Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αντιπολίτευση" υπέρ της κυβέρνησης

Ο υπονομευτικός ρόλος της ΝΔ και του ΣΥΝ στην αγροτική κινητοποίηση

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έφυγαν χτες απ' τα μπλόκα της Εθνικής οδού - ολοκληρώνοντας τον κύκλο αυτών των κινητοποιήσεων και δίνοντας ραντεβού στους νέους αγώνες - έχοντας συνειδητοποιήσει καλύτερα το ρόλο που παίζουν τα πολιτικά κόμματα σε ό,τι αφορά στους αγροτικούς και γενικότερα στους λαϊκούς αγώνες.

Είδαν καθαρά ότι στο πλευρό τους, όλο αυτό το διάστημα του αγώνα τους, είχαν μόνο το ΚΚΕ. Και ναι μεν το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνών κόμμα, τάχτθηκε απολύτως με την κυβέρνηση στην επιχείρηση συκοφάντησης, απειλών, εκβιασμών, τρομοκρατίας και εμπαιγμού του αγροτικού κόσμου, αλλά και η ΝΔ και ο ΣΥΝ, κινούμενα από διαφορετικές κατευθύνσεις, κατέληγαν στον ίδιο σκοπό που ήταν:

  • Πρώτα να δημιουργηθεί κλίμα αδιαφορίας και μη συμμετοχής στον αγώνα στα χωριά, με στόχο να καλλιεργηθεί η ηττοπάθεια και να βρεθούν όσο το δυνατόν λιγότερα τρακτέρ στην Εθνική οδό. Σ' αυτό αποσκοπούσαν οι δηλώσεις, την παραμονή μάλιστα της εξόδου των τρακτέρ στην εθνική οδό, του προέδρου της ΝΔΚ. Καραμανλή και πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πήγαν στη Θεσσαλία - Σιούφας, Λιάπης, Βαρβιτσιώτης κ.ά. - με τις οποίες έδιναν "γραμμή" στα στελέχη τους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να κάνουν ό,τι τους "έπαιρνε", ώστε να μην κλιμακωθεί ο αγώνας των αγροτών. Απ' αυτή την άποψη δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις περί αποχώρησής του απ' την ΠΑΣΕ - επειδή δε λαμβάνονταν απόφαση να φύγουν τα τρακτέρ και να λήξει πρόωρα κι άδοξα η κινητοποίηση - του Χρήστου Παπαδημητρίου,αγροτικού στελέχους της ΝΔ. Στο ίδιο μήκος κύματος - ίσως με διαφορετικούς λεκτικούς "χρωματισμούς" - κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου και στελεχών του ΣΥΝ.
  • Υστερα κι ενώ, παρά τις συμβουλές αυτών των κομμάτων οι αγρότες πήγαν με τα τρακτέρ τους και στρατοπέδευσαν στην Εθνική οδό, δηλώνοντας αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ανώτερες μορφές πάλης, άρχισε μια προσπάθεια φθοράς και υπονόμευσης. Οι δηλώσεις περί της ανάγκης "να μείνει ανοιχτή η Εθνική οδός" από στελέχη αυτών των κομμάτων συνεχίζονταν, ενώ ο "μηχανισμός" τους έκανε ό,τι μπορούσε για να μην ενισχυθούν με νέα τρακτέρ τα μπλόκα και για να καλλιεργηθεί κλίμα αποχώρησης, ηττοπάθειας και αναποτελεσματικότητας της πάλης. Ταυτόχρονα, παίρνοντας αφορμή από τη ρύθμιση - απάτη για τα χρέη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η ηγεσία της ΝΔ δήλωνε σχεδόν ευτυχής που το ΠΑΣΟΚ την "άκουσε" και ικανοποίησε ένα "βασικό αίτημα" των αγροτών. Βεβαίως, δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους αγρότες οπαδούς της, αλλά πρόσφερε πολλά στην κυβερνητική προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη, αφού και εφημερίδες που πρόσκεινται πολιτικά στη ΝΔ έγραφαν για "υποχώρηση της κυβέρνησης και ικανοποίηση των αγροτών".

Οι αγρότες της Θεσσαλίας - και μαζί τους ολόκληρη η αγροτιά της Ελλάδας - έβγαλαν το πολιτικό συμπέρασμα: Την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ διαχειρίζεται σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά τη βοηθούν σ' αυτό πολύ και η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Αυτό το πολιτικό συμπέρασμα θα οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων να σκεφτούν διαφορετικά και να πράξουν αναλόγως στις ερχόμενες ευρωεκλογές, καταψηφίζοντας τα κόμματα που συμφωνούν με αυτή την πολιτική και υπονομεύουν τους αγώνες τους. Ταυτόχρονα, πιο πολλοί αγρότες τώρα κατανοούν ότι η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, που στάθηκε και σ' αυτή την κινητοποίηση, όπως πάντα, στο πλευρό της μαχόμενης αγροτιάς, είναι προς το συμφέρον τους και προς το συμφέρον όλου του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ