Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο παραπέντε των εκλογών... κριτική

Ως... ευρω - σκεπτικιστές παρουσιάστηκαν προχθές στη Βουλή Καραμανλής - Πάγκαλος και Κωνσταντόπουλος!

Σε κριτικές προσεγγίσεις, με εμφανή όμως τον προεκλογικό τους χαρακτήρα, για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, επιδόθηκαν τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΝ προχθές στη Βουλή, σε μια συζήτηση που έγινε βέβαια στο περιθώριο των παρεμβάσεων για την υπόθεση της σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Στη λογική της "βελτίωσης" της Συνθήκης του Μάαστριχτ κινήθηκε η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη του Αμστερνταμ, ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι αν και "περιέχει θετικά στοιχεία, δεν είναι η μεγάλη τομή που απαιτείται", αντίθετα "μοιάζει με βήμα σημειωτόν". Ειδικά για την περίφημη κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ είπε ότι "είναι αστείο να συζητούμε ότι υπήρξε πρόοδος σε αυτή την κατεύθυνση", αφού το μόνο που προκύπτει είναι "μη δεσμευτικές, φραστικές διακηρύξεις", χωρίς να γίνεται "λόγος για εγγύηση εξωτερικών συνόρων", ενώ χαρακτήρισε "βήμα προς τα πίσω" τη μη ενσωμάτωση της ΔΕΕ στην ΕΕ.

Οσον αφορά την "Ατζέντα 2000", σημείωσε ότι "είναι αδιανόητο να συζητάμε για διεύρυνση και ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα μειωθεί. Η αύξηση των πόρων είναι αναγκαία προϋπόθεση", ενώ τάχθηκε κατά ακόμα και της σκέψης για αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Παράλληλα εξέφρασε τη δυσπιστία του κόμματός του για τη δυνατότητα της σημερινής κυβέρνησης να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις απορρόφησης του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Στη δική του παρέμβαση ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε λόγο για "αντιευρωπαϊκές απόψεις από τον Κ. Καραμανλή", σημειώνοντας ότι στην "απορρόφηση κονδυλίων δεν είμαστε οι χειρότεροι", λέγοντας ότι συνολικά έχουν γίνει "αναλήψεις 4 δισεκατομμυρίων". Σημείωσε επίσης ότι η Συνθήκη του Αμστερνταμ αποτελεί "προσπάθεια διόρθωσης της Συνθήκης Μάαστριχτ γιατί ήταν φιλελεύθερη", προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρολό. Είχαμε υποβάλλει εμπεριστατωμένο υπόμνημα".

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η Συνθήκη του Αμστερνταμ δε διαθέτει κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα δεν απαντά στο "ζητούμενο" της θεσμικής συγκρότησης της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ