Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκιά Οτσαλάν στην Αθήνα

Από τη "φιλοξενία" στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία στην Κένυα, ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπ. Οτσαλάν,βρίσκεται από χτες στις τουρκικές φυλακές και η ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με μια από τις πιο σκοτεινές και μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας μας.

Το "θρίλερ" Οτσαλάν, λοιπόν, έκλεισε μια ακόμη πράξη του, με τον πιο απευκταίο, για τα ελληνικά συμφέροντα, τρόπο: Ο ηγέτης του ΡΚΚ βρέθηκε από τα ελληνικά χέρια στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, με τρόπο που να δημιουργεί σοβαρές και βάσιμες υπόνοιες, ότι υπήρξε, αν όχι σκόπιμη μεθόδευση, εγκληματική αμέλεια και τεράστια λαθεμένος χειρισμός από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι υπόνοιες για τη συμμετοχή της Αθήνας στη μεθόδευση, δημιουργούνται από το προχτεσινό "ξαφνικό ενδιαφέρον" των ελληνικών αρχών για την "υγεία" των Κούρδων στην πλατεία Κουμουνδούρου. Το ενδιαφέρον αυτό, είχε σαν πρακτικό αποτέλεσμα τη συγκέντρωση των Κούρδων σε στρατόπεδο της Αεροπορίας προχτές, λίγες μόλις ώρες πριν την εκδήλωση της στρατιωτικής επιχείρησης για την απαγωγή του Οτσαλάν από το αυτοκίνητο του Ελληνα πρεσβευτή στην Κένυα. Η ελληνική κυβέρνηση, όταν έγινε σαφές πως ο Οτσαλάν βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και οδηγείται στην Τουρκία, έσπευσε να "αποκαλύψει" με ανακοίνωση του υπουργού Τύπου, Δ. Ρέππα, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας τη μισή αλήθεια και να οργανώσει την επιχειρηματολογία της, ρίχνοντας ευθύνες για ό,τι συνέβη, είτε στον ίδιο τον Οτσαλάν, είτε στις αρχές της Κένυας.

Η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης, προφανώς δεν έπεισε τους Κούρδους και το ΡΚΚ, το οποίο οργάνωσε μια μεγάλη επιχείρηση κατάληψης ελληνικών πρεσβειών και προξενικών αρχών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ετσι λοιπόν, καταλήφθηκαν από τα ξημερώματα της Τρίτης οι ελληνικές πρεσβείες στη Βόννη, στο Λονδίνο, στη Βιέννη, στις Βρυξέλλες, στη Μόσχα και στη Χάγη, καθώς και τα ελληνικά προξενεία στο Βερολίνο, στο Ντίσερλντοφ, στη Φρανκφούρτη, στη Στουτγκάρδη, στο Παρίσι. Μάλιστα, στη Χάγη, οι Κούρδοι καταληψίες κράτησαν στην πρεσβεία τη σύζυγο και τον οκτάχρονο γιο του Ελληνα πρεσβευτή.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν τις πρωινές ώρες χτες σύσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και μια δήλωση - συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, στις 9 χτες το πρωί. Στη δήλωσή του ο Θ. Πάγκαλος, ξαναδιάβασε την ανακοίνωση του υπουργού Τύπου, που εκδόθηκε το προηγούμενο βράδυ και στην οποία "οικοδομείται" η ελληνική επιχειρηματολογία. Σύμφωνα με αυτήν, "η ελληνική κυβέρνηση, για να διευκολύνει την αναζήτηση εξεύρεσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας λύσης του προβλήματος του Αμπ. Οτσαλάν, του παραχώρησε χώρο για να διαμένει στην Κένυα, όπου αυτός είχε μεταβεί μετά τις προσπάθειές του να αποκτήσει άδεια παραμονής σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες". Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης η Ελλάδα "μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Οτσαλάν να προσγειωθεί στην Ολλανδία βρέθηκε μπροστά στην ανθρωπιστική υποχρέωση να επιτρέψει να προσγειωθεί στο ελληνικό έδαφος για ανεφοδιασμό. Ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι "είπαμε στον Οτσαλάν πως δεν επιθυμούμε την παραμονή του εδώ και επιτρέψαμε την αποχώρησή του για την Κένυα". Σύμφωνα με την άποψη του Θ. Πάγκαλου, "η λογική αυτού του προορισμού ήταν ότι υπήρχαν συζητήσεις με γειτονικές προς την Κένυα χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο". Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση του Θ. Πάγκαλου αφήνει μια... σκιά, καθώς το Ναϊρόμπι, μετά τη βομβιστική επίθεση που προ μηνών δέχτηκε η αμερικανική πρεσβεία σ' αυτή τη χώρα, "αμερικανοκρατείται" από μεγάλο αριθμό πρακτόρων. Ποιος, άραγε είχε την ιδέα και πώς έπεισε τον Αμπ. Οτσαλάν να μεταβεί σε ένα χώρο πλήρους δραστηριοποίησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών;

Ο Θ. Πάγκαλος είπε επίσης ότι παρά τις ελληνικές συστάσεις ο Οτσαλάν ήρθε σε επαφή με τις αρχές τις Κένυας προκειμένου να πετύχει τη μεταφορά του στην Ολλανδία. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκδοχή των Κούρδων, ο ηγέτης του ΡΚΚ "εξωθήθηκε" να "ανοίξει κουβέντα" με τις αρχές της Κένυας από τη στάση της Αθήνας, η οποία δε θέλησε να αναλάβει καμία υποχρέωση για μεταφορά του Οτσαλάν προς την Ολλανδία.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, αφού παρουσίασε τις δικαιολογίες της Αθήνας, κατά τη χτεσινή του δήλωση απεύθυνε τελεσίγραφο προς την ηγεσία του ΡΚΚ, ζητώντας "να διατάξει αμέσως τα μέλη της οργάνωσής της να αποχωρήσουν από το ελληνικό έδαφος (πρεσβείες και προξενικές αρχές) το οποίο κατέχουν". Ο Θ. Πάγκαλος διάνθισε το τελεσίγραφο με υψηλούς τόνους, λέγοντας ότι οι καταληψίες "κρατούν στη Χάγη τη γυναίκα και το παιδί του πρέσβη, το οποίο απειλούν με χειροβομβίδες. Αυτές είναι πράξεις, είπε ο Θ. Πάγκαλος, εσχάτης κτηνωδίας". Το τελεσίγραφο Πάγκαλου εξέπνευσε τις 12 χτες το μεσημέρι και αν υλοποιηθεί, όπως λένε διπλωματικές πηγές, τότε θα πρέπει να αρχίσει μαζική απέλαση Κούρδων οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα.

Οι "γκάφες" της Αθήνας

Παρά τη γνώμη που εξέφρασε ο υπουργός Τύπου περί "επιτυχών" χειρισμών, εκ του αποτελέσματος, δεν μπορεί κανείς παρά να διακρίνει πως η εξέλιξη της υπόθεσης επέφερε πλήγματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Τελικά, εξυφάνθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ο Οτσαλάν, από ελληνικά χέρια, βρέθηκε στα χέρια της Αγκυρας, γεγονός που δημιουργεί τεράστια πολιτικά, ηθικά και άλλα προβλήματα στην Ελλάδα.

Είναι φανερό, ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε στην προσπάθειά της να μην εμπλακεί στο πρόβλημα και σήμερα κατηγορείται από τους μεν Κούρδους ότι παρέδωσε τον Οτσαλάν, από δε τους Τούρκους ότι υπέθαλπε τον "τρομοκράτη".

Επίσης, η Ελλάδα, μη έχοντας ενημερώσει τους εταίρους της ΕΕ, όπως παραδέχτηκαν σήμερα οι Θ. Πάγκαλος και Δ. Ρέππας, για την παραμονή του Οτσαλάν στην Κένυα, βρίσκεται, εκτός των άλλων, και υπόλογη έναντι της Κοινότητας από την οποία σήμερα η Αθήνα, ματαίως κατά τα φαινόμενα, ζητά να εμπλακεί σ' αυτή την υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ