Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χειροτερεύει η ποιότητα ζωής

Στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Καταναλωτών για τον τρόπο που επιδρά η αγοραστική δύναμη στην ποιότητα ζωής

Η πορεία της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών είναι ανάλογη με την πορεία της ποιότητας. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που παρουσιάστηκε σε ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με θέμα την ποιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ τα τελευταία χρόνια η ανάγκη των καταναλωτών να διατηρήσουν ένα επίπεδο ζωής όσο το δυνατό πιο ποιοτικό, σε συνδυασμό με τη διαρκή μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των εισοδημάτων τους, οδηγεί στην αύξηση των μορφών δανεισμού. Παράλληλα, η ποιότητα, κύρια στα είδη διατροφής,,"προσαρμόζεται" και αυτή στα χαμηλά εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΝΚΑ δέχτηκε μέσα στο 1998 9.100 παράπονα για νοθευμένα ή ακατάλληλα τρόφιμα. Ενώ, και η καταναλωτική συμπεριφορά των μισθοσυντήρητων οικογενειών έχει αλλάξει.

Οπως επισημαίνει το Ινστιτούτο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση του ποσοστού των καταναλωτών οι οποίοι αγοράζουν λίγα λίγα από τα καταστήματα τροφίμων και ταυτόχρονα μειώνονται εκείνοι που κάνουν αγορές μια κι έξω. Επίσης, αναφέρεται ότι τα λεγόμενα "private label" προϊόντα, εκείνα δηλαδή που φέρουν ετικέτα του σούπερ μάρκετ έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στην αγορά γιατί προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές. Ενώ, το ΙΝΚΑ, παρατηρεί μέσω της έρευνας που πραγματοποίησε ότι οι καταναλωτές αναγκάζονται για να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ζωής να περιορίσουν, εκτός από την ψυχαγωγία και τις διακοπές, ακόμα και τη διατροφή.

Στην ίδια ημερίδα η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου επανέλαβε μια από τα ίδια, κάνοντας σαφές ότι στην "ελεύθερη αγορά" η απουσία παρέμβασης στην ασυδοσία των επιχειρήσεων είναι ένα το κρατούμενο και ότι οι καταναλωτές καλά θα κάνουν να φροντίσουν για την "αυτοπροστασία τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ