Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
Καμία ουσιαστική δέσμευση

Καμία ουσιαστική δέσμευση για τα προβλήματα των αγροτών δεν ανέλαβε ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης.Εκανε μια γενικόλογη ομιλία και επέμεινε ότι η πρόσφατη ρύθμιση χρεών της ΑΤΕ ήταν καθοριστικής σημασίας για τους αγρότες. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας δίνει σκληρή μάχη στην ΕΕ κατά των προτάσεων που θίγουν τους Ελληνες αγρότες και ελπίζει ότι τελικά θα τις αποκρούσει. Είπε ότι τις επόμενες δέκα μέρες θα κλείσει το σύνολο των θεμάτων των αγροτικών πολιτικών και των κατευθύνσεων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η απόφαση είπε που τείνει να διαμορφωθεί στην ΕΕ είναι "να μειωθούν οι ενισχύσεις στις τιμές, αλλά να αυξηθούν οι ενισχύσεις στα εισοδήματα, επειδή τα αγροτικά προϊόντα της Ευρώπης είναι τα ακριβότερα του κόσμου". Αναγνώρισε ότι από το 1981 και μετά το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων συνεχώς γίνεται και πιο ελλειμματικό και σύμφωνα με εκτιμήσεις το 1998 θα έχουμε ελλειμματικό αγροτικό ισοζύγιο περίπου 350 δισ. δρχ. και το 74% αυτού του ποσού προέρχεται από προϊόντα των κρατών - μελών της Ευρώπης. Ο υπουργός είπε ότι το μέσο γεωργικό νοικοκυριό είναι πολυεισοδηματικό, αφού μόνο το 22,7% του εισοδήματός του προέρχεται από τη γεωργική δραστηριότητα. Ο Γ. Ανωμερίτης είπε ότι η κυβέρνηση θέλει δυνατούς συνεταιρισμούς και όχι κατακερματισμένους και ανακοίνωσε ότι σε μια βδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τις διεπαγγελματικές ενώσεις προϊόντων. Υπερασπιζόμενος την πρόσφατη ρύθμιση για τα χρέη της ΑΤΕ είπε ότι είναι σημαντικότατη, καθώς το "χρηματοοικονομικό κόστος επιβαρύνει με 25%-30% το κόστος παραγωγής". Αναλύοντας τα μέτρα του είπε ότι το επιτόκιο για νέο δάνειο της πρώτης διετίας θα είναι μειωμένο κατά τέσσερις μονάδες από το ισχύον της ΑΤΕ και για τα υπόλοιπα χρόνια θα είναι κυμαινόμενο δηλαδή περίπου 6-7%.

Οι αγρότες δεν είναι πολυεκατομμυριούχοι, είπε ο υπουργός αλλά αναγνώρισε πως η ρύθμιση των χρεών της ΑΤΕ δε θα επιβαρύνει το δημόσιο, αφού πρόκειται για μία εσωτερική διαδικασία της ίδιας της τράπεζας στα πλαίσια της εξυγίανσής της. Είπε δε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι συνταγματικό δικαίωμα, εφόσον όμως κινούνται στα "πλαίσια του νόμου". Αποστάσεις πήρε και από τις διάφορες συκοφαντίες που ακούγονται ότι δήθεν οι αγρότες φεσώνουν την ΑΤΕ, λέγοντας ότι οι αγρότες είναι οι πλέον καλοπληρωτές σε ολόκληρο το πιστωτικό σύστημα.

Θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους αγρότες είπε ότι το 1999 οι δαπάνες δημοσίων επενδύσεων είναι αυξημένες κατά 19,5% ενώ οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι είναι αυξημένοι κατά 11,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ