Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ανάστατοι και οργισμένοι οι ανθρακωρύχοι

ΠΕΤΡΟΣΑΝΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Μία μέρα μετά την καταδίκη του ηγέτη των ανθρακωρύχων από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σε 18 χρόνια φυλακής, χιλιάδες ανθρακωρύχοι βάδιζαν διαμαρτυρόμενοι για την απίστευτη αυτή απόφαση προς την πρωτεύουσα της χώρας, ενώ η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να τους υποδεχτεί με το στρατό!

Η αντιμετώπιση αυτή διατάχθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών Ντούντου Ιονέσκου,με το σκεπτικό ότι η "πορεία αυτή είναι μία πράξη παρόμοια με αυτή της τρομοκρατικής ενέργειας"! Για να συμπληρώσει ότι το στράτευμα είναι έτοιμο να εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο τους ανθρωκωρύχους να φτάσουν ή να μπουν στο Βουκουρέστι. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν υπήρχαν πληροφορίες για το τι ακριβώς διαδραματίστηκε στη Ρουμανία, αλλά το σκηνικό δυναμιτίστηκε ακόμα περισσότερο σε μία περίοδο όπου οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες των εργαζομένων βρίσκονται στο ζενίθ τους, αφού γίνονται απεργίες και "μάχες" σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, μετά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για να "εκσυγχρονίσει" την οικονομία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της "οικονομίας της αγοράς", μέτρα που έχουν οδηγήσει την πλειονότητα του ρουμανικού λαού στην εξαθλίωση.

Οι χτεσινές "έκρυθμες εξελίξεις" είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταδικάσει τον ηγέτη των ανθρακωρύχων Μίρον Κόζμα σε 18 χρόνια κάθειρξη για "υπονόμευση της κρατικής εξουσίας" και για την "έκθεση σε κίνδυνο της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας". Η απόφαση αφορά τις κινητοποιήσεις το Σεπτέμβρη του 1991 - κινητοποιήσεις που είχαν οδηγήσει τότε τον Πρόεδρο Πέτρε Ρόμαν σε παραίτηση - όταν οι απεργοί κατέλαβαν σιδηροδρομικούς συρμούς για να κατευθυνθούν προς το Βουκουρέστι και η σύγκρουσή τους με την Αστυνομία είχε αποτέλεσμα 3 νεκρούς και 300 τραυματίες. Κατηγορίες όμως για τις οποίες ήδη ο Κόζμα είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 18 μήνες κάθειρξη, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε αποφυλακιστεί αφού ήδη εξέτισε την ποινή αυτή. Η εκδίκαση της έφεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο, και μάλιστα εν απουσία του Κόζμα, πέρα από την πρωτοφανή και δραματική αύξηση της ποινής έχει και τη σαφέστατη και πολύ σκληρή ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων.

Χιλιάδες ανθρακωρύχοι αντέδρασαν και απέργησαν μετά την έκδοση της απόφασης, και χτες από πολλές πόλεις και χωριά της Βορειοδυτικής Ρουμανίας - όπου βρίσκονται τα ανθρακωρυχεία - άρχισαν να συρρέουν προς την πόλη Τάργκου Ζίου για να αρχίσουν τη μακρά πορεία προς τη ρουμανική πρωτεύουσα, ενώ στους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους διαλύσουν σε διάφορες πόλεις τους φώναζαν: "Πηγαίνετε σπίτι σας... δεν μπορείτε να μας σταματήσετε", φανερά οργισμένοι αλλά και έτοιμοι να αποτρέψουν μία εκ νέου σύλληψη του Κόζμα αφού μετά τη δικαστική απόφαση ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε την εντολή να συλληφθεί αμέσως αφού εκκρεμεί νέο ένταλμα σύλληψης.

Οι εξελίξεις αυτές κάνουν την κυβέρνηση να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, ένα πρόσωπο αδίστακτο που δε σκέφτεται - όπως έχει ήδη αποδείξει - να λογαριάσει όχι μόνο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά ακόμα και αυτή την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Ο δρόμος προς την "οικονομία της αγοράς" σίγουρα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και πλέον οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι ανακαλύπτουν σε όλο το μεγαλείο της και την απίστευτη βαρβαρότητά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ