Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΤΑΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξεκίνησαν για τις Βρυξέλλες

ΡΩΜΗ - ΒΕΡΟΝΑ.-

Εκατοντάδες Ιταλοί αγρότες και γαλακτοπαραγωγοί ξεκίνησαν με τα τρακτέρ τους από τη Βόρεια Ιταλία για να πραγματοποιήσουν μία πορεία πέντε ημερών και με τελικό προορισμό την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις Βρυξέλλες. Γαλακτοπαραγωγοί και αγρότες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί από τη Βερόνα, ενώ την ίδια στιγμή το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι 300 αγροτικά μηχανήματα κινούνται προς τα βόρεια σε δρόμους στην περιοχή του Πιεμόντε. "Κατευθυνόμαστε προς τις Βρυξέλλες για να δείξουμε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ποσοστώσεις στο γάλα δεν επιβάλλονται στην Ιταλία χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις", δήλωσε στο ΑΝSΑ, ο επικεφαλής των διαδηλωτών Βιλμάρε Γκιακομάτσι.

Οι Ιταλοί αγρότες διαμαρτύρονται για τις ποσοστώσεις στο γάλα που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ, ποσοστώσεις που οι ίδιοι τονίζουν ότι είναι δολοφονικές και που τελικά τους εξαναγκάζουν σε ουσιαστικό μαρασμό. Η πορεία που ξεκίνησαν χθες οι Ιταλοί γαλακτοπαραγωγοί είναι απλώς η τελευταία μιας σειράς διαμαρτυριών από αγρότες κατά των μέτρων των ποσοστώσεων αλλά και των ελέγχων στην παραγωγή τους οποίους χαρακτηρίζουν άδικους, ενώ η κυβέρνηση ζήτησε από τους γαλακτοπαραγωγούς να καταβάλουν υψηλά πρόστιμα επειδή ξεπέρασαν τα όρια που τους είχε θέσει η ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια. Η κυβέρνηση επέβαλε συνολικό πρόστιμο περίπου 690,6 εκατομμυρίων δολαρίων και με νομοθετικό διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί αυτή τη βδομάδα, θα καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής σε έξι δόσεις σε διάστημα τριών ετών για τους περίπου 13.000 γαλακτοπαραγωγούς που ξεπέρασαν τις ποσοστώσεις.

Ο αγώνας των γαλακτοπαραγωγών έχει μακρά ιστορία αφού είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Σε παρόμοιες διαδηλώσεις τα δύο προηγούμενα χρόνια, αγρότες είχαν αποκλείσει σιδηροδρομικές γραμμές σε ολόκληρη τη χώρα, έχυσαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος στους δρόμους και έκλεισαν το αεροδρόμιο του Μιλάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ