Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΕΤΣΕΒΙΤ
"Τον παρακολουθούσαμε εδώ και 12 μέρες"

ΑΓΚΥΡΑ.-

"Στην Τουρκία βρίσκεται από τις 3 το πρωί ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν". Αυτό ανακοίνωσε στις 11 χτες το πρωί ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Ο Ετσεβίτ δεν ανέφερε λεπτομέρειες και άφησε αναπάντητες τις σχετικές ερωτήσεις για το πού ακριβώς κρατείται ο Οτσαλάν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ετσεβίτ είπε ότι "ο Οτσαλάν βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί όπου θα κρατηθεί".

Ο Ετσεβίτ ανέφερε ότι "η σύλληψη του Οτσαλάν ήταν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας του γενικού επιτελείου και της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ". Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "εδώ και 12 ημέρες οι τουρκικές αρχές παρακολουθούσαν τις κινήσεις του Οτσαλάν" και πως "μόνο 10 Τούρκοι αξιωματούχοι γνώριζαν την επιχείρηση και δεν υπήρξε η παραμικρή διαρροή πληροφορίας".

Ο Ετσεβίτ απαντώντας στην ερώτηση σε ποια χώρα βρισκόταν τελευταία ο Οτσαλάν, είπε χαρακτηριστικά: "δε θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες και ζητώ κι από εσάς να μην ψάξετε πολύ το θέμα". Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε τέλος ότι "στο εξής η υπόθεση αφορά την ανεξάρτητη δικαιοσύνη".

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χτες τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Αγκυρα για να τους ενημερώσει για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν το πρωί και να ζητήσει αυξημένα μέτρα προστασίας των τουρκικών αντιπροσωπειών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, από όσες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπ. Ετσεβίτ, γύρω από τις συνθήκες της σύλληψης του Οτσαλάν.

Θανατική ποινή

Η ποινή του θανάτου ζητείται για τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην υπό εξέλιξη δίκη στο δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Αγκυρας.

Η Εισαγγελία του δικαστηρίου κατηγορεί τον Οτσαλάν για προδοσία και πράξεις εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας. Ο σχετικός φάκελος, που είναι πάνω από 400 σελίδες, περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ενέργειες του ΡΚΚ, με πρώτη την επίθεση της 15ης Αυγούστου του 1984 στις επαρχίες Ερουχ και Σεμντίνλι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά τις ενέργειες του ΡΚΚ, αλλά και τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, από το 1984 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί συνολικά 21.899 αντάρτες του ΡΚΚ, 3.489 στρατιώτες, 180 αστυνομικοί και 144 πολιτοφύλακες. Κατά τα ίδια πάντα στοιχεία, από τον Αύγουστο του 1984 μέχρι σήμερα το ΡΚΚ πραγματοποίησε συνολικά 17.179 επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ