Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναβρασμός στα νοσοκομεία

Στάσεις εργασίας σε Αθήνα και Πειραιά και αποχή απ' τις εφημερίες στη Θεσσαλονίκη

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στο Λεκανοπέδιο Αττικής άρχισαν χτες εξάωρες στάσεις εργασίας ενώ στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν την αποχή απ' τις εφημερίες και από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Επίσης σήμερα συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η αποχή των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για συμπαράσταση των νοσοκομειακών γιατρών μετά από έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών(ΙΣΑ).

Οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Αθήνας και του Πειραιά θα συνεχίσουν τις στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ. ) μέχρι και μεθαύριο, Τετάρτη, οπότε θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του "Λαϊκού", ώρα 1 μ.μ. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καλεί τους γιατρούς να πραγματοποιήσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις στα Νοσοκομεία και τους ενημερώνει ότι η Ενωση θα καλύψει κάθε μορφή απεργιακής κινητοποίησης που θα αποφασιστεί.

Εισαγγελική παραγγελία

Με έγγραφό του, που έχει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Λ. Καράμπελας ζήτησε χτες από τον πρόεδρο του Λαϊκού Νοσοκομείου να τον ενημερώσει για το ζήτημα των εφημεριών. Συγκεκριμένα, αν έχει καταρτιστεί πρόγραμμα εφημεριών για το μήνα Φλεβάρη, αν τηρείται αυτό από το ιατρικό προσωπικό και αν δεν τηρείται, τι μέτρα έχουν ληφθεί από τη διοίκηση του νοσοκομείου και, τέλος, αν από την όλη κατάσταση συντρέχει κίνδυνος για την υγεία των ασθενών.

Το έγγραφο του Εισαγγελέα παραδόθηκε στην Επιστημονική Επιτροπή του Λαϊκού νοσοκομείου, η οποία, με τη σειρά της, το ανακοίνωσε στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των γιατρών. Οι γιατροί επισήμαναν ότι όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στο νοσοκομείο δεν αφορούν ευθύνες των γιατρών. Αντιθέτως - υπογράμμισαν - οι ευθύνες αυτές βρίσκονται στα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

Πάντως στην απάντησή του ο πρόεδρος του Λαϊκού, Γ. Παπαδόπουλος, προσπαθεί να επιμερίσει τις ευθύνες για τη μη σύνταξη του προγράμματος μεταξύ των στελεχών του νοσοκομείου και της Διοίκησης. Παραδέχεται όμως ότι η διαδικασία αυτή δεν έχει γίνει και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους ασθενείς.

Ανοιχτή πρόσκληση στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών έστειλαν οι εκπρόσωποι των γιατρών του Λαϊκού νοσοκομείου καλώντας τους να παραστούν στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιούν.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και θα γίνει στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Θετική εισήγηση για τις εφημερίες

Την καταβολή των εφημεριών εισηγούνται οι δικαστές του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, με τις εισηγήσεις προτείνεται η καταβολή των εφημεριών από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ακόμη και αν ξεπερνούν το ύψος των υπόλοιπων τακτικών αποδοχών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η υπόθεση αφορά επαρχιακό νοσοκομείο του οποίου οι γιατροί είχαν στραφεί με σειρά αγωγών τους κατά του νοσοκομείου, καθώς είχαν εργαστεί πέραν του προβλεπόμενου ορίου των εφημεριών, μετά από εντολή της διοίκησης του νοσοκομείου.

Η εισήγηση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δέχεται ότι οι γιατροί μπορούν να πάρουν εφημερίες (ακόμη και αν θεωρούνται παράνομες ή το ύψος τους είναι πέρα από τα συνταγματικά όρια), με βάση τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τον αδικαιολόγητο ανταγωνισμό. Στο σημείο αυτό, ο εισηγητής διευκρινίζει ότι και αν ακόμη υπάρχει παρανομία, η ευθύνη βαρύνει τις διοικήσεις των νοσοκομείων που κακώς ανέθεσαν επιπλέον εφημερίες από τις κανονικές και συνεπώς πρέπει να αποζημιώσουν τους γιατρούς με την προβλεπόμενη κανονική αμοιβή της εφημερίας.

Σημειώνουμε ότι ο υπουργός, Λ. Παπαδήμας, έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση αρνητικών εκκαθαριστικών δε θα γίνουν επιστροφές εκτός αν υπάρχει υπέρβαση του συνταγματικού πλαφόν (1.270.000 δραχμές).

Στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίστηκε και χθες η αποχή των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης από τις εφημερίες και από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία καθώς και η επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών, ενώ από χθες άρχισαν απεργία και οι γιατροί του ΙΚΑ. Η προσέλευση των ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία ήταν περιορισμένη και έτσι δε δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Στο μεταξύ με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση της ΕΝΙΘ καταγγέλλει τους τραμπουκισμούς των ασφαλιτών της προσωπικής φρουράς των υπουργών Παπαδήμα και Μαγκριώτη καθώς και των μπράβων του προέδρου του Θεαγενείου που χτύπησαν και έβρισαν νοσοκομειακούς γιατρούς την ώρα της διαμαρτυρίας τους ενάντια στην προκλητική φιέστα του κυβερνητικού κλιμακίου. "Αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό της νοημοσύνης των πολιτών να σπεύδουν οι εν λόγω υπουργοί να κόψουν την κορδέλα των εγκαινίων στο ακτινοθεραπευτικό τμήμα του Θεαγενείου χρησιμοποιώντας ως αφορμή την απλή αντικατάσταση ενός από τα τρία πεπαλαιωμένα μηχανήματα", τονίζεται στο ψήφισμα.

Επίσης η Γενική Συνέλευση δηλώνει ότι "η αποδοκιμασία του υπουργού ήταν η μικρότερη δυνατή που μπορούσε να γίνει, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του εμπαιγμού που δέχτηκαν οι νοσοκομειακοί γιατροί για δύο χρόνια".

Απεργία και στο ΙΚΑ

Συνεχίζεται πανελλαδικά η πενθήμερη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). Σύμφωνα με την Ομοσπονδία το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία κυμάνθηκε από 60 μέχρι 90 %. Από την πλευρά του το Γραφείο Τύπου του ΙΚΑ σε ανακοίνωσή του προσδιορίζει το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία, σε ολόκληρη τη χώρα, στο 39%.

Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ (πολλοί συμβασιούχοι υπηρετούν στο ΙΚΑ από 5 μέχρι 10, ακόμη και 15 χρόνια).

Διεκδικούν επίσης την επαναχορήγηση σ' όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ των επιδομάτων βιβλιοθήκης, ειδικότητας, ετοιμότητας, όπως δίνονται στους γιατρούς του ΕΣΥ.

Την αναβάθμιση της περίθαλψης των ασφαλισμένων του Ιδρύματος, τη θέσπιση ιατρικού βαθμολογίου, την αναπροσαρμογή εξόδων κίνησης - ιατρείου, τη χορήγηση υπερωριών σ' όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ και την ανάκληση των διώξεων. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν στις 15 μέχρι 19 Μαρτίου αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ