Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποια ευημερία;

Αν παρακολουθήσει κανείς τον ελληνικό Τύπο, τον τελευταίο μήνα, θα μείνει με την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μία ευημερούσα χώρα, με αισιόδοξο παρόν, αλλά ακόμη περισσότερο φωτεινό μέλλον.

Και η υπέρμετρη αυτή αισιοδοξία, που έχει καταλάβει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στηρίζεται στην όλο και ευνοϊκότερη εξέλιξη των διαφόρων δεικτών, που καταγράφουν την πορεία επιλεγμένων οικονομικών μεγεθών. Οι δείκτες του πληθωρισμού και των επιτοκίων οδεύουν καθοδικά, οι τιμές των ομολόγων αυξάνουν, ενώ κάθε άνοδος του Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου προξενεί ρίγη συγκίνησης. Κάθε μέρα, τα φύλλα των εφημερίδων κατακλύζονται από εκθέσεις διεθνών οικονομικών "αξιολογητών", όπου κοινή είναι η διαπίστωση ότι η Ελλάδα κερδίζει το εισιτήριο της ένταξης στην ΟΝΕ.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, συμπεραίνουν ότι η οικονομία της χώρας "πηγαίνει καλά" και γι' αυτό προσπαθούν να πείσουν διάφορες σειρήνες. Η απάντηση στο ερώτημα "ποια οικονομία είναι αυτή και για ποιον" μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Η καπιταλιστική οικονομία με τη χρηματιστική - κερδοσκοπική δραστηριότητα που αναπτύσσεται πηγαίνει, όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά. Με επίκεντρο το Χρηματιστήριο και τους κρατικούς τίτλους, κορυφαία σύμβολα και τα δύο του "διεθνοποιημένου καπιταλισμού", συντελείται μία πρωτοφανής συσσώρευση κεφαλαίου, η οποία σε εξωχρηματιστηριακές συνθήκες θα απαιτούσε ίσως χρόνια για να πραγματοποιηθεί. Στη διάρκεια μιας μόνο μέρας, στο "ναό του ελληνικού καπιταλισμού", παίζονται ποσά της τάξης των 150 δισ. δραχμών, ενώ από τις αρχές του 1999 ο "τζόγος" ξεπερνάει τα 1,5 τρισ. δραχμές. Για το λαό, όμως;

Τ}ην ίδια, όμως, στιγμή που η Σοφοκλέους έχει μετατραπεί σε αυλή των θαυμάτων (για τους κεφαλαιοκράτες τζογαδόρους), στη ...λοιπή Ελλάδα, του 90%, ίσως και περισσότερο, επικρατεί μία διαφορετική εικόνα.

Επί μήνες, οι μαθητές των Λυκείων και των Γυμνασίων της χώρας πραγματοποίησαν πρωτόγνωρες σε μαζικότητα και μαχητικότητα κινητοποιήσεις, με στόχο την κατάργηση του εκτρωματικού νόμου 2525/97, που κυριολεκτικά τους πετάει στον δρόμο κατά χιλιάδες πριν ολοκληρώσουν τη λυκειακή τους εκπαίδευση, ενώ παράλληλα υπονομεύει τη Δημόσια Παιδεία. Τις μέρες αυτές, πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων (γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού), με αίτημα την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο των "εκσυγχρονιστών". Οι αγρότες, σε πολλά σημεία της χώρας, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με αιτήματα αιχμής των αύξηση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και άρση των αντιαγροτικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απειλούν με συρρίκνωση και εξαφάνιση τη μικρομεσαία αγροτιά. Και δεν είναι μόνο αυτοί που διαμαρτύρονται κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι συνταξιούχοι πολλά χρόνια τώρα βρίσκονται στους δρόμους, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες περικόπηκαν ανηλεώς, προκειμένου να επιτευχθούν τα περιβόητα κριτήρια "σύγκλισης". Η εργατική τάξη δέχεται μια πρωτοφανή κυβερνητική επίθεση, που συρρικνώνει το εισόδημά της, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ισοδυναμεί με τη διατήρηση ή όχι μιας οικονομικής πολιτικής, που διευρύνει στα ακρότατα όρια τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, συγκεντρώνει τον παραγόμενο πλούτο στα χέρια των λίγων, ενώ αυξάνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση για την πολύ μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πάρτε νέα αντιλαϊκά μέτρα (2004-01-29 00:00:00.0)
Ανησυχούν για πληθωρισμό - χρηματιστήριο (2000-01-27 00:00:00.0)
Ολα του γάμου δύσκολα και ο πληθωρισμός στο ύψος του (1999-12-30 00:00:00.0)
Καθηλωμένος σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός (1999-03-06 00:00:00.0)
Αντιλαϊκές δεσμεύσεις (1998-03-29 00:00:00.0)
Πρόταση για κλείσιμο το Γενάρη (1996-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ