Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θριαμβολογίες και απειλές χωρίς όρια στην Τουρκία

Από θέσεις υπεροχής βγαίνει η Τουρκία, μετά τη γνωστή εξέλιξη και κατάληξη με τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της είναι ιδιαίτερα απειλητικές και αλαζονικές, ενώ εμπεριέχουν σημαντικές αιχμές για τη χώρα μας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Σερμέτ Ατάτζανλι δήλωσε: "έγινε γνωστό ότι τα όσα έχει αναφέρει η Ελλάδα στην Τουρκία απέχουν από την πραγματικότητα" και ότι "η Ελλάδα μέχρι σήμερα μας έχει κρύψει πολλά ή μας έχει δώσει λάθος πληροφορίες. Θα έλθει ο καιρός που θα κάνουμε πιο λεπτομερή ανακοίνωση σχετικά με το θέμα αυτό".

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ υποσχέθηκε χτες από το CNN ότι ο Οτσαλάν "θα έχει μια πολύ ελεύθερη και πολύ δίκαιη δίκη γιατί", όπως ισχυρίστηκε, "η δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι πολύ ελεύθερη... και η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να επέμβει σε καμιά δικαστική διαδικασία".

Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι θα θεωρούσε ως "casus belli" τη συνέχιση της φιλοξενίας του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, έγραφε χτες η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο δεν αναφέρει τις πηγές του, οι τουρκικές αρχές γνώριζαν ότι ο Οτσαλάν διέμενε από τις 2 Φεβρουαρίου στο χώρο της ελληνικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι και στη διάρκεια της περιόδου αυτής είχαν επαφές με τις ελληνικές αρχές οπότε και είχαν διατυπώσει την προειδοποίηση. Η "Χουριέτ" γράφει ακόμα ότι η Τουρκία, επί ένα δεκαήμερο περίπου, βρισκόταν ακόμα σε επαφή με τις κενυατικές αρχές.

Ο τουρκικός Τύπος

Οι σιβυλλικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ και η φροντίδα του να εμποδίσει τους δημοσιογράφους να ψάξουν παραπέρα το θέμα, οδήγησε σ' έναν βομβαρδισμό ανεπίσημων και, πολλές φορές, αντιθετικών πληροφοριών. Αυτό αφορά τόσο το χώρο, όπου βρίσκεται ο Οτσαλάν, όσο και τον τρόπο με τον οποίο έφθασε στην Τουρκία. Ενα συγκεκριμένο στοιχείο που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες είναι ο κατάλογος των 10 αξιωματούχων, οι οποίοι, όπως είπε χθες ο Ετσεβίτ, γνώριζαν την επιχείρηση. Πρόκειται για τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ, τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χουσαμετίν Οζκάν, το γενικό επιτελάρχη στρατηγό Χουσεϊν Κιβρίκογλου, τον αρχηγό της ΜΙΤ, Σενκάλ Ατάσαγκουν, το διοικητή του τμήματος επιχειρήσεων του γενικού επιτελείου αντιστράτηγο Γιασάρ Μπουγούκανιτ, τον υποδιοικητή της ΜΙΤ, Ικντάτ Αλπάι και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κορκμάζ Χακτανίρ.

Η "Χουριέτ" κυκλοφόρησε χθες με τον τεράστιο πρωτοσέλιδο τίτλο "Ιδού η Μεγάλη Τουρκία", γράφει ότι "η Τουρκία που συνέλαβε το δολοφόνο νεογνών, έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο πόσο μεγάλο κράτος είναι".

Η εφημερίδα γράφει τα περί μηνύματος της Αγκυρας προς την Αθήνα για αιτία πολέμου και προσθέτει ότι "Οι ΗΠΑ πίεσαν την Αθήνα".

Η "Σαμπάχ" υποστηρίζει ότι "μετά από συνεννόηση μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κένυας, αποφασίστηκε να έλθει ο Οτσαλάν στην Τουρκία". Η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για "πανικό στην Αθήνα", ενώ, όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες, εκθειάζει τον πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετσεβίτ, με δημοσιεύματα που τιτλοφορεί "Νέα τιμή στον πορθητή της Κύπρου". Τον Ετσεβίτ εκθειάζει και η "Μιλιέτ", με τον τίτλο "ήταν πορθητής της Κύπρου έγινε κυνηγός του Οτσαλάν".

"Το τέλος του δολοφόνου", είναι ο τίτλος της ισλαμιστικής "Ακίτ", η οποία όμως σε άρθρο που δημοσιεύει, υποστηρίζει ότι "τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει την πληροφορία περί Οτσαλάν, δύο ώρες νωρίτερα από την ανακοίνωση που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός".

Το βίντεο της ΜΙΤ (μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας)

Με δεμένα μάτια και με χειροπέδες, καθισμένος μέσα στο μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος που τον μετέφερε από το Ναϊρόμπι στην Τουρκία, εμφανίζεται ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν - εμφανώς καταπονημένος και μάλλον υπό την επήρεια κάποιου ηρεμιστικού - στις εικόνες, τις οποίες μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση, από το βίντεο της ΜΙΤ, που αναμεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας.

Μασκοφόροι των τουρκικών ειδικών δυνάμεων ακούστηκαν να λένε στον Οτσαλάν: "Καλωσόρισες. Είσαι φιλοξενούμενός μας από τώρα και στο εξής". "Ευχαριστώ", απάντησε ο Κούρδος ηγέτης, κάνοντας ένα μορφασμό. Και πρόσθεσε: "Αγαπώ πραγματικά την Τουρκία και το λαό της".

Σύμφωνα με τα κανάλια που μετέδωσαν την κασέτα, η ΜΙΤ διένειμε και φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή του διαβατηρίου, με το οποίο ο Οτσαλάν εισήλθε στην Κένυα. Τα κανάλια ανέφεραν ότι πρόκειται για διπλωματικό διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο διαβατήριο ο Οτσαλάν φέρει το όνομα Λάζαρος Μαύρος.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν, ένα από τα μέλη της ομάδας που μετέφερε τον Οτσαλάν στην Τουρκία, ακούγεται να λέει στον Οτσαλάν ότι θα του κάνει ερωτήσεις. Απαντώντας μάλιστα στα όσα λέει ο Οτσαλάν περί "υπηρεσιών" του λέει "εάν απαντήσεις στις ερωτήσεις μας, θα προσφέρεις υπηρεσία".

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, είπε ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται σε νησί στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου υπάρχουν ανοιχτές φυλακές. Πρόκειται για το νησί Ιμραλι,νότια του Μαρμαρά. Ο Ετσεβίτ είπε ότι για λόγους ασφαλείας, σε λίγες μέρες θα εκκενωθούν οι φυλακές στο νησί. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν, ο Οτσαλάν ακούγεται να λέει "εάν μου δοθεί ευκαιρία, θέλω να προσφέρω υπηρεσίες. Αγαπώ την Τουρκία και τον τουρκικό λαό".

Συνελήφθησαν οι Ευρωπαίοι συνήγοροι του Οτσαλάν

Οι συνήγοροι του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν συνάντησαν προβλήματα κατά την άφιξή τους στην Κωνσταντινούπολη, από την Ολλανδία, αφού εμποδίστηκαν να εισέλθουν στη χώρα δήλωσαν στους δημοσιογράφους, παρουσία ενός Ολλανδού διπλωμάτη.

Η Γερμανίδα δικηγόρος Μπρίτα Μπέχλερ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αμέσως μετά την προσγείωση του αεροπλάνου της KLM, που ταξίδευσε η ίδια με τους δύο Ολλανδούς συναδέλφους της, δέκα άνδρες της τουρκικής ασφάλειας τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα και τους πήραν τα διαβατήρια και τα αεροπορικά εισιτήρια.

"Θέλουμε να ξέρουμε με ποια ειδική εντολή του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών μάς απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα", πρόσθεσε.

Οι τρεις δικηγόροι παραμένουν στην αίθουσα τράνζιτ του αεροδρομίου της Κωσταντινούπολης και αναμένεται να υποχρεωθούν να επιβιβαστούν στην πρώτη πτήση για το Αμστερνταμ.

Στο αεροδρόμιο βρίσκεται και ο Ολλανδός Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη για να μεσολαβήσει.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Πολλές δεκάδες διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα το βράδυ της Τρίτης και πυρπόλησαν αυτοκίνητα σε ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

Οι διαδηλωτές έστησαν οδόφραγμα, χρησιμοποιώντας ξύλα και πέτρες στη συνοικία Γκαζιοσμάνπασα, ενώ φώναζαν συνθήματα υπέρ του Κούρδου ηγέτη. Επίσης, έριξαν βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς ένα λεωφορείο και δύο αυτοκίνητα και έσπασαν τα τζάμια πολλών γραφείων.

Μέχρι αργά τη νύχτα οι Κούρδοι διατηρούσαν τις θέσεις τους πίσω από το οδόφραγμα, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει την περιοχή.

Θριαμβολογούν και στο ψευδοκράτος

Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τη μεταφορά του στην Τουρκία, το οποίο, όπως είπε, αποδεικνύει ότι δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί ο,τιδήποτε με την τρομοκρατία, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλοι Τουρκοκύπριοι ηγέτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ