Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Βαρύτατη προσβολή στην αξία του ανθρώπου

"Σήμερα στην Πλατεία Κουμουνδούρου άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη μία βαρύτατη προσβολή στην αξία του ανθρώπου". Ετσι περιγράφεται το δράμα των Κούρδων προσφύγων σε ανακοίνωση της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξη για την Αθήνα", που υπογράφει ο επικεφαλής της Λεων. Αυδής. Η Συμπαράταξη κάνει λόγο για "συγκάλυψη της αθλιότητας και όχι εξάλειψή της" και καλεί τον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του "για τις πρακτικές της Νέας Τάξης και για την υποκρισία όσων φλυαρούν ακατάσχετα για ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρωπιστικές αξίες". Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Η κυβέρνηση, αντί για λύση του προβλήματος των Κούρδων της Πλατείας Κουμουνδούρου, προσέφυγε σε αστυνομική επιχείρηση. Στην Πλατεία έγινε τα χαράματα μπλόκο. Οι Κούρδοι πιάστηκαν, στοιβάχτηκαν σε κλούβες και μεταφέρθηκαν σε αναζήτηση, όχι καταλύματος, αλλά χώρου αποθήκευσης. Δήμαρχοι των πέριξ δήμων κινητοποιήθηκαν, όχι για να βρουν κατάλληλο χώρο εγκατάστασης, αλλά για να απομακρύνουν το πρόβλημα από τις επικράτειές τους. Ο Δήμος Αθηναίων έστειλε στην Πλατεία απορριμματοφόρα και φορτηγά για να εξαφανίσει τα φτωχά νοικοκυριά των προσφύγων και να αποκαταστήσει στην Πλατεία την τάξη και την αισθητική του κάγκελου. Κοινό μέλημα όλων, η συγκάλυψη της αθλιότητας και όχι η εξάλειψή της.

Αυτή τη στιγμή (σ.σ. χτες το μεσημέρι), δεν είναι γνωστό πού θα αποθηκευτούν οι Κούρδοι. Είναι όμως φανερό ότι κανένας δεν έλαβε υπόψη ότι πρόκειται για ανθρώπους που δικαιούνται ανθρωπιστική μεταχείριση. Επισημαίνουμε πάντως ότι το κράτος έχει υποχρέωση, πρώτο, να διευκολύνει όσους ζητούν άσυλο, αντί να αποτρέπει με κουτοπονηριές την υποβολή αιτήσεων ή να ματαιώνει με απελάσεις την παροχή ασύλου και, δεύτερο, να εξασφαλίζει όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης σ' αυτούς που ζητούν άσυλο.

Σήμερα στην Πλατεία Κουμουνδούρου άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη μια βαρύτατη προσβολή στην αξία του ανθρώπου. Οι περίοικοι είχαν την ευκαιρία να δουν, να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι - μια αστυνομική επιχείρηση μπλόκου και ομαδικών συλλήψεων σε βάρος αυτή τη φορά των ανυπεράσπιστων και αδύναμων Κούρδων προσφύγων.

Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις πρακτικές της Νέας Τάξης και για την υποκρισία όσων φλυαρούν ακατάσχετα για ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρωπιστικές αξίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ