγος για τα αγάλματα, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και τα έργα Τέχνης, που οι Γερμανοί κατακτητές αφαίρεσαν από τα μουσεία της χώρας μας ή τα βρήκαν με τις αυθαίρετες αρχαιολογικές ανασκαφές που πραγματοποίησαν στα χρόνια της Κατοχής. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι αφαιρέθηκαν αρχαιολογικοί θησαυροί από το Μουσείο Κεραμεικού, αλλά και από τα Μουσεία Θεσσαλονίκης, Μεγάρων, Θήβας, Κορίνθου, Χαιρώνειας, Τανάγρας, Αλμυρού, Λάρισας, Βέροιας, Αργους, Δήλου, Σίφνου, Κνωσού, Χανίων, Σάμου κ.ά.".

"Το όλο πρόβλημα έχει πρώτα απ' όλα ηθική σημασία, αφού αφορά σε αυτή την ίδια την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας. Πρόκειται για ζήτημα που δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε "τακτικές", "στρατηγικές" και "ισορροπίες". Ανοιχτά και καθαρά, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει την επιστροφή των κλαπέντων".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Πολιτισμού: "Λειτουργεί ακόμη η Επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Πολιτισμού για τη συλλογή στοιχείων και τη συγκρότηση φακέλου σχετικά με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έκλεψαν οι Γερμανοί στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής; Ποιο είναι το έργο που έχει επιτελέσει η Επιτροπή μέχρι τώρα; Ποια μέτρα έχει πάρει και ποια πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να εντοπιστούν και να επιστραφούν τα κλαπέντα;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ