Παρασκευή 12 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΣΜΟΤΕ
Ρουσφέτια και "δανεικοί" υπάλληλοι από ιδιωτικές εταιρίες!

Σε οίκο ρουσφετιών, συναλλαγών και κέντρο προώθησης των νέου τύπου εργασιακών σχέσεων, με ενοικιάσεις και δανεισμό εργαζομένων από εταιρία σε εταιρία, έχουν μετατρέψει την ΚΟΣΜΟΤΕ, τη θυγατρική εταιρία κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στον ΟΤΕ, με το σύστημα της υπεργολαβίας, στην ΚΟΣΜΟΤΕ έχει ανοίξει μια μεγάλη φάμπρικα "πάρε - δώσε" εργαζομένων, που προέρχονται από άλλες εταιρίες. Με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού, οι ιθύνοντες του ΟΤΕ και της ΚΟΣΜΟΤΕ, αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, έκλεισαν συμφωνίες με εταιρίες, οι οποίες τους "δάνεισαν" περί τους 350 εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι αυτοί προέρχονται από τις εταιρίες "01 Πληροφορική","ΙΝΤΡΑΚΟΜ" και "ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ","Αντέννα","Καρακίτσος","ΤΤS" (θυγατρική της "ΤΕΛΕΝΟΡ") κλπ. Αν εξαιρέσει κανείς τους εργαζόμενους, που προέρχονται από την τελευταία, για τους οποίους προβλήθηκε το επιχείρημα ότι έγινε στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο μετόχων της ΚΟΣΜΟΤΕ, για τους υπόλοιπους προκύπτει μέγα ηθικό, νομικό και πολιτικό ζήτημα.

Αλλά και για τους τελευταίους, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι 172 εργαζόμενοι της ΤΤS, με βάση την απάντηση του ΑΣΕΠ, ότι, δηλαδή, ο "δανεισμός" τους τέλειωνε στις 31/12 1998, προκύπτει το ερώτημα, γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και εργάζονται στην ΚΟΣΜΟΤΕ.

Μόνιμη επωδός των υπευθύνων της ΚΟΣΜΟΤΕ, γιατί δε λύνεται με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες το πρόβλημα της επάνδρωσής της με το απαραίτητο προσωπικό, ήταν πως εμπόδιο στεκόταν η χρονοβόρα διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Ομως, αυτή η δικαιολογία ήταν μόνο ένα καλό πρόσχημα, για να κλείνουν τα στόματα των "περίεργων" και να στηθεί ένας ύποπτος και επικίνδυνος για την ΚΟΣΜΟΤΕ μηχανισμός ρουσφετιών, αλλά και συναλλαγής με τις "εταιρίες -δανειστές" προσωπικού. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, εμπόδιο δεν ήταν το ΑΣΕΠ, αλλά τα ιδιοτελή συμφέροντα και τα "παιχνίδια" ορισμένων, αφού από τις 10 Ιούνη του 1997, ήδη, έχουν εγκριθεί 93 θέσεις προσωπικού, που μπορεί να προσλάβει η εταιρία. Ομως, απ' αυτούς, η ΚΟΣΜΟΤΕ προσέλαβε μόλις τους 24 και, μάλιστα, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο.

Ας σημειωθεί ότι η ΚΟΣΜΟΤΕ από τον Οκτώβρη του 1997 υπάγεται στο νόμο 2527 και θα μπορούσε να κάνει όσες προσλήψεις ήθελε. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, γιατί η εταιρία δεν προσέλαβε μέχρι τώρα τα 43 άτομα, που και η ίδια ζητούσε με προκήρυξη τον Ιούλη του 1998 και τ' άλλα 28, που είχε προκηρύξει για τον περασμένο Σεπτέμβρη. Η απάντηση, ίσως, να βρίσκεται στις καταγγελίες συνδικαλιστών, ότι επιδιώκεται το βόλεμα συγκεκριμένων ατόμων, που διατηρούν συγγενικές ή κομματικές σχέσεις με στελέχη του ΟΤΕ, υπουργούς και συμβούλους, που προτιμούνται από τις παραπάνω διαδικασίες και στη συνέχεια παραχωρούνται στην ΚΟΣΜΟΤΕ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τις τελευταίες μέρες κινήθηκε διαδικασία για τη νομιμοποίηση των παραπάνω υπαλλήλων μέσα από διαγωνισμό - "μαϊμού".

Οι ίδιοι παράγοντες, ευλόγως, αναρωτιούνται: Είναι δυνατόν, υπάλληλοι άλλων εταιριών, τους οποίους δανείστηκε η ΚΟΣΜΟΤΕ, να τοποθετούνται σε κρίσιμες διευθυντικές θέσεις και, μάλιστα, να υπογράφουν πάσης φύσης συμβάσεις; Πώς η ΚΟΣΜΟΤΕ κατοχυρώνει το επιχειρηματικό απόρρητο, σε έναν κλάδο, μάλιστα, άκρως ανταγωνιστικό; Αν παραβλέψουμε όλα τα παραπάνω, δε θα ήταν λογικό, οι όποιοι υπάλληλοι είναι "δανεικοί" να βρίσκονται κάτω από την επίβλεψη των στελεχών της ΚΟΣΜΟΤΕ ή αυτών που προέρχονται από τον ΟΤΕ, δηλαδή τον κύριο μέτοχο της εταιρίας; Γιατί οι εργαζόμενοι, που προσλήφθηκαν μέσω του ΑΣΕΠ, δεν αξιοποιούνται κατάλληλα ή δεν προσλαμβάνονται και άλλοι έμπειροι υπάλληλοι του ΟΤΕ, αν πραγματικά υπάρχει έλλειψη στελεχών; Πώς γίνεται η ΚΟΣΜΟΤΕ να δανείζεται υπαλλήλους της εταιρίας "ΙΝΤΡΑΚΟΜ", η οποία συμμετέχει με 10% στην "ΠΑΝΑΦΟΝ", που είναι ένας από τους δύο ανταγωνιστές της; Γιατί σήμερα η ΟΜΕ - ΟΤΕ θυμήθηκε όψιμα την ΚΟΣΜΟΤΕ και ζητάει τη συγκάλυψη των κομματικών προσλήψεων με φληναφήματα περί ανταγωνισμού;

Γ. Ζαχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ