Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΤ
"Ψηφιακές" διαπραγματεύσεις

Μπορεί ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Παναγιώτου, χτες, να κράτησε κλειστά τα χαρτιά για τους όρους και το ποσοστό συμμετοχής, που θέτει η ΕΡΤ στις διαπραγματεύσεις για ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, είναι όμως φανερό ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, με ευθύνη πρώτα και κύρια της κυβέρνησης, θα είναι ο "κομπάρσος" των εξελίξεων της νέας ψηφιακής εποχής. Παρότι η ΕΡΤ και ο ΟΤΕ διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για να είναι οι πρωταγωνιστές της συνδρομητικής ψηφιακής τηλεόρασης, εντούτοις, και με το νόμο για τη συνδρομητική τηλεόραση, ο έλεγχος της νέας ψηφιακής εποχής "παραχωρείται" στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις των ΜΜΕ.

Το τελευταίο διάστημα, όπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία του ΟΤΕ πραγματοποιούνται συναντήσεις όλων των ενδιαφερόμενων για να συμμετέχουν στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ ήδη η αίτηση της "Multichoice" για άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης βρίσκεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Στις συναντήσεις παίρνουν μέρος εκπρόσωποι της "Multichoice", του ΑΝΤΕΝΝΑ, της ΕΡΤ και του ΟΤΕ. Σε μια όμως από τις τελευταίες συναντήσεις ήρθαν σε ρήξη οι δύο κύριοι μέτοχοι της "Multichoice", δηλαδή η ολλανδική εταιρία "Netmed" και ο "Τηλέτυπος". "Μήλον της Εριδος" η προμήθεια αθλητικών προγραμμάτων και ταινιών. Παρ' όλα αυτά, ο ΟΤΕ θα επιδιώξει και νέα συνάντηση, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ χτες αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ποσοστό που ζητάει η ΕΡΤ για να συμμετέχει στην ενιαία πλατφόρμα, επικαλούμενος το ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις και οι επαφές με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Επισήμανε, πάντως, ότι η ΕΡΤ "διεκδικεί ένα ποσοστό που θα αντιστοιχεί στο κύρος και την αξία της δημόσιας τηλεόρασης", σημειώνοντας ότι ο τζίρος της είναι 70 δισ.

Ο Παναγιώτης Παναγιώτου υποστήριξε ότι η ΕΡΤ επιδιώκει, λόγω της ευρωπαϊκής εμπειρίας, αλλά και γιατί η ελληνικά αγορά είναι μικρή, τη συνεργασία και τη σύγκλιση με άλλους εταίρουςγια τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ίδρυση της θυγατρικής εταιρίας της ΕΡΤ που προβλέπεται από το νόμο, της οποίας το καταστατικό είναι ήδη έτοιμο. Μέσω της θυγατρικής θα επιδιώξει συνεργασίες, πρώτα και κύρια του ΟΤΕ. Η ΕΡΤ, όπως υποστήριξε ο πρόεδρός της, προετοιμάζεται για τη νέα ψηφιακή εποχή και έχει κάνει σημαντικά βήματα. Ηδη, όπως είπε, η ΕΡΤ έχει νοικιάσει διαστημική χωρητικότητα στο δορυφόρο Holdbird 3, έχει οκτώ ψηφιακά στούντιο, ενώ μέσω της διακρατικής συμφωνίας με τη "Φωνή της Αμερικής" θα προμηθευτεί δύο επίγειους σταθμούς για τη μεταφορά του ψηφιακού σήματος. Ως δημόσια εταιρία η ΕΡΤ, στο πλαίσιο της ψηφιακής τηλεόρασης, θα παρέχει δωρεάν προγράμματα δημοσίου συμφέροντος στους Ελληνες πολίτες, ενώ θα αναπτύξει και εμπορική δραστηριότητα. Δεν απέκλεισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ τη δημιουργία εταιρίας παραγωγής και εμπορίας προγραμμάτων. Η ΕΡΤ, επίσης, έχει υποβάλει αίτηση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, για άδεια μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος από και προς το δορυφόρο, για τη μεταφορά προγράμματος.

Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ