Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκαταλείποντας την "ανθρωπιστική βοήθεια"

"We do not want food. We want a solution... "

"Δε θέλουμε φαγητό. Θέλουμε μια λύση... "

Τα λόγια αυτά γραμμένα σε ένα χαρτόνι και μια μαύρη σημαία πάνω στα σκουριασμένα συρματοπλέγματα ήταν τα μοναδικά απομεινάρια της "Οδύσσειας" των Κούρδων προσφύγων, χθες, στην εγκαταλειμμένη ΝΑΤΟική βάση στο όρος Πατέρα, στη Μάνδρα Αττικής.

Χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, σε εγκαταστάσεις με σπασμένα παράθυρα, μέσα σε ένα χώρο που πιο πολύ θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης παρά χώρο ανθρωπιστικής βοήθειας και στα 800 μέτρα υψόμετρο οι αρμόδιοι "ανέβασαν" τους Κούρδους πρόσφυγες. Οι πόλεις ήταν μικρές, για να αντέξουν τόση ντροπή και τόση απανθρωπιά, έτσι από τους αρμόδιους επιλέχτηκε ένας χώρος, που η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δε φαινόταν, ούτε καν από μακριά.

Οπως ήταν φυσικό και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι Κούρδοι πρόσφυγες εγκατέλειψαν το χώρο, προτίμησαν να βγουν στο βουνό και να περπατήσουν χιλιόμετρα μέσα στο κρύο - τα Μέγαρα που είναι, η πιο κοντινή πόλη στη βάση βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων - με τελευταία "εφόδια" την αξιοπρέπειά τους και "το φόβο του φυγά", παρά να μείνουν φυλακισμένοι της "ανθρωπιστικής βοήθειας".

Τελευταίοι εναπομείναντες, οι Ελληνες φαντάροι που πήγαν για να πάρουν την "ανθρωπιστική βοήθεια" του ελληνικού κράτους - κρεβάτια, κουβέρτες και υδροφόρες - προς τους Κούρδους πρόσφυγες. Μιας "ανθρωπιστικής βοήθειας" που απ' ό,τι φάνηκε, δεν ήταν αρκετή για να "κρατήσει" μέσα στην ερημιά και το κρύο 330 ανθρώπους "διψασμένους" για ελευθερία και ανθρωπιά.

Οσο για τους τελευταίους εικοσιτρείς Κούρδους, που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας - γι' αυτό και δεν έφυγαν μόνοι τους - μαζί και δύο παιδιά μεταφέρθηκαν από τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στον καταυλισμό στη Νέα Μάκρη, προχθές το απόγευμα, όπου τους παρασχέθηκε ιατρική περίθαλψη και φαγητό.

Μέλη της ομάδας των εθελοντών "Γιατρών χωρίς Σύνορα", που παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πρόσφυγες από την αρχή της παραμονής τους στο χώρο της βάσης, εξέτασαν 60 περίπου πρόσφυγες. Από τις εξετάσεις διαπιστώθηκαν λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού, καθώς και έντονα γαστρεντερολογικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται στην ταλαιπωρία, την εξάντληση και την άρνησή τους να λάβουν τροφή. Συγκεκριμένα τέσσερα περιστατικά διακομίστηκαν με συνοδεία εθελοντή γιατρού στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Οπως κατήγγειλε η ομάδα των εθελοντών γιατρών, "υπήρξαμε μάρτυρες μιας έκρυθμης κατάστασης. Με τους Κούρδους από τη μια πλευρά, να έχουν καταλάβει το στρατόπεδο και τις αστυνομικές αρχές, από την άλλη, να φρουρούν την κεντρική είσοδο, ενώ ταυτόχρονα οι πρόσφυγες είχαν ήδη ξεκινήσει το δικό τους οδοιπορικό διαφυγής, αυτή τη φορά... "

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κολαστήριο» το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων (2004-09-17 00:00:00.0)
Νέο καραβάνι μεταναστών στην Αίγινα (2002-07-23 00:00:00.0)
Απαράδεκτο «στοπ» σε ανθρωπιστική βοήθεια (2002-07-04 00:00:00.0)
Νεκροί από πείνα και λόγω "κακής" συμφωνίας του ΟΗΕ; (1999-03-02 00:00:00.0)
18 - και Ανω - μαθήματα ανθρωπιάς (1998-12-18 00:00:00.0)
Βοήθεια στους Κούρδους πρόσφυγες (1997-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ