Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΕΣ
Στο δρόμο, μετά από χρόνια δουλιάς

Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος

Στις επιστημονικές εξελίξεις οι οποίες επιβάλλουν αλλαγές, απέδωσε η κυβέρνηση την αντικατάσταση του μορσικού συστήματος στα πλοία με το "Παγκόσμιο Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας", που χρειάζεται πλέον ασυρματιστή αλλά και ελέγχεται για την αξιοπιστία του.

Το θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,ζητώντας τη λήψη μέτρων και για την ασφάλεια αλλά και για την απορρόφηση των ανέργων ασυρματιστών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης είπε ότι υποχρεωτικά τα καινούρια πλοία θα φέρουν το καινούριο σύστημα, αλλά το υπουργείο επέβαλε μέχρι το 2004 να υπάρχει ασυρματιστής στα πλοία, όχι όμως και στα ποντοπόρα, γιατί, όπως τόνισε, αν γίνει και σε αυτά τότε θα αλλάξουν σημαία και θα φύγουν από τη χώρα. Γίνεται, είπε, μετεκπαίδευση των ασυρματιστών σε πλοιάρχους, προχωράνε προγράμματα του ΟΑΕΔ για να βοηθηθεί ο κλάδος και καταβάλλεται προσπάθεια να διδάσκουν οι ασυρματιστές στις σχολές Εμπορικού Ναυτικού.

Ο Μ. Κωστόπουλος είπε ότι πριν από χιλιάδες χρόνια ο Αριστοτέλης έλεγε: "τι θα γίνει αν τα τεχνουργήματα του Δαίδαλου και τα τρίποδα του Ηφαιστου λειτουργούσαν μόνα τους; Τότε δε θα υπήρχε ανάγκη για παραγιούς, ανάγκη για δούλους". Εκανα αυτήν την αναφορά, τόνισε, γιατί πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, τι θα γίνει αν οι νέες τεχνολογίες εκτοπίζουν τεράστιες μάζες εκτός εργασίας. Και είπε χαρακτηριστικά:

"Αν ένας ασυρματιστής που χρόνια δούλεψε πάνω σε αυτό το αντικείμενο και αύριο το πρωί τον πετάνε στο δρόμο και έρθει έξω από το υπουργείο - σχήμα λόγου - και καθίσει στο δρόμο με μία ταμπέλα "πεινάω", θα πείτε εσείς ως υπουργός ότι αυτός είναι παράνομος. Είναι παράνομος που θέλει ένα πιάτο φαϊ για την οικογένειά του; Παράνομοι είναι αυτοί που τον αφήνουν να είναι εκτοπισμένος.

Τα μέτρα, είπε ο βουλευτής, που πήρατε για την επανεκπαίδευση αυτών των ανθρώπων δεν είναι επαρκή, ενώ πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση και το ότι υπάρχουν σχόλια για την ασφάλεια του νέου συστήματος, αφού αν δεν είναι ασφαλές τότε χωράνε ακόμα οι ασυρματιστές στο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ