Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βαλκανικό Βραβείο Λογοτεχνίας

Την περασμένη Κυριακή στη Σόφια, απονεμήθηκε το Βαλκανικό Βραβείο Λογοτεχνίας "ΒΑLΚΑΝΙΚΑ 1998", (το δεύτερο που απονέμεται) παρουσία του πνευματικού κόσμου της Βουλγαρίας, επτά υποψηφίων για το βραβείο συγγραφέων από Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία. Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκε η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος "Βαλκάνικα" Κάτια Λεμπέση (εκδόσεις "Κέδρος") και το μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων και καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ελένη Πολίτου - Μαρμαρινού.

Το βραβείο απονεμήθηκε στο βιβλίο του μεταφρασμένου σε πολλές γλώσσες 68χρονου Βούλγαρου συγγραφέα (γεννήθηκε στο Μπουργκάς) Αντόν Ντόντσεφ,για το μυθιστόρημά του "Ο παράξενος ιππότης του Αγίου Βιβλίου" (εξιστορεί πώς στις αρχές του 13ου αιώνα, την εποχή των Σταυροφοριών, μεταφέρθηκε το Αγιο Βιβλίο των Βουλγάρων Βογομίλων στους Αιρετικούς της Νότιας Γαλλίας).

Το ελληνικό υποψήφιο βιβλίο ήταν το βραβευμένο με το ελληνικό κρατικό βραβείο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη "Η Μικρά Αγγλία" (Καστανιώτης), το οποίο ήρθε δεύτερο, αλλά θα μεταφραστεί και θα εκδοθεί από το βουλγαρικό εκδοτικό οίκο "Bibliotheka 48". Να σημειώσουμε ότι ο "Κέδρος" θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Ντάβιντ Αλμπαχάρι "Το δόλωμα" (περσινό βραβείο"Βαλκάνικα") και το περσινό υποψήφιο βουλγαρικό βιβλίο του Γιορντάν Ράντιτσκοφ "Εύηχον σκεύος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ