Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Γνώσεις μιας χρήσης για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Ανακοίνωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας για τις προχτεσινές ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα τμήματα, που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΕΑΕΚ

Την προσπάθεια υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στροφής της στην κατάρτιση, καθώς και την υποταγή της στις ανάγκες των επιχειρήσεων, μέσα από τη δημιουργία των νέων τμημάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΕΑΕΚ, επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας.Οι ΠΚΣ τονίζουν ότι από της προχτεσινές σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας αποδεικνύεται η πολιτική θέληση της κυβέρνησης για στροφή και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς την κατάρτιση, για παροχή γνώσεων μιας χρήσης, "προσανατολισμένων στους βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, δημιουργώντας ολόκληρες βάρδιες αποφοίτων - ομήρων των μελλοντικών εργοδοτών τους".

"Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του ΥΠΕΠΘ αποδεικνύουν την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης στις επιταγές της ΕΕ. Τα νέα τμήματα αποκτούν χαρακτήρα πιλοτικό τόσο για τον αναπροσανατολισμό του περιεχομένου των σπουδών, όσο και για τη γενικότερη υποταγή των ιδρυμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ", τονίζουν οι ΠΚΣ. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

1. Το περιεχόμενο τόσο των υπό ίδρυση τμημάτων, όσο και του "δελτίου κρίσης", αποδείχνει ότι η πολιτική θέληση της κυβέρνησης είναι η στροφή και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς την κατάρτιση, την παροχή γνώσεων μιας χρήσης, που θα απαξιώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, προσανατολισμένων στους βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, δημιουργώντας ολόκληρες βάρδιες αποφοίτων - ομήρων των μελλοντικών εργοδοτών τους.

2. Στα υπό ίδρυση τμήματα δοκιμάζεται το μοντέλο "ανάπτυξης", που αποσυνδέει τα ΑΕΙ - ΤΕΙ από τις κοινωνικές ανάγκες και τις υποχρεώσεις της πολιτείας, υποτάσσοντάς τα άμεσα στις επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σημείο 3 του "δελτίου κρίσης", όχι μόνο δεν αναφέρεται ούτε σε ένα σημείο η δέσμευση της επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα καλούνται τα τμήματα να "μελετήσουν" τις "προϋποθέσεις βιωσιμότητάς τους" μετά το πέρας της χρηματοδότησης από το Β ΚΠΣ. Με δυο λόγια, τα ίδια τα ιδρύματα θα είναι υπεύθυνα για την εξασφάλιση της λειτουργίας των νέων τμημάτων, αναζητώντας πόρους, πέρα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακριβώς για να εξασφαλιστεί η υποταγή των νέων τμημάτων στις επιδιώξεις της κυβέρνησης - ΕΕ στο σημείο 2.9. του "δελτίου κρίσης", προβλέπεται διαδικασία αξιολόγησης (βλ. εποπτεία).

3. Ιδιαίτερα για τα ΤΕΙ, τονίζουν οι ΠΚΣ, αποκαλύπτεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η σταθερή τροχιά της υποβάθμισής τους. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τα ΤΕΙ σε ιδρύματα που θα παρέχουν χαμηλής στάθμης επαγγελματική κατάρτιση, κάτι σαν ΙΕΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βάζουν εμπόδια στους τετραετείς προγραμματισμούς (2008-06-12 00:00:00.0)
Οι συνέπειες της αξιολόγησης (2002-04-04 00:00:00.0)
Με νέες δυνάμεις και ευθύνες (2001-03-30 00:00:00.0)
Ελπίδα η άνοδος των ΠΚΣ (1996-03-31 00:00:00.0)
Καλύτερη παιδεία δε γίνεται με "φιέστες" (1996-03-12 00:00:00.0)
Οι συντεχνίες φραγμός στο κίνημα Παιδείας (1995-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ