Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κυβερνητική εμμονή στην υποβάθμιση και παραπλάνηση

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση επιχείρησε την αναστήλωση της εικόνας των δημόσιων νοσοκομείων, με μια δημόσια συγγνώμην του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα, ενώ με την υπογραφήκοινής υπουργικής απόφασης για τα κονδύλια των εφημεριών προσπάθησε να δώσει την εντύπωση της προσήλωσης της κυβέρνησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ωστόσο, όμως, οι τελευταίες συναντήσεις του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών αποκάλυψαν το ακριβώς αντίθετο: Την εμμονή της κυβέρνησης στην υποβάθμιση, την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την αθώωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Ετσι, λοιπόν, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τον υπουργό Υγείας ο Λ. Παπαδήμας έθεσε το δίλημμα: Η καλοί γιατροί και κακή κυβέρνηση, που ευθύνεται για τα χάλια του ΕΣΥ, ή θα συμβαίνει το αντίθετο. Αφού απαρίθμησε διάφορες πλευρές ο υπουργός - όπως λίστες φακελάκια, βολεμένους γιατρούς κλπ. - είπε ότι η συγγνώμην που εξέφρασε δημόσια "ήταν για λογαριασμό όλων σας". Δηλαδή των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση είναι έκθετη για τη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς δεν τους έχει εξασφαλίσει καν προγράμματα εφημεριών. Μάλιστα, προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός αυτό με την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για τα κονδύλια των εφημεριών των νοσοκομείων της Α Ζώνης (Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Γιάννενα και Ηράκλειο).

Με την κοινή υπουργική απόφαση έπρεπε να εγκρίνονται προγράμματα εφημεριών των νοσοκομείων - όπως προβλέπει το άρθρο 7 του νόμου 2606 - και όχι κονδύλια, καθώς οι πιστώσεις είναι ήδη εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό. Μάλιστα καταφεύγει στην - παράτυπη - έγκριση κονδυλίων, όταν τα νοσοκομεία έχουν συντάξει προγράμματα εφημεριών με βάση τις προτάσεις των επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου. Επιπλέον η κυβέρνηση - που αρέσκεται να εξυμνεί το διάλογο των κοινωνικών εταίρων - προχωρά σε αυτή την επιλογή παρά και το πόρισμα της επιτροπής ορισμού προτύπων των εφημεριών, που ορίζει βασικούς κανόνες για ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών στο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση - απ' ό,τι φάνηκε και στις συναντήσεις - είναι διατεθειμένη να αφαιρέσει απ' τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων το δικαίωμα της σύνταξης προγραμμάτων εφημεριών και την ανάθεση αυτού του δικαιώματος στους προέδρους. Στη συνέχεια, βέβαια, η δυνατότητα θα εκχωρηθεί στους μάνατζερς.

Ετσι λοιπόν τώρα τα νοσοκομεία λειτουργούν με βάση την προσφορά των γιατρών για κάλυψη των εφημεριών, διότι αύριο - έτσι που προχωρά η κυβέρνηση - οι πάρεδροι, εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου, δε θα εγκρίνουν και την αποζημίωση για πραγματικές εφημερίες. Ηδη υπάρχει η οδυνηρή εμπειρία του 1998 με τις πληρωμές "με έναντι" και τα αρνητικά εκκαθαριστικά.

Το συνολικό κονδύλι για τις εφημερίες - με το οποίο θα πληρωθεί και η εξέλιξη των γιατρών - είναι, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας (βλέπε και "Ελευθεροτυπία" της 12.2.1999) αυξήθηκε σε 72 δισ. δραχμές από 64 δισ. που ήταν το 1998. Και στον προϋπολογισμό του 1999 υπάρχουν εγγεγραμμένα πάλι 64 δισ. δραχμές.

Η αύξηση των 9 δισ. δραχμών στην αρχή αποδόθηκε σε κονδύλι απ' το αποθεματικό. Ομως στην προχτεσινή συνάντηση όταν η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ ζήτησε απ' τον υπουργό απάντηση για την πηγή των επιπλέον 9 δισ. δραχμών ο Λ. Παπαδήμας απάντησε απ' τις πιστώσεις. Κι όταν οι γιατροί του επισήμαναν ότι το κονδύλι για τις εφημερίες είναι 64 δισ. στον προϋπολογισμό ο υπουργός σιώπησε.

Αν δεν υπάρξει επιπλέον κονδύλι τότε η αύξηση θα προέλθει από ανακατανομές των κονδυλίων για την υγεία και θα είναι οδυνηρή η κατάσταση για τη Β και Γ Ζώνη - δηλαδή τα νοσοκομεία της επαρχίας και τα Κέντρα Υγείας. Θυμίζουμε απλώς ότι πέρσι τα κονδύλια για τη Β Ζώνη ήταν 19,5 δισ. δραχμές και για τη Γ 8,08 δισ. δραχμές.

Οσον αφορά το μείζον θέμα της ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσωπικό καιυποδομή στο άμεσο μέλλον το υπουργείο Υγείας παραπέμπει σε ένα πενταετές πρόγραμμα.

Κι αυτή η επιλογή γίνεται τη στιγμή που υπάρχει η παρακάτω κατάσταση στα νοσοκομεία όσον αφορά το προσωπικό: Εκκρεμούν 1.080 προσλήψεις για το 1997, που έχουν προκηρυχτεί και 2.000 προσλήψεις για το 1998. Από τις 2.000 προσλήψεις έχουν "προχωρήσει" μόνο 1.000 (500 για το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" και 500 για το Νοσοκομείο Λάρισας). Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες 1.000 προσλήψεις, έχει προκηρυχτεί μέρος αυτών για τα Περιφερειακά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (δηλαδή όχι για τα Νομαρχιακά) και δεν αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ