Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου συντρόφου μου ΜΙΜΗ ΧΑΛΙΩΤΗ,μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω στην Οικονομική Εξόρμηση για τις Ευρωεκλογές 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κάτω Χαλανδρίου.

Τασία Μικρώνη - Χαλιώτη

* * *

Στις 10 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου πατέρα μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Π. ΤΣΟΒΟΥ,μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Ελένη Τσοβού

***

Σήμερα, 14 Φλεβάρη, συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ,μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 20.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του Σωτηρία

Τα παιδιά του Ηλίας και Ελένη

Τα εγγόνια του Γιώργος και Σωτηρία

* * *

Στις 30 Γενάρη 1999 έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΛΠΑΝΗΣ.Γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Τρανόβαλτος Κοζάνης. Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ και εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση.

Στον Εμφύλιο, από το 1947, ήταν μαχητής του ΔΣΕ και από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Απέκτησε τρεις κόρες και έξι εγγόνια.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε, τόσο στη διάρκεια της παραμονής του στην Τασκένδη, όσο και μετά τον επαναπατρισμό του, το 1978.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του συζύγου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ,προσφέρω στη μνήμη του 50.000 δρχ. στη ΝΕ Καβάλας.

Φρύνη Κουγιουμτζή

* * *

Στις 7 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και κομμουνιστής ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΟΓΛΙΔΗΣ.Γεννήθηκε στο Καδίκιοϊ Ανατολικής Θράκης το 1916. Το 1922 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης.

Από τα εφηβικά χρόνια του μπήκε στη βιοπάλη, δούλεψε σκληρά και αγωνίστηκε για τα δίκαια της εργατικής τάξης.

Στάθηκε μπροστάρης σε όλους τους λαϊκούς αγώνες. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41 και στην Κατοχή αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές. Από το 1974 και έως το θάνατό του ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Ασυμβίβαστος πάντα στον αγώνα για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, το σοσιαλισμό. Ηταν από τους ιδρυτές του Παραρτήματος Χαλκηδόνας της ΠΕΑΕΑ και ακούραστος διακινητής του "Ριζοσπάστη".

Εμείς τα παιδιά του είμαστε περήφανα γι' αυτόν, γιατί μας μεγάλωσε και μας γαλούχησε με τα ιδεώδη του μαρξισμού - λενινισμού.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και 10.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ.

Η σύζυγός του Ουρανία και τα παιδιά του

* * *

Στις 11 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 27 χρόνια από το θάνατο του ΦΩΤΗ ΙΩΣΗΦΙΔΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στο Σότσι της Γεωργίας το 1912. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41. Μέλος του ΚΚΕ από το 1943 και δραστήριος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, αναδείχτηκε σε γραμματέα Αχτιδικής Επιτροπής.

Το 1945 - '46 στάλθηκε για κομματική δουλιά στη Μυτιλήνη. Στις αρχές του 1947 βγήκε στο βουνό, στο ΔΣΕ. Ηταν καπετάνιος τάγματος στα τμήματα σαμποτέρ.

Μετά τον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου πέθανε στις 11 Φλεβάρη 1972.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Κλεονίκη και τα παιδιά του Νίκος, Θεόδωρος και Μαρία προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στις 24 του περασμένου Δεκέμβρη έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής ΑΛΕΚΟΣ ΛΟΥΚΡΗΣ,μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΚΚΕ για πάνω από 50 χρόνια, για δημοκρατία, ανεξαρτησία και σοσιαλισμό. Για τη δράση του κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε για πολλά χρόνια.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του τα ανίψια του προσφέρουν στη μνήμη του: 40.000 δρχ. στην ΚΟ Φλώρινας, 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" τον καθημερινό του σύντροφο, και 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Φλώρινας της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη της συζύγου μου ΡΕΒΕΚΚΑΣ Ταλαγάνη - ΜΑΝΟΥΣΟΥ,με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από το θάνατό της, προσφέρω 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη". Ακριβή μου συντρόφισσα, Ρεβέκκα / για άλλη μια φορά, στη μνήμη του, την ιερή / τιμώ τη μορφή σου / ως Ανθρωπο και γυναίκα. / Αρκαδινή μου κορασιά / που μου 'γινες τραγούδι / και στην καρδιά μου έγινες / αμάραντο λουλούδι.

Αντώνης Μανούσος

* * *

Ο Θεόδωρος και η Βαλεντίνα Μιχαηλίδου προσφέρουν στο ΚΚΕ 10.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών τους ΔΗΜΗΤΡΗ και ΕΜΟΡΦΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μελών του ΚΚΕ, καθώς και στη μνήμη του αδερφού του ΚΩΣΤΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το 1948. * * *

Στις 18 Γενάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσά μου ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΑΪΚΟΥ

Στη μνήμη της προσφέρω 20.000 δρχ. στην ΚΟ Φλώρινας για τις ευρωεκλογές. Βαγγέλης Στάικος

Κλειδί Φλώρινας

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ξυλαπετσίδου) από το Ροδοχώρι, η οποία πέθανε στις 19 Γενάρη 1987 πολιτικός πρόσφυγας στη Βουδαπέστη, και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ (Εξαδάκτυλου) από την Κρυόβρυση Πτολεμαϊδας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε στις 5 Νοέμβρη 1988, ενώ είχε έρθει στην Κορνοφωληά για επίσκεψη από τη Βουδαπέστη, όπου ζούσε πολιτικός πρόσφυγας, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κρυόβρυσης Πτολεμαϊδας.

Ελισάβετ Καρύδου, Νίκος και Αποστόλης Νικολαϊδης

* * *

Στις 2 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ.Παλαίμαχος αγωνιστής, ναυτικός ο Αθ. Καρατζάς, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και στους αγώνες των ναυτεργατών από τις γραμμές της ΟΕΝΟ.

Από τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του αγώνα ενάντια στους ξένους και ντόπιους καταπιεστές του λαού και βρέθηκε στις γραμμές του ΔΣΕ.

Από τα τέλη του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία και επαναπατρίστηκε το 1977.

Σεμνός και πιστός αγωνιστής, πάντα δίπλα στο ΚΚΕ και τους αγώνες του έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

Η συντρόφισσά του Δήμητρα

Η κόρη του Πέπη

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε χωρίς γυρισμό ο αγαπημένος μου σύντροφος ΚΩΣΤΑΣ ΑΚΡΙΔΑΣ.Θα ανταμώσουν στον κάτω κόσμο με τη γλυκιά και φλογερή αγωνίστρια κόρη μας ΚΙΚΗ,που χάθηκε πρόωρα και πολύ νέα. Η χούντα την έφαγε στα μπουντρούμια της. Ελεγε ο Κώστας μου: Ολα τα δώσαμε, για μας δεν κρατήσαμε τίποτα.

Η γης δε φτάνει ολάκερη / τις χάρες της ν' απλώσει / τόσο διαλέγει η γη μας. / Το λένε πόνο σπαραγμό / το λεν φωτιά κι αμόνι / αχ είναι κάτι πιο καυτό. κι ως τόσο ξημερώνει.

Στη μνήμη του Κώστα και αντί για χρονιάτικο μνημόσυνο προσφέρω 100.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", που δούλεψε για πολλά χρόνια στα γραφεία του και 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Ανατολικου Τομέα Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Η σύζυγος του Κώστα Ακρίδα, η πονεμένη μάνα της Κικής και η αδελφή του Βαγγέλη Βεργίδη, που εκτελέστηκε.

Μαρία Ακρίδα

* * *

Πριν από 3 μήνες, στις 9 Νοέμβρη 1998, έφυγε απρόσμενα από κοντά μας ο κομμουνιστής ΠΑΥΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στη δράση της ΚΟΒ "Αγ. Τριάδας" όπου δρούσε μετά τη συνταξιοδότησή του. Η πραότητά του, η ανιδιοτέλεια και ο καλός του λόγος θα μείνουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη και την ψυχή μας. Μόνη μας παρηγοριά μένει το γεγονός ότι ο σύντροφός μας κατάφερε να μη λυγίζει στις αντιξοότητες της ζωής και του ταξικού αγώνα και να είναι ταυτόχρονα καλός οικογενειάρχης και συνεπής αγωνιστής, τόσο ως εργαζόμενος στην ΕΑΣ, όσο και ως συνταξιούχος.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 35.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές, μέσω της ΚΟ Κοκκινιάς.

Οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ που ανήκε.

  • Επίσης στη μνήμη του Παύλου Γρηγοριάδη η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Τριάδας" Κοκκινιάς, 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος ως το θάνατό του.

* * *

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Τάκης) ΜΠΑΜΠΑΛΙΤΗΣ γεννήθηκε το 1920 στο Σουφλί Εβρου. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Από μαθητής Γυμνασίου, είχε εκδηλώσει τις δημοκρατικές ιδέες του και στο Πειραματικό Σχολείο κατέκρινε τη δίωξη και απομάκρυνση από το σχολείο το 1937 - '38, από τη μεταξική δικτατορία, του διευθυντή Β. Τατάκη και του επόπτη καθηγητή Πανεπιστημίου Αλ. Δελμούζου.

Κληρωτός στον πόλεμο του 1940 - '41 τραυματίστηκε στη μάχη της Κρήτης.

Στην Κατοχή, ως φοιτητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής και αργότερα της Ιατρικής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προσχώρησε στο ΚΚΕ και ως στέλεχος της ΕΠΟΝ, ενταγμένος στο καλλιτεχνικό τμήμα της, ανέπτυξε αξιόλογη δράση.

Μετά την Απελευθέρωση, δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις σπουδές του γιατί σύρθηκε στα ξερονήσια Μακρονήσι, Αϊ Στράτη, Αντικύθηρα από το 1946 ως το 1961.

Μετά το 1962 ασχολήθηκε με οικοδομικές επιχειρήσεις.

Το 40ήμερο μνημόσυνό του έγινε την περασμένη Κυριακή, 7 Φλεβάρη, στην εκκλησία Ανάληψης της Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Μαρία και συναγωνιστές του αντιστασιακοί πρόσφεραν στην εφημερίδα του, το "Ριζοσπάστη", 40.000 δρχ.

* * *

Στις 10 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο του αρχιτέκτονα αναστηλωτή και στελέχους του υπουργείου Πολιτισμού ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.Πέθανε στην ακμή της επιστημονικής του δραστηριότητας. Αφησε όμως πίσω του το πολύτιμο και ιστορικό έργο της ζωής του. Ηταν η αναστήλωση του Ερεχθείου, του πρώτου μνημείου που συντηρήθηκε και αναστηλώθηκε στην Ακρόπολη. Γι' αυτή τη δουλιά του τιμήθηκε με το βραβείο της "Εουρόπα Νόστρα", 20ό ευρωπαϊκό βραβείο.

Τελευταία, παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας του, ασχολήθηκε με τη συγγραφή του έργου του Ερεχθείου και το ολοκλήρωσε.

Στη μνήμη του η μητέρα του Νίτσα και ο αδελφός του Βασίλης πρόσφεραν 40.000 δρχ. για τις ευρωεκλογές και η παιδική φίλη του Κ. Χ. 20.000 δρχ.

* * *

Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ του Δημητρίου και της Μαρίας, που γεννήθηκε στον Κολωνό το 1926, ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ της συνοικίας. Για τη δράση της στον αγώνα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στις 25 Ιούνη 1943 στην πλατεία Κλαυθμώνος, οδός Καρύτση 1, στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην πολιτική επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί κατακτητές.

Στον Κολωνό η θυσία της την ανύψωσε και την τοποθέτησε με τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.

Ο αγωνιστής αδελφός της Ιωάννης Παπαγεωργίου πρόσφερε 10.000 δρχ. στην ΚΟ Περιστερίου.

***

Στις 22 Γενάρη 1999 έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος πατέρας και σύντροφός μας ΝΙΚΟΣ ΠΑΔΕΛΑΣ.

Γεννημένος στην Πάτρα, μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ από το 1938, ΕΑΜίτης και ΕΛΑΣίτης τα χρόνια της Κατοχής, εξόριστος και φυλακισμένος τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν, δε λύγισε και δεν πρόδωσε το Κόμμα και τα ιδανικά του. Συνδικαλιστής στο ΓΛΑΥΚΟ και τη ΔΕΗ από τις πρώτες μέρες της εργασίας του έως και την Ομοσπονδία Συνταξιούχων αργότερα. Πρωτοπόρος στη διακίνηση του αγαπημένου του "Ριζοσπάστη", όπως και στις οικονομικές εξορμήσεις του Κόμματος. Το Κόμμα τον ανέδειξε σε πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ στα Σεπόλια - Θυμαράκια. Ηταν μέλος της χορωδίας της ΠΕΑΕΑ. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη γλυκιά του φωνή και την κιθάρα του, που άλλοτε μας συνέπαιρνε με τα αντάρτικα και τα τραγούδια του αγώνα και άλλοτε με τις καντάδες και εκείνα τα ωραία παλιά τραγούδια που λέγατε με τους φίλους από τον Ορφέα στην Πάτρα. Τρεισήμισι δεκαετίες ήσουν δίπλα μας, μας φώτιζες και μας έδειχνες το καλό και το δρόμο του αγώνα. Μια φορά μονάχα μας στεναχώρησες όλα αυτά τα χρόνια και ήταν εκείνο το κρύο μεσημέρι στις 22 Γενάρη που έκλεισες τα ματάκια σου και έφυγες από κοντά μας χωρίς να δεις τα όνειρά σου εκπληρωμένα. Εφυγες ήσυχα σαν χελιδόνι και μου 'σφιξες γερά το χέρι. Να ξέρεις ότι όλοι εμείς συνεχίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. ΕΣΥ από εκεί που βρίσκεσαι να μας προσέχεις ΟΛΟΥΣ: Τη συντρόφισσά σου, τα παιδιά σου και τα παιδιά όλου του κόσμου που τα λάτρευες.

Στη μνήμη του ο γιος του και η νύφη του Νίκος και Ματίνα προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" για τις ευρωεκλογές.

***

Στις 16 Φλεβάρη συμπληρώνονται 6 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μου και από τους συντρόφους του ο αγαπημένος μου σύντροφος ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΝΟΤΡΟΥΛΙΑΣ.Γεννήθηκε στις Βελεσιώτες και ως απόφοιτος γυμνασίου εισήχθη στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, από την οποία αποτάχτηκε ως ιδεολόγος κομμουνιστής.

Στην Κατοχή διατέλεσε πολιτικός καθοδηγητής στην ομάδα Βελουχιώτη.

Ολη του τη ζωή την πέρασε αγωνιζόμενος για τα ιδανικά του ΚΚΕ μέσα στην εργατική τάξη. Ως συνταξιούχος διατέλεσε πρόεδρος συνταξιούχων Βύρωνα.

Στη μνήμη του προσφέρω 30.000 δρχ. για τη μάχη των ευρωεκλογών μέσω ΚΟΒ Ζ. Π. Βύρωνα.

Αγγελική Ξυνοτρούλια.

***

Σήμερα 14 Φλεβάρη 1999 συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και ένθερμου οπαδού του ΚΚΕ ΛΑΖΑΡΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ.Στη μνήμη του η γυναίκα του Σωτηρία προσφέρει στο ΚΚΕ 5.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Ανθούπολης.

***

Στη μνήμη του συντρόφου και φίλου μου ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,που πέθανε το Νοέμβρη του 1998, προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ 20.000 δρχ.

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

***

Η Αλίκη και ο Νίκος Αθουσάκης στη μνήμη της μητέρας τους ΜΑΡΩΣ ΤΟΚΑΛΙΔΟΥ,που έφυγε πριν ένα χρόνο από τη ζωή, προσφέρουν στο αγαπημένο της ΚΚΕ 100.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων για συμβολή στην επιτυχία των ευρωεκλογών.

***

Στη μνήμη των αξέχαστων αγωνιστών του ΚΚΕ ΣΤΑΘΗ ΚΑΝΑΒΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΟΥΣΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΛΕΚΟΥΔΑ, ΗΛΙΑ ΔΕΔΟΥΣΗ, ΦΩΤΗ ΠΑΤΣΙΩΤΗ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΣΙΠΟΔΑ, ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ,που ήταν όλοι αγωνιστές για μια καλύτερη ζωή, ο Γιώργος και η Αναστασία Κοντούλη προσφέρουν 200.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση των ευρωεκλογών.

***

Συμπληρώνεται φέτος ένας χρόνος (25 Φλεβάρη) που έφυγε από κοντά μας ο λατρευτός αδελφός μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ έως το θάνατό του, μαχητής του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μου ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΣΙΔΗ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του αδελφού μου ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΙΔΗ (Σταυραετού),αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στη Δράκεια Πηλίου στις 19 Ιούλη 1949, και του ΝΙΚΟΥ ΚΑΣΙΔΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης που πέθανε το 1977, προσφέρω 40.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Θεόδωρος, Γεώργιος και Δήμητρα Κασίδη.

***

Πέρασαν σχεδόν 55 χρόνια από την 1η Μάη 1944 και ποτέ δε θα ξεχάσω τη στιγμή που ο Γερμανός στρατοπεδάρχης του Χαϊδαρίου έδωσε τον κατάλογο στον Ναπολέοντα Σουκατζίδη για να διαβάσει τους 200 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που θα εκτελούνταν.

Ο Ναπολέων όταν έφθασε στο όνομά του, το φώναξε δυνατότερα, παρέδωσε τον κατάλογο στον στρατοπεδάρχη και δεν αποδέχτηκε πρότασή του να βάλει άλλον στη θέση του για εκτέλεση. Ετσι ο Γερμανός συνέχισε να διαβάζει τον κατάλογο έως να φθάσει τον αριθμό 200 και ο Ναπολέων Σουκατζίδης πήρε το δρόμο για τις κλούβες μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους του και εκτελέστηκαν αργότερα.

Στη διάρκεια της ανάγνωσης των ονομάτων φώναξαν και το όνομά μου και καθώς βγήκα μερικά βήματα μπροστά είδα δίπλα μου κι άλλον συγκρατούμενό μου που είχε το ίδιο όνομα και επώνυμο. Ο στρατοπεδάρχης μάς ρώτησε πού γεννηθήκαμε, εγώ του απάντησα: "στο Βελεστίνο το 1913". Τότε έκανε νόημα να φύγω εγώ και πήραν τον άλλον για εκτέλεση. Υπήρξαν κι άλλες συνωνυμίες, εκείνη τη μέρα.

Επίσης πέρασαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μου η σύντροφος της ζωής μου ΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.Στη μνήμη τους προσφέρω 70.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση των ευρωεκλογών μέσω ΚΟΒ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας.

Νίκος Νικολαϊδης.

***

Ο παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και ποιητής ΖΩΗΣ ΣΠ. ΦΙΛΙΠΠΑΣ έφυγε ξαφνικά κι απρόσμενα απ' τη ζωή, αφού παρά τα 82 χρόνια του παρέμενε θαλερός και δραστήριος ως την τελευταία του στιγμή.

Ο Ζώης Σπ. Φίλιππας γεννήθηκε στο Δρυμώνα Λευκάδας, σε σημαδιακή ημερομηνία, Πρωτομαγιά του 1917. Εντάχθηκε από τα εφηβικά του χρόνια στο αριστερό προοδευτικό κίνημα και πάλεψε μέσα απ' τις γραμμές του ΚΚΕ και της προδικτατορικής ΕΔΑ, για μια καλύτερη κοινωνία. Αντιπάλεψε τη μεταξική δικτατορία και πλήρωσε γι' αυτό με διώξεις και βασανιστήρια και μ' ένα στρατοδικείο που παραλίγο να τον στείλει στο θάνατο.

Πολέμησε και διακρίθηκε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, εντάχθηκε από τους πρώτους στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και πολέμησε σε πάμπολλες μάχες, μεταξύ των οποίων και στη μεγάλη μάχη της Αμφιλοχίας το 1944, εναντίον των κατακτητών και των ντόπιων δοσίλογων. Για τους αγώνες του ανταμείφθηκε με διώξεις, απάνθρωπα βασανιστήρια και πολύχρονη φυλάκιση. Η χούντα του 1967 τον τιμώρησε και πάλι για τους αγώνες του με φυλάκιση στη Λευκάδα και εξορία στη Γυάρο. Ομως καμιά δίωξη δεν έκαμψε το φρόνημά του και αγωνίστηκε σ' όλη του τη ζωή, μέσα και δίπλα από το ΚΚΕ.

Σπουδαία ήταν η ποιητική του παρουσία. Εγραψε πληθώρα ποιημάτων, σατιρικών, πατριωτικών, κοινωνικών, αντιστασιακών. Υπήρξε, αν κι αυτό παραμένει άγνωστο στους πολλούς, ένας από τους κύριους ποιητές που οι στίχοι του έγιναν τραγούδι και χορός στα ελεύθερα βουνά και στις φυλακές, στη διάρκεια της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης κι αργότερα στα πέτρινα χρόνια των διώξεων. Τα αντάρτικα κι αντιστασιακά τραγούδια τραγουδιόνταν και χορεύονταν από τους αγωνιστές και τους φυλακισμένους, που τόνιζαν έτσι στους δημίους τους ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν.

Ο Ζώης Σπ. Φίλιππας κηδεύτηκε στο χωριό του, το Δρυμώνα, που τόσο αγάπησε και που είχε ζυμωθεί με τα χώματά του, κρατώντας στα χέρια του τον αγαπημένο του "Ριζοσπάστη", που δεν τον αποχωρίστηκε ούτε μια μέρα στη ζωή του, και στην παρανομία και στη νομιμότητα. Στην κηδεία του τον τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μ' επικεφαλής τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λευκάδας, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ μ' επικεφαλής τον πρόεδρο του Παραρτήματος Λευκάδας, και παλιοί συναγωνιστές και σύντροφοι. Κατατέθηκαν πλήθος στεφανιών, κι ανάμεσά τους ξεχώριζαν το κατακόκκινο στεφάνι του ΚΚΕ και το στεφάνι της ΠΕΑΕΑ. Τον αποχαιρέτησαν ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Δρυμώνα, Σταθ. Φίλιππας, ο γιος του και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λευκάδας της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του Ζώη Φίλιππα προσφέρουμε 80.000 δρχ. στην ΚΟΒ Γουδίου για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και 30.000 δρχ. στο Παράρτημα Λευκάδας της ΠΕΑΕΑ.

Τα παιδιά του, Σπύρος Ζ. Φίλιππας και Αργυρώ Βασιλακάκη.

***

Την Τρίτη 2.2.99 έπαψε να χτυπά η μεγάλη καρδιά του σ. ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΟΥ.Ο σύντροφος σε ηλικία 67 ετών έφυγε για πάντα από κοντά μας από ανακοπή καρδιάς. Ο σ. Ντίνος υπήρξε δραστήριο και αφοσιωμένο στέλεχος του ΚΚΕ για πάνω από 20 χρόνια. Από το 1958 μέχρι το 1991 έζησε στο πετσί του την εκμετάλλευση στις φάμπρικες του Βελγίου και της Γερμανίας. Εμαθε από πρώτο χέρι τι σημαίνει καπιταλισμός. Γρήγορα ξεχώρισε το σωστό από το άδικο και εντάχθηκε αρχικά στο αντιδικτατορικό κίνημα και μετά στο ΚΚΕ.

Ο σ. Ντίνος εντάχθηκε στην ΚΟ Γερμανίας όπου και δραστηριοποιήθηκε μέχρι το 1991. Δραστηριοποιήθηκε επίσης στο χώρο των Ελληνικών Κοινοτήτων και συνδικαλιστικά στη Γερμανία όπου ζούσε. Οταν επέστρεψε στην πατρίδα του το 1991 δεν κάθισε να ξαποστάσει, ως συνταξιούχος και με προβλήματα, αλλά δραστηριοποιήθηκε στην ΚΟ Θεσπρωτίας. Ηταν η εποχή της κρίσης και το Κόμμα τον είχε ανάγκη. Υπήρξε μέλος της ΝΕ Θεσπρωτίας, μέλος του Γραφείου της Ηγουμενίτσας. Στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος. Δεν υπήρξε μάχη του Κόμματος που να απουσίασε. Πάντα παρών, πάντα πρόθυμος και πρώτος στα καθήκοντά του.

Ο σ. Ντίνος υπήρξε ένας ακούραστος εργάτης του Κόμματος, ένας σεμνός και αφοσιωμένος σύντροφος, παράδειγμα προς μίμηση.

Ο θάνατός του ήταν μεγάλη απώλεια τόσο για την οικογένειά του όσο και για την ΚΟ Θεσπρωτίας.

Στο Κόμμα, που ο σ. Ντίνος Κάτσιος είχε αφιερώσει όλη του τη ζωή, στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Ουρανία, τα αδέλφια του Παύλος και Αντώνης, τα παιδιά του Σάκης, Ρένα και Βασίλης, και οι εγγονούλες του Ευανθία και Μέλανη προσφέρουν 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τη μάχη των ευρωεκλογών που έχει μπροστά του και θα είναι η πρώτη που ο σ. Ντίνος δε θα πάρει μέρος.

***

Πέρασαν 6 χρόνια από τη μαύρη εκείνη μέρα του Φλεβάρη 1993 που έπαψε ξαφνικά να χτυπά η καρδιά του πολυαγαπημένου μας ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (φωτ. ) σε ηλικία 21 χρόνων. Στη μνήμη του καθώς και στη μνήμη της συντρόφισσας της ζωής μου ΚΑΤΙΝΑΣ ΑΝΔ. ΚΟΤΤΗ (φωτ. ) που τη δολοφόνησαν οι παρακρατικοί (χίτες) στο Γύθειο, του αδελφού μου ΜΗΤΣΟΥ ΚΟΤΤΗ (φωτ. ), πολιτικού επιτρόπου 55ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ που σκοτώθηκε το Γενάρη του 1949 στον Αγιο Βασίλη στον Πάρνωνα, της νύφης μου, γυναίκας του Μήτσου Κοττή, ΖΑΦΕΙΡΩΣ,που τη βασάνισαν στις φυλακές της Σπάρτης βγάζοντάς της το ένα μάτι, του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΤΤΗ (φωτ. ) (αντάρτη του ΕΛΑΣ) που πέθανε το 1993, της νύφης μου ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤ. ΚΟΤΤΗ που πέθανε πριν ενάμιση χρόνο, του πατέρα μου και της μάνας μου ΝΙΚΟΛΑ και ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΟΤΤΗ προσφέρω 10.000 δρχ. στο σύντροφο της ζωής μου "Ριζοσπάστη", 5.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στην ΚΟ Ανω Λόφου Αξιωματικών Περιστερίου.

Ανδρέας Κοττής

Ανάπηρος εμφυλίου πολέμου.

***

Πέρασαν 5 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ μέλος του ΚΚΕ, οικοδόμος. Πάντα έπαιρνε μέρος στις μαζικές εκδηλώσεις, συνδικαλιστής και καθημερινός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 35.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Ανω Κυψέλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ