Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Απολογηθείτε!

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν

"H κυβέρνηση έπρεπε να είναι εδώ για να απολογηθεί και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον κανονισμό της Βουλής", τόνισε στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,καθώς μόλις πριν η κυβέρνηση είχε αποφύγει να ενημερώσει τη Βουλή για τα όσα έγιναν σχετικά με τον Οτσαλάν και προέταξε τη συνέχιση της συζήτησης της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Είναι απαράδεκτο, ανέφερε ο Ορ. Κολοζώφ, να μην έρχεται εδώ η κυβέρνηση για να αναλάβει σε πρώτο πρόσωπο την ευθύνη της. Να συζητήσουμε είπε για το Αμστερνταμ και βέβαια έχει σχέση και αυτό, αλλά το θέμα του Οτσαλάν είναι και αυτοτελές.

"Η κυβέρνηση ανέλαβε μια πρωτοβουλία και πρέπει να κριθεί αυτή η πρωτοβουλία. Το αποτέλεσμά της είναι αυτό που όλοι ξέρουμε: Αυτή τη στιγμή δικάζεται ένας φυγάς - δε με ενδιαφέρει ποιος είναι - ο οποίος επί τόσο καιρό περιφερόταν στην Ευρώπη, χωρίς να συγκινήσει κανέναν. Επί τόσο καιρό κανένας σας σε αυτήν τη "δημοκρατική Ευρώπη", με τους θεσμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα δε συγκινήθηκε.

Είπε ο υπουργός των Εξωτερικών ότι αυτοί που μιλάνε για άσυλο να διαβάσουν πρώτα το νόμο και δεν τόλμησε να πει ούτε τη Συνθήκη Σένγκεν. Τόσο πολύ ντρέπεστε. Τα αισθήματα που νιώθω εγώ τα νιώθει σήμερα όλος ο ελληνικός λαός και ο υπουργός πρέπει, με βάση το άρθρο 143, να ζητήσει να γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης και να ενημερώσει για την υπόθεση.

Ποια είναι τα γεγονότα; Μετά την περιπέτεια του Οτσαλάν στην Ιταλία, δεν ξέρω κάτω από ποιες συνθήκες - μία εκδοχή έδωσε ο υπουργός, αλλά σήμερα οι πληροφορίες είναι πολλές και αντιφατικές - πέρασε από το έδαφός μας και προσφέρθηκε η κυβέρνηση να του συμπαρασταθεί, αναλαμβάνοντας όμως μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Δεν ξέρω πόσο τη μέτρησε αυτήν την ευθύνη. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων και αυτό είναι η πολιτική πράξη και το τέλος της. Και γι' αυτό και μόνο έχει πολιτικές ευθύνες. Ανέλαβε να διεκπεραιώσει κάτι και όχι μόνο δεν το έφερε εις πέρας, αλλά αντί να προστατεύσει τον Οτσαλάν αυτός σήμερα βρίσκεται και δικάζεται στην Τουρκία.

Σε αυτήν την επιχείρηση έχουν εμπλακεί και ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Εσωτερικών και άλλοι παράγοντες. Να μας πούνε ποιοι είναι αυτοί γιατί σήμερα ακούγονται διάφορα ονόματα, που μας αφήνουν έκπληκτους. Διαπραγματεύονται τέτοια λεπτά ζητήματα άνθρωποι πρωτάκουστοι, ανεύθυνοι. Είχαν την έγκριση της κυβέρνησης όλοι αυτοί οι διαπραγματευτές και οι μεσάζοντες; Να μας πείτε τι έγινε".

Καταλήγοντας ο Ορ. Κολοζώφ και συσχετίζοντας την υπόθεση με τους όρους της Συνθήκης του Αμστερνταμ σημείωσε ότι η κυβέρνηση "θέλησε" να προστατεύσει έναν φυγά, αλλά δεν το επέστρεψε η Συνθήκη του Σένγκεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ