Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερωτήματα κατά της κυβέρνησης

Αφωνη έχει αφήσει την "κοινή γνώμη" η γκαιμπελίστικη επιχείρηση της κυβέρνησης Σημίτη να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στην υπόθεση Οτσαλάν. Ακολουθώντας την πεπατημένη, η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών, με επικεφαλής τον Κ. Σημίτη, δε διστάζει να πετάει κατάμουτρα στον ελληνικό λαό ότι με τη στάση της υπεράσπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το λεγόμενο εθνικό συμφέρον, ότι έπραξε το ανθρωπιστικό καθήκον της και τελικά για ό,τι έγινε φταίει ο Οτσαλάν!

Δυστυχώς γι' αυτήν, η πραγματικότητα "βοά" και τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και την οδηγούν στο "εδώλιο" του κατηγορούμενου για την υποτελή και αμερικανόδουλη συμπεριφορά της, που και στην υπόθεση Οτσαλάν είχε τραγικά αποτελέσματα. Η εκτίμηση, η οποία αβίαστα σχηματίζεται, με βάση τα όσα μέχρι σήμερα είναι γνωστά, είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να απαλλαγεί από τη "βόμβα" Οτσαλάν, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την τύχη του, ακριβέστερα αδιαφορώντας αν πέσει στα χέρια των διωκτών του.

Τα ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά απάντηση είναι πολλά, αλλά η κυβέρνηση προτιμά να απαντά με ανυπόστατους ισχυρισμούς, αφορισμούς και γενικολογίες. Ερώτημα πρώτο: Πότε και με ποιο τρόπο ενημερώθηκαν οι Αμερικανοί για τις κινήσεις του Οτσαλάν; Είναι γνωστό ότι στις 2 Φλεβάρη και ενώ ο Οτσαλάν "ετοιμάζεται" να αναχωρήσει για το Ναϊρόμπι, ο Ν. Μπερνς επισκέπτεται τον Θ. Πάγκαλο στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Πάγκαλος γνώριζε ήδη την άφιξη και τα "σχέδια" του Οτσαλάν. Στη συνάντηση τον ενημέρωσε μόνο για τη "θέση αρχών" της κυβέρνησης για το θέμα παροχής ασύλου στον Οτσαλάν ή και για τις κινήσεις του; Πώς εξηγείται ότι την επομένη η Ουάσιγκτον διαβεβαίωνε ότι ο Οτσαλάν δε βρίσκεται πλέον στην Αθήνα και εξέφραζε την ικανοποίησή της για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης; Φυσικά, ίσως ήταν περιττή η ενημέρωση Πάγκαλου στον Μπερνς, αφού το θέμα το γνώριζαν οι μυστικές υπηρεσίες (ΕΥΠ), οι οποίες δεν είναι απλά διαβρωμένες από τις αντίστοιχες αμερικανικές, αλλά είναι παράρτημά τους.

Ερώτημα δεύτερο.Ποιοι και γιατί "υπέδειξαν" στον Οτσαλάν τη "λύση" της Κένυας; Οπως δηλώνουν οι άνθρωποι που είχαν επαφή με τον Οτσαλάν, την "ιδέα" έριξε ο διοικητής της ΕΥΠ Δ. Σταυρακάκης, ο οποίος, μάλιστα, τον "έπεισε" ότι δεν έχει άλλη λύση. Προφανώς, ο αρχηγός της ΕΥΠ είχε άνωθεν εντολές. Αν, λοιπόν, η λύση της Κένυας ήταν κυβερνητική απόφαση, η κυβέρνηση είχε κάνει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με το καθεστώς του Ναϊρόμπι ή τον έστειλε "πακέτο" - και μάλιστα, όπως λέγεται, με αεροπλάνο που μίσθωσε η ΕΥΠ - γνωρίζοντας εκ των προτέρων την τύχη του σε μια τέτοια χώρα, που αλωνίζουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ; Γιατί η Κένυα ήταν πιο ασφαλής λύση από τη "φιλοξενία" του εδώ; Είναι αλήθεια ή όχι ότι η κυβέρνηση, ανεπίσημα, άφηνε να εννοηθεί πως θα προχωρούσε ακόμα και στην έκδοσή του Οτσαλάν στην Αγκυρα, αν επέμενε να παραμείνει σε ελληνικό έδαφος;

Ερώτημα τρίτο.Τι έγινε στην κατοικία του πρεσβευτή στην Κένυα; Από τις πρώτες μέρες της άφιξης του Οτσαλάν άρχισαν οι πιέσεις να εγκαταλείψει το "ελληνικό έδαφος" της πρεσβευτικής κατοικίας. Στο πλαίσιο αυτό του υποδείχτηκε να τον κρύψουν σε κάποια ελληνικής ιδιοκτησίας φάρμα ή να ζητήσει άσυλο σε ελληνική εκκλησία ή να φύγει οδικώς από τη χώρα. Τόσο αφόρητες ήταν οι πιέσεις να "πεταχτεί έξω" από την κατοικία του Ελληνα πρεσβευτή στο Ναϊρόμπι, ώστε μία από τις Κούρδες φρουρούς αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση γνωρίζει, τουλάχιστον από το μεσημέρι της Κυριακής, ότι οι αρχές της Κένυας ξέρουν τα πάντα για τον Οτσαλάν (το δήλωσαν στο δικηγόρο του που τον συνέλαβαν και αυτός το μετέφερε στις ελληνικές αρχές). Αλλωστε, οι αρχές της Κένυας έχουν αρχίσει να ζητούν πιεστικά εξηγήσεις από τον Ελληνα πρεσβευτή, για το αεροπλάνο που μετέφερε τον Οτσαλάν, τους επιβάτες τους κλπ. Αρα γνώριζε η ελληνική κυβέρνηση ότι τυχόν έξοδος του Οτσαλάν από την πρεσβευτική κατοικία σήμαινε αυτόματα τη σύλληψή του. Πώς, λοιπόν, ισχυρίζεται ο Κ. Σημίτης και ο Θ. Πάγκαλος ότι ο Οτσαλάν ευθύνεται "που προχώρησε σε μονομερείς συνομιλίες" με την κυβέρνηση της Κένυας, αφού, στην πραγματικότητα, δεν του είχαν αφήσει άλλη οδό ασφαλούς διαφυγής; Τόσο αφελής ήταν ο Οτσαλάν ώστε δε γνώριζε ότι αν παραδινόταν στις αρχές της Κένυας θα οδηγούνταν κατ' ευθείαν στην αγκαλιά των Αμερικανών και μέσω αυτών στην Τουρκία; Από πού και ως πού ο Κ. Σημίτης ισχυρίζεται ότι "είχαμε διασφαλίσει τη σίγουρη μετάβαση του Οτσαλάν σε χώρες όπου εξασφαλιζόταν η προστασία του και η παροχή ασύλου"; Τόσο "τρελός" ήταν ώστε δεν το ήθελε αυτό; Πότε και με ποιες χώρες διαβουλεύτηκε η κυβέρνηση που εξασφάλισε όλα αυτά τα "ωραία"; Τελικά, η κυβέρνηση είχε στείλει τελεσίγραφο στον Οτσαλάν να εγκαταλείψει την πρεσβευτική κατοικία; Ερώτημα τέταρτο: Τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψη Οτσαλάν, η κυβέρνηση γιατί δε φρόντισε για την άμεση και ασφαλή επιστροφή του Ελληνα πρεσβευτή στο Ναϊρόμπι, του ταγματάρχη της ΕΥΠ, που συνόδευε τον Οτσαλάν και των τεσσάρων συνεργατών του Οτσαλάν;

Ο κατάλογος των καίριων ερωτημάτων δεν έχει τέλος. Οι "απαντήσεις" που δίνει η κυβέρνηση το μόνο που καταφέρνουν είναι να χειροτερεύουν τη θέση της και να ενισχύουν τους χειρότερους φόβους για τη στάση και τους χειρισμούς της στην υπόθεση Οτσαλάν.

Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε γνώριζε ο Απο για την Κένια (2003-06-03 00:00:00.0)
Αναβιώνει μιία από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής κυβέρνησης (2003-01-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-05-16 00:00:00.0)
Αμεση η εμπλοκή Σημίτη (1999-03-24 00:00:00.0)
Νέα θρασύτατη παρέμβαση των ΗΠΑ (1999-02-28 00:00:00.0)
"Σωτήρες" κατόπιν εορτής (1999-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ