Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συλλαλητήριο καταδίκης της Συνθήκης του Αμστερνταμ

Του Γιώργου Γεωργόπουλου, μέλους της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ

- Ποιος είναι ο στόχος της μεγάλης συγκέντρωσης - διαδήλωσης, που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, την Τρίτη 16.2.99, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά);

- Κατ' αρχήν θα ήθελα να σημειώσω ότι η πρωτοβουλία της ΚΟΑ για την κινητοποίηση ενάντια στη Συνθήκη του Αμστερνταμ δεν περιορίζεται μόνο στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα, και ιδιαίτερα από τη μέρα έναρξης της συζήτησης της Συνθήκης στη Βουλή, αναπτύσσουμε μια πολύπλευρη δραστηριότητα ενημέρωσης των εργαζομένων, με απαίτηση για δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για τη Συνθήκη.

Μέσα απ' αυτή την κινητοποίηση θέλουμε να γνωρίσουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τη θέση του ΚΚΕ για τη συγκεκριμένη Συνθήκη, την κατηγορηματική, δηλαδή, αντίθεση του Κόμματός μας μ' αυτή. Παράλληλα, προβάλλουμε την απαίτηση για δημοψήφισμα, αφού προηγηθεί πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση για ένα τόσο μεγάλης σημασίας ζήτημα, ν' αποφανθεί δηλαδή ο λαός. Επιδιώκουμε να εκφραστεί η καταδίκη της Συνθήκης, αλλά και της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν και την προωθούν, και γενικότερα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μπροστά και στη μάχη των ευρωεκλογών.

Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να ξεσκεπάσουμε τον ταξικό χαρακτήρα αυτής της Συνθήκης και να ενημερώσουμε για τις βαριές συνέπειες στο λαό, που απορρέουν από αυτή. Επίσης, για την ανάγκη, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα άλλα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την αντίστασή τους, τον αγώνα τους ενάντια στη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Να ενημερωθούν και να προωθήσουν το δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, που θα διεκδικεί και θα προωθήσει τον άλλο δρόμο, της φιλολαϊκής ανάπτυξης, ενάντια στην ΟΝΕ της ολιγαρχίας του κεφαλαίου, στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, όπως προτείνει το ΚΚΕ για τη χώρα μας, σε όφελος των εργαζομένων, όλου του λαού.

- Πώς προετοιμάζετε αυτή τη συγκέντρωση - διαδήλωση, ώστε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι της Αθήνας;

- Από τη στιγμή που αποφασίστηκε αυτή η πρωτοβουλία, πάρθηκαν μια σειρά μέτρα, οργανωτικού και πολιτικού χαρακτήρα, για την έγκαιρη κινητοποίηση των κομματικών δυνάμεων και της ΚΝΕ. Βγήκαν τ' απαραίτητα ενημερωτικά υλικά και υπάρχει σχεδιασμός, γίνονται εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις σε τόπους δουλιάς, εργοστάσια και επιχειρήσεις, σε ΔΕΚΟ και νοσοκομεία, αλλά και στις συνοικίες, σε καθημερινή βάση, και την Κυριακή με το "Ριζοσπάστη".

Ολη αυτή η προετοιμασία, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, έχει στόχο να γίνει την Τρίτη ένα μαζικότατο κομματικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, ανεξάρτητα τι ψηφίζουν, οι οποίοι θα στείλουν το δικό τους μήνυμα αντίστασης και πάλης.

- Ποια είναι η προοπτική σ' αυτή την πορεία αντίστασης ενάντια στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης -ΕΕ;

- Είναι φανερό ότι ο αγώνας, η ενημέρωση του λαού για το περιεχόμενο της Συνθήκης αυτής δε σταματά με τη συζήτησή της στη Βουλή. Αντίθετα, έχοντας γευτεί, ήδη, τις συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, εύκολα καταλαβαίνουμε τις ακόμα βαρύτερες που θα έρθουν με την εφαρμογή, τώρα, και της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Επομένως δραστηριοποιούμαστε μέσα στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα, για να οργανώσουν την πάλη τους με σκοπό την απόκρουση των συνεπειών. Ενώ με την ιδεολογική, πολιτική παρέμβαση θέλουμε η δυσαρέσκεια του κόσμου να εκφραστεί και σε ψήφο υπέρ του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του Ιούνη.

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ