Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αναβάθμιση του θεσμού με λαϊκή συμμετοχή

Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης και των περισσότερων νομαρχών, που εφάρμοσαν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της κεντρικής διοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του λαού, άσκησε ο Σπύρος Χαλβατζής,εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της ΕΝΑΕ.

Ο Σπ. Χαλβατζής, στο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμη την περίοδο που πραγματοποιείται το συνέδριο, αφού ολοκληρώθηκε ένα πλέγμα νόμων και διατάξεων που αφορούν τη διοικητική οργάνωση του κράτους και τη διάρθρωση, τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο διάστημα των τεσσάρων χρόνων από τη λειτουργία του θεσμού, μέσα στο οποίο "το σύνολο σχεδόν των νομαρχών, αλλά και το ΔΣ της ΕΝΑΕ, έδρασαν στα πλαίσια της διαχείρισης μιας μίζερης πολιτικής κατεύθυνσης, χωρίς πόρους, χωρίς αρμοδιότητες και, κυρίως, χωρίς πολιτική κατεύθυνση που να χαρακτηρίζεται από την αγωνιστική, διεκδικητική αντίληψη".

"Το συνέδριο, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, γίνεται σε μια περίοδο που συζητείται στη Βουλή η Συνθήκη του Αμστερνταμ. Συζητείται το πακέτο Σαντέρ, χωρίς στοιχεία, χωρίς απολογισμό διαχείρισης των προηγούμενων πακέτων, χωρίς αιτιολόγηση γιατί "τα χρυσά κουτάλια", που υποσχέθηκαν στο λαό το '81, το '92, το '99, μετατράπηκαν σήμερα σε διαρκή λιτότητα, ανεργία, συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Και η Αυτοδιοίκηση δε ζητά τη γνώμη των εργαζομένων, του λαού, γι' αυτά που θα του επιβληθούν".

"Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία, επισήμανε ο Σπ. Χαλβατζής. Το πλαίσιο λειτουργίας της ΝΑ είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, που θέτουν στο επίκεντρό τους το λεγόμενο "ανταγωνισμό" σε έναν κατ' εξοχήν κοινωνικό χαρακτήρα, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ολα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μετατρέπουν την Περιφέρεια, το Νομό, το Δήμο, ακόμα και την Κοινότητα, σε επιχειρήσεις που θα πουλούν τις υπηρεσίες με τις οποίες λειτουργούν, τις αρμοδιότητες, τα έργα τους. Επιχειρήσεις που θα λειτουργούν σε συνύφανση με το μεγάλο κεφάλαιο και προς όφελός του. Με αυτόν τον τρόπο προωθούν πιο εύκολα την ανταποδοτικότητα και την πρόσθετη φορολογία".

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στην πρακτική της κυβέρνησης, που εκφράζεται με τη συνεχή παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων της.

"Δεν υπήρξε σ' αυτό το μέγα θέμα ουσιαστική αντίδραση από τους αιρετούς, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Κι όλα αυτά κατέληξαν στο να ψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός και να περικόπτονται απ' αυτόν 20 δισ. από τα 109 δισ. που προβλέπει ο νόμος για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης. Αυτό δείχνει μια γενικότερη κατεύθυνση για το ρόλο και τον τρόπο δράσης που θέλουν να επιβάλουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση". Χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τα περιέγραψε ο Σπ. Χαλβατζής, είναι:

1ον: Οι περικοπές των δαπανών στην Παιδεία.

2ον: Η κατάσταση στην Υγεία και η αδυναμία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να ανταποκριθεί στα λειτουργικά έξοδα των Δημόσιων Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και άλλων Ιδρυμάτων. Ποιο ήταν το ενδιαφέρον της ΕΝΑΕ, αλλά και των ΝΣ για την υφιστάμενη αθλιότητα, τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού; Απλά ως θεατές παρακολουθούσαν και παρακολουθούν αυτήν την κατάσταση.

3ον: Οι δαπάνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι παγωμένες στα επίπεδα του 1996. Της επιβλήθηκε η δημιουργία επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο διαμορφώνεται και ελέγχεται από ιδιωτικές εταιρίες, με σκοπό τη μείωση των πόρων της ΝΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τη λειτουργία της ως επιχείρησης. Οταν εμείς λέμε ότι θέλουν να μετατρέψουν και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε επιχείρηση, κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπερβάλλουμε ή ότι καταστροφολογούμε. Μακριά από μας αυτές οι κατηγορίες.

4ον: Η άσχημη αίσθηση που έχει η πλειοψηφία του λαού για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Και βέβαια, δε θα συμφωνήσουμε με αυτούς που λένε ότι φταίει γενικά και αόριστα το κράτος, που τσιγκουνεύεται πόρους και αρμοδιότητες. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Γιατί την ίδια στιγμή, αυτοί οι ίδιοι συμφωνούν και εφαρμόζουν το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που προωθεί την ιδιωτικοποίηση, την ανταποδοτικότητα, την εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο αρμοδιοτήτων, δραστηριοτήτων και έργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε, τέλος, στη θέση του ΚΚΕ για την ενεργοποίηση του λαού. "Εμείς πάντα επιμέναμε ότι αυτή έπρεπε να είναι η κυρίαρχη κατεύθυνση. Αυτή θα δυνάμωνε τόσο τη δράση και τη συμμετοχή του λαού, όσο και το κύρος, την αναβάθμιση και την αλλαγή πλεύσης σε φιλολαϊκή κατεύθυνση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση να στηρίζουμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρειάζεται διεκδίκηση πόρων (1999-07-08 00:00:00.0)
Καταδικάστε την αντεργατική πολιτική (1998-10-06 00:00:00.0)
Αναγκαίος ο αναπτυξιακός ρόλος της Αυτοδιοίκησης (1997-03-14 00:00:00.0)
Δυσοίωνες οι προοπτικές (1997-01-21 00:00:00.0)
ΠΡΟΣ ΤΙ Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ; (1996-04-12 00:00:00.0)
Αποκέντρωση στο πνεύμα των Βρυξελλών (1995-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ