Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελεγκτές και ελεγχόμενοι

Μια ιδιόμορφη άποψη περί ελέγχου έχει η κυβέρνηση. Είναι κι αυτό ένα ακόμη δείγμα, του πόση λίγη σημασία έχουν όλα όσα κατά καιρούς ακούγονται, για τους θεσμούς, που θα προστατεύουν τους πολίτες και θα ελέγχουν την κυβέρνηση. Και εξηγούμαστε:

Στη χώρα μας λειτουργεί μια επιτροπή, με την επωνυμία "Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα", της οποίας έργο είναι η προστασία των πολιτών από το φακέλωμά τους, με τη χρήση διάφορων προσωπικών στοιχείων. Προστασία, η οποία προφανώς θα πρέπει να παρέχεται στον πολίτη και έναντι της κυβέρνησης και των μηχανισμών της.

Συνακόλουθα θα πρέπει και τα άτομα που θα στελεχώνουν την επιτροπή να έχουν την ανεξαρτησία εκείνη, που θα τους επιτρέπει να ελέγχουν τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες που θα επιδίδονται στο "θεάρεστο έργο" του ηλεκτρονικού φακελώματος.

Και, όμως, η κυβέρνηση μην τηρώντας ούτε καν τα προσχήματα πρότεινε για διορισμό, ως αναπληρωματικό μέλος της επιτροπής μια κυρία, η οποία είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης και σε θεσμικά θέματα της "κοινωνίας της πληροφορίας"!

Η επικύρωση του διορισμού ήρθε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και όπως ήταν φυσικό συνάντησε την αντίθεση του εκπροσώπου του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια επιλογή, αφού η ιδιότητα του συμβούλου του πρωθυπουργού, με κανέναν τρόπο δεν εγγυάται την προστασία του πολίτη, καθώς μέσα στους ελεγχόμενους πρέπει να είναι πρώτα και κύρια η κυβέρνηση.

Πώς να το κάνουμε. Το να είσαι ελεγκτής και ελεγχόμενος, ταυτόχρονα, ούτε καν με τον "εκσυγχρονισμό" δεν ταιριάζει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ