Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μη θιχθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση
  • Υλοποίηση της... κυβερνητικής πολιτικής ζήτησε η ΝΔ
  • Υπερασπιστής της ΕΕ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ

Με ιδιαίτερη... προσοχή, ώστε να μη θιχτούν τα βασικά στοιχεία της σύνδεσης της αγροτικής πολιτικής της χώρας με την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρενέβησαν χτες στη συζήτηση της Επερώτησης οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚλ, της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Ως δεδομένη θεωρεί την πολιτική προσήλωσης στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον αγροτικό τομέα η Νέα Δημοκρατία, όπως ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Σιούφας,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του στην πολιτική που πρέπει, όπως υποστήριξε, να ακολουθήσει η κυβέρνηση, αφού είπε: "να πάρετε λύσεις που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής, αφού δεν μπορούν να επηρεαστούν οι τιμές". Επίσης, ζήτησε την άμεση εφαρμογή των... ήδη ειλημμένων κυβερνητικών μέτρων όπως το Μητρώο Αγροτών. Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ από το 1982 και μετά στον αγροτικό τομέα, σημειώνοντας ότι ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική γεωργία. Επίσης, έκανε λόγο για προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως είπε, δεν έχει βρεθεί ποτέ στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσει το "παρών" στις "μάχες" για την ελληνική γεωργία, στηρίζοντας τον εκάστοτε υπουργό. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στις εν εξελίξει κινητοποιήσεις των αγροτών, αν και επανέφερε το θέμα των δικών των αγροτών, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, κάνοντας λόγο για "καθεστώς ομηρίας". Σημείωσε ότι εδώ και 2 χρόνια γίνεται κουβέντα για ειδική ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία όμως δεν έρχεται στη Βουλή.

Σε δηλώσεις... εντυπωσιασμού επιδόθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Γεωργακόπουλος,στην παρέμβασή του στη συζήτηση, προτείνοντας εναλλακτικές καλλιέργειες στις περιοχές που η παραγωγή των προϊόντων που καλλιεργούνται σήμερα ξεπερνά το "πλαφόν" που έχει θέσει η ΕΕ. Σημείωσε δε ότι το μέλλον της αγροτικής παραγωγής της χώρας βρίσκεται στην αναδιάρθρωση της γεωργίας, ενώ πρόσθεσε ότι χωρίς την ΕΕ δε θα μπορούσαν να υπάρξουν επιδοτήσεις στους αγρότες.

Σε υπερασπιστή της ένταξης της αγροτικής παραγωγής της χώρας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδείχτηκε χτες ο εισηγητής του Συνασπισμού, Ευάγγελος Αποστόλου,ο οποίος από την αρχή της παρέμβασής του ξεκαθάρισε τη θέση αυτή λέγοντας: "θέλω να ξεκαθαρίσω και πάλι δύο πράγματα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ενισχύσεις χωρίς ποσόστωση. Αυτό είναι ηλίου φαεινότερο", καλώντας το υπουργείο Γεωργίας να διεκδικήσει αύξηση των ποσοστώσεων. Μάλιστα χαρακτήρισε δυστύχημα το γεγονός ότι το ΚΚΕ θίγει το θέμα της βασικής αυτής αρχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού σχολίασε ότι "δυστυχώς πάντα το ΚΚΕ επαναφέρει τέτοια θέματα στα πλαίσια της λογικής του πέντε κόμματα - δυο πολιτικές".

Τη συμπαράστασή του στους αγροτικούς αγώνες εξέφρασε εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ ο εισηγητής του κόμματος Αναστάσιος Ιντζές,ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ