Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Καταργούνται οριστικά

Ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε χτες κάθε αναβολή για την κατάργηση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) στα όρια της ΕΕ, που προβλέπεται για την 1η του προσεχούς Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Μάριο Μόντι.

Η σύσταση αυτή της Επιτροπής - που ήταν ομόφωνη - αποτελεί την οριστική απάντηση στο αίτημα των εργαζομένων να αναβληθεί για ένα διάστημα η κατάργηση των "duty free".

Τρεις χώρες και συγκεκριμένα η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο είχαν δηλώσει στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης ότι εμμένουν να καταργηθούν τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, όπως είχε προγραμματιστεί (1η Ιουλίου) και δεδομένου ότι απαιτείται ομοφωνία η αναβολή δεν εγκρίθηκε τότε. Εδωσε εντολή, όμως, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει τις συνέπειες του μέτρου αυτού στην απασχόληση και να προβλέψει κάποια περιορισμένη παράταση.

Ετσι, ο Μ. Μόντι έφερε μία νέα έκθεση, όπου αναφερόταν ότι οι συνέπειες στην απασχόληση θα είναι βραχυπρόθεσμες και τοπικές και για να αντιμετωπιστούν πρότεινε απλώς μια επιπλέον βοήθεια από τους ήδη υπάρχοντες κοινοτικούς πόρους, καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ειδικού για το σκοπό αυτό οργάνου.

Η διεθνής συνομοσπονδία των εργαζομένων του κλάδου επισήμανε ότι αγνοείται το σύμφωνο για την απασχόληση και ζητά από τους υπουργούς των Οικονομικών που θα συνέλθουν στις 15 Μαρτίου να απορρίψουν τη σύσταση της Επιτροπής και να παρατείνουν για 5 χρόνια το σημερινό καθεστώς στα "duty free".

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι - επέλεξε να αγνοήσει το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής της Βιέννης που ζήτησε να υπάρξει μία παράταση". Η Ομοσπονδία των Συνδικάτων Μεταφορών, εξάλλου, επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι "αρνήθηκε να εξετάσει σοβαρά μια τέτοια παράταση" και δηλώνει ότι "οι εργαζόμενοι μπορούν τουλάχιστον να ελπίζουν ότι οι υποσχέσεις των πολιτικών θα είναι σεβαστές και ότι θα βρεθεί μια αποδεκτή λύση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ