Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ" ΑΕ
Εκχωρούνται μνημεία και σύμβολα

Μέχρι πέρσι όταν το υπουργείο Πολιτισμού, διά του ΚΑΣ, έπρεπε να αποφασίζει για τις παραχωρήσεις του Ηρωδείου στο Φεστιβάλ Αθηνών και όχι μόνο, κρατούσε μία στάση, φαινομενικά, απέναντι από τον ΕΟΤ ως προς την προστασία του μνημείου, η οποία τελικά ουδέποτε επιτεύχτηκε. Από δω και στο εξής το ΥΠΠΟ είναι συμμέτοχος στο ΔΣ της ΑΕ "Ελληνικά Φεστιβάλ",άρα "εγγυάται" και την ασφάλεια του μνημείου. Με άλλα λόγια μόνο η χρήση από τους... ξένους συνιστά βλάβη.Πρόκειται για υποκρισία; Είναι απλώς ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός. Σημειώνουμε ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθούν αιτήματα ιδιωτών και του Δήμου Αθηναίων.

Το Ηρώδειο, λοιπόν, με την προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου,παραχωρήθηκε κατ' αρχήν στα "Ελληνικά Φεστιβάλ" (25/6-15/8), προκειμένου να κάνει τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων και σε επόμενη συνεδρίαση το Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει επί των εκδηλώσεων μία προς μία, αφού στο μεταξύ θα έχει συνταχθεί και σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ της ΑΕ και του ΥΠΠΟ,που θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένους όρους χρήσης.

Για μία ακόμη φορά συζητήθηκε η προσβολή και κακοποίηση του μνημείου (φώτα ακατάλληλα, καρφιά, ξύλινες κατασκευές κ. ά.), συζήτηση που αρχίζει να παίρνει τη μορφή... επετειακής αναφοράς, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Και για μία ακόμη φορά έφτασε η ώρα των παραχωρήσεων, δίχως να έχει προηγηθεί η περίφημη σύνταξη ενός πλαισίου για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που δέχονται εκδηλώσεις. Δίχως να ειπωθεί τίποτα συγκεκριμένο για τη σωστή και επαρκή φύλαξη και επίβλεψη του μνημείου, τουλάχιστον στη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Βέβαια, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά... Πολλές φορές ακούστηκε ότι πλέον αποτελεί "εγγύηση" η παρουσία του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Θάνου Μικρούτσικου, ως προέδρου της ΑΕ. Το ΥΠΠΟ εξάλλου συμμετέχει με τρεις εκπροσώπους στο ΔΣ, αλλά ο ένας από τους τρεις είναι και μέλος του ΚΑΣ και καλείται να ψηφίζει!

Αφού λοιπόν "εγγυάται" ο Θ. Μικρούτσικος για την ποιότητα, η υπόθεση των παραχωρήσεων τείνει να πάρει διαστάσεις τραγικές. Διότι πλέον το "κύρος" μιας εκδήλωσης είναι υπόθεση χώρου και όχι περιεχομένου.Εκτός από το Ηρώδειο, η ΑΕ "Ελληνικά Φεστιβάλ" ζητάει για 15 εκδηλώσεις και την Πνύκα και τη Στοά Ευμένους (!). Και δεν είναι καθόλου απίθανο στο μέλλον να ζητηθεί ακόμα και το θέατρο Διονύσου!Ακούστηκε κι αυτό... Το ΚΑΣ επιφυλάχτηκε να γνωμοδοτήσει αργότερα, αφού μάθει τις προτεινόμενες παραστάσεις. Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, έδωσε μια πρώτη θετική γνωμοδότηση. Ωστόσο η Α Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟ (ΔΙΠΚΑ) διαφώνησε. Ο αρχαιολόγος Αλ. Μάντης της Α ΕΠΚΑ είπε για τη Στοά Ευμένους: "Για το συγκεκριμένο μνημείο κανείς δεν ξέρει πώς ήταν κάποτε. Επιπλέον αντιμετωπίζει πρόβλημα ετοιμορροπίας στα τόξα, τα οποία αποτυπώνουμε. Αποτελεί δε αρχαιολογικό πρόβλημα το διάσπαρτο αρχιτεκτονικό υλικό, το οποίο προσπαθούμε συγκεντρώσουμε και να ταυτίσουμε. Στο μνημείο κλιμακώνονται οι εργασίες και σύντομα θα υπάρξει ένα ενεργό εργοτάξιο". Ηταν όμως χαρακτηριστική η εικόνα που περιέγραψε με τα "πατημένα εδέσματα", μετά από δεξίωση που "φιλοξένησε" πέρσι ο χώρος! Σημειώνουμε βέβαια ότι από φέτος αυτές οι... συναντήσεις για το νέο Φεστιβάλ ονομάζονται "συναθροίσεις για τον πολιτισμό".

Οσο για την Πνύκα,η αρχαιολόγος της Α ΕΠΚΑ Πέπη Λαζαρίδου ξεκίνησε όπως ήταν επόμενο από το "Ηχος και Φως", που λειτουργεί από το 1958 και το οποίο με απόφαση του ΚΑΣ θα απομακρυνθεί, χάριν της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων. Αλλο, όμως, η Ενοποίηση και άλλο η Ανώνυμη Εταιρεία του Φεστιβάλ. Πάντως η Εφορεία διαφωνεί με την παραχώρηση, γιατί: "Η Πνύκα είναι μνημείο με πρόσβαση μόνο από τα λιθόστρωτα, τα οποία πέρσι καταστράφηκαν από τα γερανοφόρα που πέρασαν για τη συναυλία της Χάρις Αλεξίου. Επίσης δε φυλάσσεται, δεν είναι οριοθετημένη, δεν είναι πλήρως ανασκαμμένη και ακόμα η Εφορεία έχει ζητήσει να γίνουν τομές για να φανούν οι φάσεις του μνημείου από τον 6ο έως τον 4ο αι. π. Χ.".

Και βέβαια επισημάνθηκε ότι θα μπορούσε να φιλοξενεί μόνο εκδηλώσεις που συνάδουν με τον πρωταρχικό της χαρακτήρα. Ποιος είναι αυτός; "Εκεί θεμελιώθηκε η Εκκλησία του Δήμου. Εκεί θεμελιώθηκε η Δημοκρατία",είπε μέλος του ΚΑΣ. Πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, στο ραδιόφωνο ακούγαμε τον υπουργό Εξωτερικών, στη σημερινή Εκκλησία του Δήμου, τη Βουλή, να αποκαλεί τους βουλευτές, που ασκούσαν κριτική για το θέμα Οτσαλάν, "Κενυάτες του Κοινοβουλίου". Πέρσι η Πνύκα δόθηκε στην αμερικάνικη πρεσβεία για τη γιορτή της "Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας". Τραγική η σύμπτωση και ακόμα πιο πολύ η σκέψη... Τι μπορεί να καταλάβει αυτή η κυβέρνηση από την Εκκλησία του Δήμου;

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχειρότητα, «αλλά μόνο φέτος» (2000-05-13 00:00:00.0)
Ασχημη εποχή παραχωρήσεων (1999-03-11 00:00:00.0)
Πασαρέλα το Ηρώδειο (1998-08-11 00:00:00.0)
"Δεδικαίωται"... ο Χρ. Λαμπράκης (1997-06-18 00:00:00.0)
Κάθε χρόνο... τα περσινά (1997-06-05 00:00:00.0)
Κινδυνεύει η βόρεια πλευρά του ναού (1996-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ