Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον

Και για να κλείσουμε, Μακαριώτατε, αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή για τη στάση της Εκκλησίας - της ηγεσίας της Εκκλησίας - στις πιο κρίσιμες δοκιμασίες του Εθνους, στάση που ομολογουμένως δεν ενισχύει το κύρος και την αυθεντία της και φυσικά δε θεμελιώνει και τις δικές σας προσωπικές φιλοδοξίες να έχετε όχι απλώς ένα λόγο, αλλά τον κύριο λόγο σχετικά με τα εθνικά μας ζητήματα, και να περάσουμε στα καθ' ημάς, δεν πρόκειται να σχολιάσω τους ψιθύρους για τη στάση σας κατά την περίοδο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, που σεις κάπου, ίσως και από άγνοια, την αναφέρατε και ως"επανάσταση", ούτε ακόμη το γεγονός, ότι κατά την περίοδο αυτή διατελέσατε Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, γεγονός που ίσως θεωρηθεί από μερικούς ως εφαλτήριο για τη μετέπειτα ανέλιξή σας. Για τη στάση σας κατά την εποχή αυτή ας μιλήσουν οι επαϊοντες, αν έχουν στοιχεία ή οι βιογράφοι σας. Αλλωστε, τότε δεν είσαστε Αρχηγός της Εκκλησίας.

Στα δικά μας, λοιπόν. Είναι γεγονός, Μακαριώτατε, ότι αμέσως μετά την εκλογή σας στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, με μια πρωτόγνωρη πολυπραγμοσύνη εσπεύσατε να αναταράξετε και αναταράξατε επικίνδυνα την ηρεμία - ίσως την άπραγη ηρεμία - των εκκλησιαστικών πραγμάτων, δείχνοντας, ότι σας στενεύουν αφόρητα όχι μόνο τα ιερά άμφια, αλλά και αυτά τα πλαίσια της νομιμότητας, που καθορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, μέσα στα οποία και δικαιούσθε, αλλά και οφείλετε, να ποιμαίνετε το εκκλησίασμα και να προσεγγίζετε, να διδάσκετε και να ευλογείτε το θρησκευόμενο ή φιλόθρησκο, πράγματι, μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού.

Εξ απαλών ίσως ονύχων θιασώτης και εραστής του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού - της Ελλάδας των Ελλήνων Χριστιανών - εσπεύσατε να διαχωρίσετε τους Ελληνες σε "γνήσιους" και σε "γραικύλους", σε "πιστούς" και σε "πηγές ανωμαλίας", τους λαούς σε "πολιτισμένους" και "βαρβάρους", ενώ συγχρόνως αποκαλύψατε δημόσια και επανειλημμένα, ότι οραματίζεσθε κυρίως την αναστήλωση της άλλοτε ποτέ Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μιλώντας όχι για χαμένες, αλλά για "αλύτρωτες", πατρίδες και προσευχόμενος δημοσία και μάλιστα άδοντας εν πανδαισία με τους ομοϊδεάτες σας Αρχιερείς στην Παναγία και στον Αγιο Πατρο - Κοσμά να σας βοηθήσουν ν' ανοίξετε εσείς, πρώτος και καλύτερος, και πάλι την εκκλησία της Παναγίας της Σουμελιώτισσας στον Πόντο... (οράματα που θυμίζουν Αποκάλυψη του Ιωάννου). Και όλα αυτά με τόσο εθνικιστικό μένος και από του άμβωνος και μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης, τις οποίες προσδέχεστε κάθε τόσο με περισσή φιλαρέσκεια, που έκανε πολλούς ν' αναρωτιούνται, μα πού το "πάει" επιτέλους ο Αρχιεπίσκοπος και άναψε για πολύ καιρό τις συζητήσεις με το ερώτημα, εάν έχετε ή όχι το δικαίωμα να εκφράζετε τους όποιους στοχασμούς σας. Ενα ερώτημα μάλλον αφελές. Γιατί το ζήτημα, Μακαριώτατε, δεν είναι αν ο Αρχιεπίσκοπος έχει ή όχι αυτό το δικαίωμα, δικαίωμα που το Σύνταγμα με ειδική διάταξη (άρθρ. 14) αναγνωρίζει σε όλους τους Ελληνες και φυσικά και σε σας. Το ζήτημα είναι, αν, Μακαριώτατε, εκφράζοντας τους όποιους στοχασμούς σας, τηρείτε ή όχι τους Νόμους του Κράτους, όπως με την ίδια διάταξη επιτάσσει το Σύνταγμα. Και εδώ που τα λέμε, Μακαριώτατε, μιλώντας, όπως μιλάτε, όχι μόνο τις Ευαγγελικές Επιταγές δεν τηρείτε - επιταγές για την αγάπη προς αλλήλους και προς τον πλησίον - αλλά και ευθέως παραβιάζετε βασικές ποινικές διατάξεις, ενώ συγχρόνως εξάπτετε το Εθνικιστικό φρόνημα και παραπλανάτε το λαό, καλλιεργώντας τη χίμαιρα του μεγαλοϊδεατισμού.

Ετσι, διαχωρίζοντας τους Ελληνες σε γνήσιους και "γραικύλους", παραβιάζετε τη διάταξη του άρθρου 196 ΠΚ, σύμφωνα με την οποία "θρησκευτικός" λειτουργός, όστις εν τη ασκήσει των έργων του ή δημοσία και δυνάμει της ιδιότητάς του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες εναντίον αλλήλων, τιμωρείται... ". Ενώ, μιλώντας για "αλύτρωτες" πατρίδες και οραματιζόμενος όσα οραματίζεσθε για τη λύτρωσή τους, εκτός του ότι παρέχετε προπαγανδιστικά επιχειρήματα σε όσους τα επιζητούν αυτή την εποχή, παραπλανάτε και μάλιστα εν συνειδήσει και επικίνδυνα τους Ελληνες πατριώτες. Γιατί γνωρίζετε καλά, Μακαριώτατε, ότι μια τέτοια λύτρωση δυστυχώς ούτε ακόμη και με μια νικηφόρα πολεμική αναμέτρηση, εν όψει των συμφερόντων των Μεγάλων Δυνάμεων, δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Και γνωρίζετε ακόμη, πόση δυστυχία και πόσο αίμα εστοίχισε στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια η Μεγάλη Ιδέα...

Αλλά πέρα απ' αυτά τα μεγάλα και νεφελώδη κηρύγματά σας, Μακαριώτατε, δεν είπατε ακόμη τίποτα για τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού λαού. Δεν είπατε τίποτα για την απίστευτη φτώχεια, που μαστίζει χρόνια τώρα δυο περίπου εκατομμύρια πατριωτών. Δεν είπατε τίποτα για τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων, που σαπίζουν από την αναδουλιά και την ανέχεια. Δεν είπατε τίποτα για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Είκοσι πέντε χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά έχουν ξεκληρισθεί και οι παπάδες εγκαταλείπουν τα χωριά ελλείψει εκκλησιάσματος. Δεν είπατε τίποτα για τους νέους, που αγωνιούν για το μέλλον τους. Τους καλείτε μονάχα να έρθουν κοντά σας και το μόνο που τους υποσχεθήκατε είναι ότι θα τους εξομολογείτε τακτικά και σύντομα θα φτιάξετε γι' αυτούς και μια ειδική "καφετερία"... Αλλά, Μακαριώτατε, από καφετερίες άλλο τίποτα. Γέμισε ο τόπος. Οι νέοι ζητάνε μόρφωση, προοπτική. Ζητάνε σχολεία. Και ακόμη, Μακαριώτατε, ούτε σκεφθήκατε για την ώρα να αφορίσετε ένα μικρό μέρος από την αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία, για ν' ανακουφίσετε τους ανθρώπους, που κυριολεκτικά πεινάνε. Και οι άνθρωποι αυτοί, Μακαριώτατε, δε θέλουν μόνο την παραμυθία σας, ότι "χορτασθήσονται εν τοις ουρανοίς". Δεν είναι δα απαραίτητο να πεθάνουν εδώ της πείνας, για να βρουν μια θέση στον παράδεισο και να χορτάσουν εκεί πάνω. Και χορτάτους θα τους δεχθεί ο Απόστολος Πέτρος. Κάνετε, λοιπόν, κάτι. Μπορείτε. Αν πραγματικά θέλετε να σας σέβονται και να σας πιστεύουν. Τα λόγια σας, όσο καλοζυγισμένα κι αν είναι, τα 'χουν ακούσει. Πολλές φορές.

Πολλά τα έτη σας, Μακαριώτατε.

Γ. Κ. ΜΗΤΡΑΒΕΛΛΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ