Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Γουόκμαν" μοναξιάς και απομόνωσης

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Αρχικά αντιλαμβάνεσαι ένα ανέκφραστο πρόσωπο και ένα βλέμμα που δεν εστιάζεται σε κάτι συγκεκριμένο. Κάπου - κάπου το πρόσωπο του συνεπιβάτη στο λεωφορείο, συσπάται σε γκριμάτσα χαμόγελου, σε υπόνοια θυμού ή ψιθυριστού μονολόγου. Αλλοτε, παρατηρείς χορευτική κίνηση του κορμού ή των ποδιών. Εκεί, σε κοινόχρηστους χώρους, σε λεωφορεία, σε τρένα, σε αεροπλάνα, ακόμη και στους δρόμους.

Προσέχοντας, περισσότερο, βλέπεις δυο βύσματα - ακουστικά στ' αυτιά και δυο λεπτά καλώδια που καταλήγουν στο σύγχρονο μαγικό μουσικό κουτί, το "γουόκμαν", που χάνεται σε τσάντες, σε τσέπες, στα μπουφάν της σύγχρονης ενδυματολογικής ισοπέδωσης. Είναι τα μικρά κασετόφωνα που αποθηκεύουν και μεταδίδουν στον κάτοχό τους, σιωπηλά και ανεπαίσθητα, ως προς τον περιβάλλοντα χώρο, μουσική, τραγούδια, γνώσεις, ξένες γλώσσες. Τα "γουόκμαν της μοναξιάς" όμως - στα οποία αναφερόμαστε - από χρηστικές και χρήσιμες ηλεκτρονικές συσκευές, τείνουν να εξελιχθούν σ' ένα ακόμη συμβολισμό κοινωνικής αυτοαπομόνωσης, καθώς αυτοί που τα χρησιμοποιούν κλείνονται σ' ένα τείχος, από το περιβάλλον τους, ωσάν να θέλουν να ξεχάσουν την πραγματικότητα και να ξεχαστούν.

Με την έννοια αυτή, οι χρήσιμες αυτές, μικροσκοπικές ηλεκτρονικές συσκευές, μπορούν να γίνουν το σύμβολο ενός συνθήματος που ξαπλώνεται στους τοίχους της Αθήνας: "Καλωδιώστε τη μοναξιά σας", που προσθέτει άλλη μια μορφή εξάρτησης και απομόνωσης, στη θέση της σκοπούμενης χρήσης. Γιατί αυτοί οι "καλωδιωμένοι" που πολλαπλασιάζονται γύρω μας - και όχι στο χώρο του σπιτιού τους - αποτελούν ένα ακόμη σύμπτωμα στην αμήχανη κοινωνία της μοναξιάς, που άλλοι καλλιεργούν και άλλοι αποδέχονται.

Αυτοί οι "καλωδιωμένοι" μοναχικοί, δεν απευθύνουν μια λέξη στο διπλανό τους, στο λεωφορείο, δεν ανταλλάσσουν ένα χαμόγελο στο τρένο, δεν κρυφοβλέπουν την εφημερίδα του συνεπιβάτη, δεν αντιλαμβάνονται ακόμη και τη στραβοτιμονιά του οδηγού και βαδίζουν αφηρημένοι στις επικίνδυνες διαβάσεις των δρόμων, γιατί "ζουν στον κόσμο τους", σαν τους παλιούς, αλλά και νέους ομφαλοσκοπούντες της έκστασης και των ψευδαισθήσεων.

Απολύτως χρήσιμα, τα μικροσκοπικά και αθώα κατά τα άλλα, φορητά κασετόφωνα, φτάνει να μην προσθέτουν στην απομόνωση από την κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ