Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"18 ΑΝΩ"
Σπάζοντας τα δεσμά της εξάρτησης

Παράσταση διαμαρτυρίας των παιδιών της θεραπευτικής κοινότητας στα Προπύλαια

Το "18 Ανω" έσπασε τα δεσμά της εξάρτησης παραδίδοντας καθαρούς ανθρώπους που πριν μερικά χρόνια οι περαστικοί τους έβλεπαν σαν "κουρέλια" στους δρόμους της Αθήνας.

Τώρα τα παιδιά που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης του "18 Ανω" μαζί με τους θεραπευτές και τους γονείς τους αγωνίζονται ενάντια στην αδιάλλακτη απόφαση της κυβέρνησης να τους στερήσει τους 14 θεραπευτές, με την άρνησή της να ανανεώσει τις συμβάσεις τους, που έληξαν πρόσφατα. Ετσι, χτες το μεσημέρι, η θεατρική ομάδα του "18 Ανω" έδωσε στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ανοιχτή δημόσια παράσταση με το έργο "Ο Γλάρος Ιωνάθαν", ως μορφή διαμαρτυρίας για τους 14 θεραπευτές.

"Αυτή η ανοιχτή θεατρική παράσταση αποφασίστηκε στα πλαίσια της διαμαρτυρίας απέναντι στην επίθεση που δέχεται το "18 Ανω". Απέναντι στην επίθεση του υπουργείου Υγείας αντιπαρατάσσουμε τη φωνή των ίδιων των απεξαρτημένων, των ανθρώπων που μέσα από το "18 Ανω" μπορούν όχι μόνο να μην παίρνουν ναρκωτικά, αλλά να είναι ενεργοί πολίτες. Να υψώνουν τη φωνή τους, να βγαίνουν ανοιχτά στην κοινωνία και μέσα από την τέχνη, μέσα από το θέατρο να περνούν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: ότι υπάρχει δυνατότητα να σπάσεις τα δεσμά της εξάρτησης. Υπάρχει δυνατότητα να σκεφτείς ανεξάρτητα και να δράσεις κοινωνικά και από αυτή την άποψη έχει υποχρέωση η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να ακούσει τη φωνή αυτών των παιδιών, την απαίτηση να υπάρχει το "18 Ανω" και να λειτουργήσει σωστά", επισήμανε η Κατερίνα Μάτσα,επιστημονική υπεύθυνη του "18 Ανω".

"Μπορούμε να ξεπεράσουμε την άγνοια, μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας σαν όντα ξεχωριστά, έξυπνα και επιδέξια. Γιατί μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι πάνω απ' όλα". Τα λόγια αυτά του γλάρου Ιωνάθαν διάλεξε ο Αλέξανδρος,ένα από τα μέλη της Κοινωνικής Επανένταξης του "18 Ανω", για να δώσει το στίγμα της χτεσινής παράστασης, για να δώσει το στίγμα του αγώνα των απεξαρτημένων που λένε "όχι" στο φόβο και την εξάρτηση. "Η απόλυση των θεραπευτών μας είναι άδικη και απαράδεκτη. Εγώ βλέπω στην πράξη αυτή κάποια βαθύτερα κίνητρα που έχουν σαν σκοπό να χτυπήσουν τη θεραπεία. Γιατί αυτό που μαθαίνουμε στο "18 Ανω" δεν είναι μόνο να μην παίρνουμε ναρκωτικά, είναι να γινόμαστε ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες και να ζούμε με βάση την αλήθεια. Αυτό φοβίζει πολλούς και αυτό προσπαθούν να σταματήσουν, αλλά εγώ είμαι σίγουρος ότι δε θα το πετύχουν", λέει με αποφασιστικότητα ο Αλέξανδρος.

Ηδη στα πλαίσια του δίκαιου αγώνα του "18 Ανω", για να επικρατήσουν οι αρχές της επιστήμης και της ηθικής, έχει συσταθεί Επιτροπή Νομικών,της οποίας τα μέλη επιλέχτηκαν σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα της Βουλής και αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ κύκλο νομικών επιστημόνων που παρακολουθούν από κοντά και στηρίζουν το έργο του "18 Ανω". Μέλη της Επιτροπής αυτής είναι οιΦ. Κουβέλης, Πρ. Παυλόπουλος, Λεων. Αυδής, Π. Γαλετσέλης, Γρ. Τρουφάκος, Γ. Βουκελάτος, Δ. Τεντολούρης και άλλοι.

Επίσης οι γονείς των παιδιών της θεραπευτικής κοινότητας του "18 Ανω" με υπόμνημά τους απαιτούν άμεσα να ψηφιστεί η τροπολογία που προτείνει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και ζητούν τη συμπαράσταση όλου του ελληνικού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέχνη - αντίδοτο στην αδράνεια και την ηττοπάθεια (2009-03-13 00:00:00.0)
«Δίνουμε τη μάχη σε ό,τι μας πεθαίνει» (2005-06-14 00:00:00.0)
Διπλή «ζεύξη» για καθαρή ζωή (2004-06-29 00:00:00.0)
Επιτροπή νομικών για το "18 Ανω" (1999-02-14 00:00:00.0)
Ξανά στο δρόμο της διεκδίκησης (1999-02-03 00:00:00.0)
Το ΥΠΕΧΩΔΕ "σκοτώνει" τον Υμηττό! (1998-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ