Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θα ματανταμώσουμε"!
  • Φεύγοντας χτες από τα μπλόκα της Εθνικής οδού - μετά από οκτώ συνεχή μερόνυχτα - οι Θεσσαλοί αγρότες έδωσαν "ραντεβού" στο Κιλελέρ και στους επόμενους αγώνες που έρχονται
  • Η κυβερνητική αδιαλλαξία και η υπονόμευση της πάλης από τη ΝΔ κι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα "ξεπληρωθούν" από τους αγρότες στις ευρωεκλογές

"Εμείς εδώ θα είμαστε. Κοντά την έχουμε την Εθνική οδό κι έτοιμα, ανά πάσα στιγμή, είναι τα τρακτέρ. Η κυβέρνηση, που στάθηκε ξανά αδιάλλακτη στο δίκιο μας, η ΝΔ που υπονόμευσε την αποτελεσματικότητα της πάλης μας, πού θα πάνε να κρυφτούν; Ερχονται οι ευρωεκλογές και τότε θα δουν "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος". Φεύγουμε περήφανοι. Κι όταν ξανάρθουμε - γιατί θα ξανάρθουμε - θα είμαστε πιο πολλοί, πιο δυνατοί, καλύτερα οργανωμένοι και πιο "πονηρεμένοι". Θα ματανταμώσουμε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Κοντά είναι το Κιλελέρ".

Στα λόγια αυτά ενός αγρότη από την Καρδίτσα προς τους δημοσιογράφους που"κάλυπταν" τη χτεσινή αποχώρηση των τρακτέρ από την Εθνική οδό, "καθρεφτίζονται" τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι αποφάσεις των αγωνιστών της Θεσσαλικής αγροτιάς. Λόγια που φανερώνουν ανυπέρβλητη δύναμη ψυχής, περηφάνια για την επιτέλεση του χρέους, επιμονή στον πολύμορφο και μακρόχρονο αγώνα, ταξική αυτογνωσία και πολιτική συνειδητοποίηση, πεποίθηση και πίστη για την τελική νίκη.

Κι αν δε φτάνουν τα λόγια του Καρδιτσιώτη ξωμάχου να δείξουν τον πραγματικό νικητή της οκταήμερης παραμονής στα μπλόκα της Εθνικής οδού, ήταν το αποφασιστικό "κορνάρισμα" του τρακτέρ, το σήμα της νίκης και το σπινθηροβόλο βλέμμα του, που "έλεγαν": "Μια μάχη τέλειωσε. Τη δώσαμε, ξοδεύοντας από το περίσσευμα της ψυχής μας και την κερδίσαμε. Εχουμε πάρα πολλές δυνάμεις να συνεχίσουμε για να κερδίσουμε και τον πόλεμο".

Οι Θεσσαλοί αγρότες έδωσαν, με επιτυχία, τη μάχη, ξεπερνώντας, καθημερινά, πολλά εμπόδια και μεγάλες δυσκολίες. Είχαν ν' αντιμετωπίσουν:

  • Την κυβέρνηση,που εμφανίστηκε, για μια ακόμα φορά, αδιάλλακτη, αρνούμενη να συζητήσει, επί της ουσίας, τα αγροτικά προβλήματα και να ικανοποιήσει τα άμεσα, ζωτικής σημασίας και δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Με την ανακοίνωση της ρύθμισης - απάτης για τα χρέη, προσπάθησε να φέρει συγχύσεις και να εμπαίξει τους αγρότες, αλλά και ν' αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Δεν τα κατάφερε. Αλλά, δεν κατάφερε ούτε να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, στέλνοντας εκατοντάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ στη Θεσσαλία, απειλώντας με τους εισαγγελείς, για να δημιουργήσει κλίμα αστυνομοκρατίας και ποινικοποίησης του αγώνα.
  • Τη ΝΔ και τον ΣΥΝ,που, πριν ακόμα ξεκινήσει η κινητοποίηση, συμβούλευαν τους αγρότες να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" και τους "ξόρκιζαν" να μην "υπερβούν τα εσκαμμένα", χρησιμοποιώντας προχωρημένες μορφές πάλης. Στόχος τους, να "σπείρουν" κλίμα μη συμμετοχής και ηττοπάθειας. Κι όταν, παρά τις συμβουλές τους, οι αγρότες βγήκαν στην Εθνική οδό, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του αγώνα, να τους στείλουν, μια ώρα αρχύτερα στα σπίτια τους. Ετσι υπερασπίστηκαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, με την οποία συμφωνούν και έδωσαν"αντιπολιτευτική" "χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση.

Παρ' όλα τα πολιτικά εμπόδια στο δρόμο τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας προχώρησαν με αποφασιστικότητα, παρέμειναν ακλόνητοι επί οκτώ μερόνυχτα στα μπλόκα, στηριζόμενοι στο δίκιο τους, στην ενότητά τους, έχοντας την πολιτική κάλυψη του αγώνα τους από το ΚΚΕ και την ενεργή αλληλεγγύη των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Χτες, έκλεισε ένας ακόμα κύκλος στην πορεία του αγροτικού ξεσηκωμού, που συνεχίζεται, επί έξι χρόνια, στη Θεσσαλία. Κι από αύριο ανοίγει ένας άλλος κύκλος - το πρώτο νέο αγωνιστικό "ραντεβού" είναι στη γιορτή του Κιλελέρ - αγροτικής δράσης. Στόχος παραμένει ο ίδιος: Ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης και παραμονής στο επάγγελμα και ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της Ελλάδας. "Οψόμεθα ες (νέους) Φιλίππους", λοιπόν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ