Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Μέσα από ρήξεις με το κατεστημένο, η όποια βελτίωση

Παρεμβάσεις του Δ. Γώγολου, προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Αττικής και του Δ. Ευσταθιάδη, ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης

Συνεχίζουμε και σήμερα την παρουσίαση της συζήτησης που διεξήχθη στην Ημερίδα που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα, με θέμα:

"Η κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας και οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων. Θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ".

Στο σημερινό μας φύλλο παραθέτουμε αναλυτικά αποσπάσματα από την παρέμβαση του Δήμου Γώγολου,Προέδρου της Ενωσης Αστυνομικών Αττικής και του Δ. Ευσταθιάδη,Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Παίρνοντας το λόγο ο Δ. Γώγολος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

"Χαιρετώ και εγώ από την πλευρά μου. Ευχαριστούμε την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για την πρόσκληση, στην Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Θα ήθελα κατ' αρχάς να πω για το πρόβλημα που έχει ανακύψει και που συζητείται απ' όλους τους πολίτες και από τους παράγοντες της κοινωνίας, που έχει σχέση με την ασφάλεια των πολιτών, με την εγκληματικότητα και με όλο αυτό το μύθο που συνεπάγεται, αν υπάρχει αστυνομία ή όχι".

Δεν υπάρχει αντιεγκληματική πολιτική

"Κατ' αρχάς οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν έχουν φτιάξει ή μάλλον δεν έχουν συζητήσει καν μια σωστή, κατά την άποψή μας, αντιεγκληματική πολιτική, που έχει σχέση με το σήμερα και το αύριο της κοινωνίας. Υπάρχει σαφώς μια ποσοτική και ποιοτική διαφορά από το έγκλημα του χθες, με το έγκλημα του σήμερα.

Δυστυχώς, οι ιθύνοντες αυτής της Πολιτείας έχουν αρκεσθεί στη μέχρι σήμερα δομή και λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας. Τους άρεσε βέβαια, γιατί ο ρόλος που υπήρχε στο παρελθόν εξυπηρετεί και σήμερα ορισμένες φορές αυτή την πολιτική.

Εχουμε μια παντελή κατά την άποψή μας απάθεια των κυβερνώντων απέναντι σ' αυτό τον οργανισμό και στο προσωπικό που καλείται κάθε φορά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να δώσει με το φιλότιμό του αυτό που προσβλέπει η ελληνική Πολιτεία, οι δημόσιοι παράγοντες που τοποθετούνται κάθε φορά, αλλά και ο Ελληνας πολίτης.

Γι' αυτό είμαστε κριτικοί απέναντι σε κάποια κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία και χρησιμοποιούν αυτή την καραμέλα, ότι όταν είναι στην αντιπολίτευση δεν υπάρχει αστυνομία, όταν έρχονται στην κυβέρνηση ξανά το ίδιο πράγμα, καλώς λειτουργεί η αστυνομία και όλα πάνε καλά. Θα πρέπει για εμάς, να σταματήσει αυτή η λογική.

Θα πρέπει, επιτέλους, τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου να προσπαθήσουν από την πλευρά τους να απεμπλακούν από την κριτική ως κομματικό όφελος για τη λειτουργία της αστυνομίας. Να ενσκήψουν όλα τα ελληνικά κόμματα - δε μιλώ για το ΚΚΕ που έχει δώσει πολλά στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας και στον συνδικαλισμό των αστυνομικών - αλλά θα πρέπει τα κόμματα της εξουσίας επιτέλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν την αρμόζουσα λύση.

Μια λύση που έχει να κάνει με μια αντιεγκληματική πολιτική του σήμερα, μπροστά από το οργανωμένο, μπροστά απ' αυτή τη λαίλαπα που λέγεται ποιοτική αναβάθμιση του εγκλήματος και δεν μπορεί ο Ελληνας πολίτης να αισθανθεί ασφαλής στο σπίτι του. Θα πρέπει όλοι μαζί να σταθούμε κριτικά ως αστυνομικοί, απέναντι σ' αυτές τις φαμφάρες των κομμάτων της εξουσίας.

Αλλο θέμα: Πολλές φορές ακούμε ότι οι Ελληνες αστυνομικοί, η Αστυνομία δε συμπεριφέρεται σωστά απέναντι στον πολίτη, υπάρχει πολλές φορές η λεγόμενη κατάχρηση εξουσίας απέναντι στον πολίτη από τον Ελληνα αστυνομικό. Οι αιτίες γι' αυτή τη συμπεριφορά, είναι πολλές.

Αλλά αφού ο Ελληνας αστυνομικός, ως ένστολος πολίτης αυτής της κοινωνίας, δεν έχει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα από την Πολιτεία, και αυθαιρετούν οι διοικούντες εις βάρος του, πώς θα συμπεριφέρεται αυτός στον πολίτη αφού αυτός ο ίδιος είναι καταπιεσμένος; Καταστρατηγούν τα δικαιώματά του. Δε θα καταστρατηγήσει και τα δικαιώματα των πολιτών;

Σε αυτή τη λογική, το ζήτημα της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγησης των αστυνομικών, είναι ένα ζήτημα πελώριο. Θα πρέπει να αλλάξουμε εκ βάθρων το σύστημα της εκπαίδευσης, κατά την άποψή μας.

Θα πρέπει να σταθούμε ότι ο αστυνομικός είναι μια μονάδα στο κοινωνικό σύνολο. Θα πρέπει να τον αφήσουμε ελεύθερο να ζήσει ελεύθερα σ' αυτή την αστυνομία, να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του. Και είδα ορισμένους συναδέλφους, διοικούντες σήμερα στο Σώμα, κύριοι αξιωματικοί, που επικρίνουν ή κατακρίνουν το σύστημα αξιολόγησης, το προβλεπόμενο ή το σημερινό.

Εμείς, έχουμε να κάνουμε μια άλλη πρόταση. Εμείς που είμαστε οι αστυφύλακες, οι τελευταίοι τροχοί της αμάξης, λέμε το εξής. Οτι πράγματι θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης αλλά θα πρέπει και οι διοικούντες να κρίνονται από τους χαμηλόβαθμους.

Θα πρέπει και εμείς οι αστυφύλακες να εκφέρουμε την άποψή μας, πώς διοικεί αυτός ο κύριος σήμερα; Συμπεριφέρεται σωστά στο προσωπικό; Είναι ικανός να προσφέρει στη δουλιά του, στην εργασία του; Θα πρέπει δηλαδή να αλλάξουμε μια συμπεριφορά, άποψης και τρόπου διαχείρισης ορισμένων πραγμάτων στην Ελληνική Αστυνομία.

Εμείς που δεν είμαστε ούτε τα μεγάλα μυαλά, οι πολιτικοί, να κρίνουμε πολιτικές συμφωνίες, τι πρέπει να γίνει για το μέλλον της Ευρώπης κλπ., ένα έχουμε να πούμε: Οτι ο αγώνας ενός κομματιού της ελληνικής κοινωνίας που λέγονται Ελληνες αστυνομικοί, πρέπει να προέλθει μέσα από δυνατές ρήξεις.

Και αυτές οι δυνατές ρήξεις έχουν να κάνουν με το κατεστημένο. Το κατεστημένο σήμερα ή μάλλον χθες, είχε στην αντίπερα όχθη τον συνδικαλισμό των αστυνομικών. Και υπήρξε μια σύγκρουση. Σήμερα, κατά την ταπεινή μας άποψη, το είδε διαφορετικά. Το φιλοσόφησε και λέει: "Γιατί να τους έχω απέναντι και να μην τους έχω δίπλα;". Γι' αυτό το κατεστημένο αγκάλιασε τις συνδικαλιστικές ενώσεις και πολλές φορές εμείς οι ίδιοι είμαστε τα "φερέφωνα" των διοικούντων.

Γι' αυτό η οποιαδήποτε βελτίωση και αναθεώρηση του συστήματος που λέγεται Ελληνική Αστυνομία για ένα νέο οργανισμό, θα προέλθει μέσα από ρήξεις με το κατεστημένο, όποιο κόστος και αν υπάρχει. Και ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ ότι τον ανησύχησε ιδιαίτερα ότι η Διοίκηση σήμερα παραπέμπει έναν Πρόεδρο Σωματείου πρωτοβάθμιου στο Συμβούλιο. Εμένα με ανησυχεί ιδιαίτερα, όταν ένας αστυφύλακας του Τμήματος καταπιέζεται και δεν μπορεί να πει ελεύθερα την άποψή του.

Μήπως το ζήτημα της διαφθοράς στην αστυνομία έχει να κάνει και με αυτό; Οτι δεν υπάρχει ελευθερία απόψεων στην αστυνομία; Δεν μπορεί ο απλός αστυνομικός να πει "Εδώ ο κύριος τάδε είναι επίορκος". Εάν το πει, το σύστημα θα τον τσαλαπατήσει. Και έχουμε μια διαιώνιση του είδους, άρα το ζήτημα που έχει να κάνει με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες. Εγώ δε θα ήθελα να σας καθυστερήσω άλλο. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση, να είστε καλά".

Ετοιμάζεται καινούριο σύστημα αξιολόγησης

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Δ. Ευσταθιάδης, τόνισε μεταξύ άλλων:

"Κατ' αρχήν θέλω να μεταφέρω τον χαιρετισμό του υπουργού, που δεν μπορούσε να είναι σήμερα εδώ.

Να πω λίγα, πολύ λίγα πράγματα γιατί περισσότερο ήρθαμε ν' ακούσουμε. Βεβαίως τα πορίσματά σας θ' αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο για μας.

Ενα από τα πρώτα θέματα που πολυσυζητείται είναι ο διαχωρισμός, δηλαδή η ίδρυση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτός ο διαχωρισμός της πολιτικής εξουσίας από τη φυσική ηγεσία, έτσι που πράγματι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είτε αυτό ενταχθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, είτε ως αυτοτελές όργανο, ν' αποτελέσει ένα πολιτικό εργαλείο σχεδιασμού και από εκεί και πέρα με τα δύο αρχηγεία να μπορέσουν να λειτουργήσουν έξω από τις όποιες επιρροές της πολιτικής ηγεσίας, που δεν πρέπει - και μέχρι σήμερα τουλάχιστον αυτό εφαρμόζουμε - να παρεμβαίνει σε όποιους στρατηγικούς σχεδιασμούς κάνει η ίδια η φυσική ηγεσία του Σώματος.

Ενα δεύτερο κομμάτι αφορά στην υπηρεσία, στο νομοσχέδιο δηλαδή που κατατέθηκε στη Βουλή και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα είναι νόμος του κράτους σε ό,τι αφορά την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Ηταν ένα αίτημα όλων των υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας για την αυτοκάθαρση του Σώματος έτσι που πραγματικά αυτή η μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων ανθρώπων που υπηρετούν να μην υπόκεινται σε όποιες καταγραφές γίνονται από την κοινωνία, από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Πιστεύουμε ότι επιλέγοντας τους άξιους, μαζί με τη συμμετοχή και των συνδικαλιστικών φορέων, θα μπορέσουμε αυτή η υπηρεσία πραγματικά να δώσει ό,τι χρειάζεται μέσα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας για να μπορέσει να βρει τον εαυτό του και ν' απομονώσει όποια από τα στοιχεία μέσα στο Σώμα αυτό δυσφημούν τους πράγματι έντιμους και αξιωματικούς και οπλίτες που διαθέτουμε.

Σε ό,τι αφορά βέβαια το άλλο θέμα που μπήκε και από την εισήγηση, την καταγραφή είτε το φακέλωμα, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τέτοιο.

Μια ακόμα τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των αστυνομικών μας. Η αλήθεια είναι ότι έχει αλλάξει η σύνθεση και αν πριν από κάποια χρόνια ο ελληνικός λαός είχε την όποια ιδέα για την Ελληνική Αστυνομία, μετά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τα νέα παιδιά μας, με μια καλή εκπαίδευση, μπορούν να φέρουν και φέρνουν έναν άλλο αέρα στην Ελληνική Αστυνομία.

Μπορώ να πω ότι αυτό το διάστημα ετοιμάζεται ένα καινούριο σύστημα αξιολόγησης. Εχουμε υποσχεθεί και στους συνδικαλιστικούς φορείς ότι ολοκληρώνοντας τις όποιες διαδικασίες και σκέψεις, θα δοθούν στους ίδιους για να εκφέρουν τις αντίστοιχες απόψεις. Και πιστεύω ότι τώρα που ετοιμάζουμε αυτό το πρόγραμμα, η επόμενη κρίση σε όλα τα κλιμάκια θα μπορεί να γίνει από καλύτερες θέσεις.

Ακόμη να πω δυο πράγματα σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση της ΕΛ. ΑΣ. από πολλά αλλότρια καθήκοντα. Ειπώθηκε βέβαια εδώ, ειπώθηκαν ορισμένα πράγματα, εκείνο όμως που κοιτάμε να κάνουμε, είναι να πάψουν πλέον οι Αστυνομικοί να κάνουν τους κλητήρες των όποιων επιδόσεων. Ηδη αυτό ετοιμάζεται και νομίζω πως περίπου μέχρι το τέλος Μάρτη θα έχει τελειώσει. Αντίστοιχα βέβαια χρειάζεται να πάψουμε να έχουμε και άλλα καθήκοντα, όπως αυτά της φρούρησης των φυλακών - από μέσα είναι δικαστικοί αστυνομικοί, απ' έξω είναι η Ελληνική Αστυνομία και κάθε φορά έχουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Να μεταφερθεί λοιπόν η ευθύνη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και εκείνο με τις δυνάμεις του να ελέγξει τις φυλακές, όπως είναι και η αρμοδιότητά του. Και δεν είναι μόνο αυτό, υπάρχουν και ένα σωρό άλλες τέτοιες παρεμβάσεις όπως π. χ. οι άδειες παραμονής των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση ή αυτών αντίστοιχα που έρχονται από τη Νότια Αλβανία και έχουμε να σπαταλάμε χιλιάδες ώρες επάνω σ' αυτό της Ελληνικής Αστυνομίας και καταταλαιπωρούμε τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την επιστημονικότητα, ήδη με την προώθηση της ιδέας του Ινστιτούτου αντεγκληματικών ενεργειών, νομίζω ότι μπορούμε από εκεί να βρούμε το δρόμο μας και είναι μέσα στις προθέσεις για να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία.

Τελειώνοντας να πω, ότι βρίσκεται στην πραγματοποίησή του ένα πολύ - πολύ μεγάλο πρόγραμμα εξοπλιστικό στην Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα. Αφορά βέβαια την απόκτηση όλων εκείνων των μέσων που χρειάζονται για την πάταξη του εγκλήματος. Είναι ένα πρόγραμμα 3ετές, κάπου 63,5 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις εγκαταστάσεις μέσα στις οποίες οι Ελληνες αστυνομικοί θα μπορέσουν και να κάνουν καλύτερα τη δουλιά τους, αλλά και ο πολίτης που προσέρχεται να είναι σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Μιλάμε για ένα ακόμη πρόγραμμα περίπου 36,5 δισεκατομμυρίων που υλοποιούμε για να γίνουν στις Αστυνομικές διευθύνσεις, στην Περιφέρεια και εδώ, πιο σύγχρονες οι εγκαταστάσεις μέσα στις οποίες λειτουργούμε.

Να κλείσω σε ό,τι αφορά το θέμα της πυρόσβεσης και να πω ότι πράγματι πιστεύουμε ότι αυτή τη χρονιά θα δουλέψουμε και θα παλέψουμε από καλύτερες θέσεις. Ηδη δηλαδή πολύ - πολύ γρήγορα πάρθηκαν αρκετά μέτρα και ιδιαίτερα ολοκληρώνεται αυτό το σύστημα συντονισμού όλων των φορέων που απασχολούνται. Πιστεύουμε ότι αντίστοιχα και από τη δασική υπηρεσία θα υπάρχει όλη εκείνη η γνώση που θα συνοδεύσει τις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Ηθελα να δώσω αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και βέβαια να πάρουμε και εμείς απ' αυτή τη συνάντησή σας και χαίρομαι γιατί το ΚΚΕ είχε αυτή την πρωτοβουλία. Να είσθε καλά. Ευχαριστώ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ