Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ
Μοιράστηκαν τα "κουκιά" με κατεύθυνση... αντιλαϊκή

Το ρευστό, μέχρι και την τελευταία στιγμή, τοπίο αναφορικά με τα "πράσινα" και "μπλε" κουκιά της κάλπης των χτεσινών εκλογών της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου, απεδείχθη "καβγάς" για τις καρέκλες, καθώς από την αρχή της συνεδρίασης φάνηκε η ταύτιση απόψεων των δύο παρατάξεων για το ρόλο του θεσμού.

Ρόλος που εξαντλήθηκε στην... "εξυπηρέτηση του πολίτη και στη συμβολή του στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής διοικητικής μεταρρύθμισης". Δηλαδή, στην "επίτευξη" του αυτονόητου, από τη μια μεριά, και των αντιδημοκρατικών σχεδιασμών, από την άλλη, που κάθε άλλο παρά προωθούν το αυτοδιοικητικό περιεχόμενο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Στο ρόλο αυτό, άλλωστε, εστίασε και η παράταξη του ΣΥΝ, που "κατέβηκε" με επικεφαλής υποψήφιο τον νομάρχη Μαγνησίας, Π. Σκοτινιώτη,κάτι που επιβεβαιώνει με τη σειρά του, πως η "ρευστότητα" της χτεσινής αλλά και των προηγούμενων ημερών, σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών, απείχε πολύ από μια αντιπαράθεση ιδεών ή τακτικών.

Σ' αυτό συνηγορούν και οι επιλογές των "ανεξάρτητων" νομαρχών Λέσβου και Πέλλας, Δ. Βουνάτσου και Γ. Πέτσου,αντίστοιχα, οι οποίοι λειτούργησαν ως δεκανίκια. Ο μεν πρώτος συμπεριελήφθη τελικά στο ψηφοδέλτιο του Ε. Κουλουμπή και ο δεύτερος σ' αυτό του Θ. Κατριβάνου,με αντάλλαγμα τη θέση του γραμματέα του προεδρείου της ΕΝΑΕ, χωρίς να αποκλείεται και ενδεχόμενη συνεργασία του με τη ΝΔ.

Στο "παιχνίδι" αυτό αρνήθηκαν να πάρουν μέρος τα μέλη της ΝΑΣ στη Γενική Συνέλευση, καθώς έρχονται σε ρήξη με το ρόλο που προτάσσουν οι άλλες παρατάξεις για το θεσμό.

Χαρακτηριστική της "συμβιβαστικής" διάθεσης υπήρξε η τοποθέτηση του απερχόμενου προέδρου της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά Ε. Κουλουμπή,ο οποίος θεώρησε ότι "πετύχαμε"... Από την πλευρά του, ο νυν πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, Θ. Κατριβάνος, έκανε λόγο για νεοσυγκεντρωτισμό, καθώς αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αφαιρούνται, ενδυναμώνοντας συνεχώς την Περιφέρεια. Εκανε λόγο για μειωμένους πόρους της ΝΑ, χωρίς όμως να προτάξει την ανάγκη για διεκδίκηση ουσιαστικής επιχορήγησης του θεσμού από το κράτος.

Να αποκτήσουν σύνδεση με τα όργανα της ΕΕ κάλεσε τους αιρετούς, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Τσούρας. Και ευλογώντας τα γένια του κόμματός του, είπε πως υπάρχει μια συνεχής πορεία "αποκέντρωσης" αρμοδιοτήτων. Εκ μέρους της ΝΔ, ο Θ. Αναγνωστόπουλος διεκδίκησε για το κόμμα του τις... δάφνες για την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ και κάλεσε τους νομάρχες και νομαρχιακούς συμβούλους σε απαγκίστρωση από κομματικές εξαρτήσεις.

Ο Δ. Χατζησωκράτης,από το ΣΥΝ, εστίασε στην ανάγκη να αποκτήσει φορολογική εξουσία ο θεσμός, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός "Καποδίστρια" νομών, "ώστε η χώρα να παίξει το ρόλο της σε μια διευρυμένη ΕΕ".

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως απουσίασε παντελώς στη χτεσινή συνεδρίαση η όποια αναφορά στη λειτουργία του θεσμού σε όφελος του λαού, στην υπηρεσία όχι των προκλήσεων της ΕΕ, αλλά των πραγματικών αναγκών του δημότη.

Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο συνδυασμός του Ε. Κουλουμπή, όπως και αυτός του Θ. Κατριβάνου θα μοιράζονταν από 10 έδρες στο ΔΣ, ενώ 1 έδρα θα έπαιρνε ο συνδυασμός του Π. Σκοτινιώτη.

Η ΝΑΣ

Ο Γ. Λαγωνίκας, μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΑΕ, στην τοποθέτησή του εκ μέρους της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" σημείωσε: "Η ΝΑ λειτουργεί με το "εντέλλεσθε", δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική. Η αντιπροσωπευτικότητα, όπως ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση στην εισηγητική έκθεση του "Καποδίστρια", υποτάσσεται στην αποτελεσματικότητα".

Επισήμανε ακόμα την αντίθεση της ΝΑΣ στην ξαναφορολόγηση του λαού και το ξεπούλημα των υπηρεσιών, που προωθεί η κυβέρνηση με διάφορα νομοθετήματα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Σημείωσε ακόμα πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο συνεχής περιορισμός των πόρων προς το θεσμό.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι η ΝΑΣ δεν υποστηρίζει καμία παράταξη, γιατί "πιστεύουμε ότι κινούνται στο ίδιο πλαίσιο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ