Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Πατριωτικός ο αγώνας των αγροτών

H κινητοποίηση των αγροτών υποκινείται και υποδαυλίζεται από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ,τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Β. Μπούτας,υπογραμμίζοντας:

"Είναι μία κινητοποίηση δίκαια, που έχει τα χαρακτηριστικά πατριωτικού αγώνα, γιατί γίνεται αγώνας από τους μικρομεσαίους αγρότες για να μπορέσουν να σταθούν στη γη τους και στα χωριά τους, για να σταματήσει η αφαίμαξη της υπαίθρου από αγρότες". Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι εδώ και πέντε χρόνια έχει αναδειχτεί με οξύτητα το πρόβλημα των αγροτών, μέσα από τους αγώνες αλλά και μέσα από την αστυνομοκρατία, μέσα από τα ΜΑΤ, μέσα από τον αυταρχισμό. Η κυβέρνηση, συνέχισε, αλλά και τα κόμματα που συμφωνούν με αυτήν από τη μία δίνουν δίκαιο στους αγρότες, αλλά από την άλλη μένουν πιστοί στην πολιτική της ΕΕ για μειωμένα κονδύλια στον αγροτικό τομέα, για μειωμένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, για ασυδοσία των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται στους τομείς που έχουν σχέση με την αγροτική οικονομία.

Για να περάσει, συνέχισε, η κυβέρνηση αυτήν την πολιτική από τη μία επιχειρεί να παραπλανήσει τους αγρότες και από την άλλη, όταν αυτοί βγουν στους δρόμους του αγώνα, επιλέγει την τρομοκρατία και τις δίκες. Μάλιστα, αυτές τις μέρες στα χωριά του κάμπου έρχονται συνεχώς κλήσεις για δικαστήρια με αφορμή τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ετών και η τροπολογία που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για να παραγραφούν τα υποτιθέμενα αδικήματα ακόμα δεν έχει κατατεθεί.

"Ζητάμε, είπε, και από το βήμα της Βουλής να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από τη Θεσσαλία. Δεν είμαστε ούτε εγκληματίες, ούτε πάμε να καταστρέψουμε τίποτα".Στη συνέχεια ο βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τα συγκεκριμένα προϊόντα τους, στα θέματα του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ, καθώς και στην αποεπένδυση της γεωργίας, ενώ αναφερόμενος στη ρύθμιση των χρεών της ΑΤΕ τόνισε ότι μέχρι να κοινοποιηθεί η σχετική εγκύκλιος δεν πιστεύει κανένας τίποτα και αναρωτήθηκε χωρίς να πάρει απάντηση από τον υπουργό: "Οι ρυθμίσεις που έγιναν το 1997 θα επαναρυθμιστούν; Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα". Επίσης είπε ότι πρέπει να διευκρινιστεί τι σημαίνει "αυστηρά τραπεζικά κριτήρια" και τι "βιωσιμότητα", που αναφέρονται στη σχετική απόφαση.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, είπε ότι προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση για να αποκοιμήσει τους αγρότες, αλλά την ίδια στιγμή λειτουργούν οι νόμοι της κυβέρνησης, λειτουργούν οι νόμοι της "αγοράς" και οι αγρότες ξεκληρίζονται.

Ο Β. Μπούτας σημείωσε ακόμη ότι η αντιαγροτική πολιτική έχει οδηγήσει στο "τεφτέρι για τον μπακάλη με το οποίο χρεώνεται ο αγρότης" και καταλήγοντας αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις λέγοντας:

"Αυτοί που αγωνίζονται εκεί και όσοι ηγούνται των κινητοποιήσεων δεν έχουν στόχο να κάνουν ζημιά στα άλλα στρώματα, στις άλλες ομάδες, γενικότερα στο λαό της χώρας μας. Σκοπό έχουμε να λυθούν τα προβλήματά μας. Αυτά τα ΜΑΤ τι τα θέλετε εκεί; Γιατί αστυνομοκρατείται η Θεσσαλία; Πρέπει να τα αποσύρετε γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα, αφού ο λαός της Θεσσαλίας είναι ανάστατος και θα αντιδράσει.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα. Οσο δε θα δίνει λύση, στους δρόμους του αγώνα, είτε ανοιχτούς, είτε κλειστούς, θα βρίσκει μπροστά της τους αγρότες. Και θα είναι μπροστά είτε κυβερνάτε εσείς, είτε κυβερνάει άλλο κόμμα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ακόμα μαζικότερα μπλόκα να μεγαλώσει η πίεση στην κυβέρνηση (2014-02-13 00:00:00.0)
Αγωνιστικός διάλογος (2001-11-21 00:00:00.0)
Εφευγαν με το σήμα της νίκης (1999-02-16 00:00:00.0)
Ετοιμοι για νέους αγροτικούς αγώνες (1998-10-31 00:00:00.0)
"Εμείς είμαστε οι νικητές" (1998-02-18 00:00:00.0)
Με χρήματα των αγροτών τα κερδοσκοπικά παιχνίδια (1997-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ